Врховни суд тзв. Косова: Понавља се суђење некадашњим командантима ОВК у случају „Дреничка група 1“

Намерна неправда нанета врховном команданту ОВК-а Суљејману Сељимију ускоро ће се завршити и брзо ће бити пуштен и ослобођен, навео Сељимијев адвокат

Некадашњи команданти Ослободилачке војске Косова, Суљејман Сељими и Сами Љуштаку, враћају се на суд. Врховни суд је одлучио да се случај „Дреница 1“ врати на поновно суђење.

Да ће овај случај вратити на поновно суђење, саопштио је адвокат Тома Гаши, који у предмету „Дреница 1“ брани бившег команданта Главног штаба ОВК, Суљејман Сељимија.

„Коначно, намерна неправда нанета врховном команданту ОВК-а Суљејману Сељимију ускоро ће се завршити и брзо ће бити пуштен и ослобођен,“ навео је Гаши.

„Последњег дана рада неуспеле мисије ЕУЛЕКС на Косову, тим адвоката одбране добио је одлуку којом је одобрена наша жалба у предмету Дреница 1 и враћен је на поновно суђење, јер су неправде доказане, као и против свих војника који су неправедно осуђени у овом случају“, додао је.

Бивши командант ослободилачке војске Косова, бивши командант Косовских снага безбедности и амбасадор Косова у Албанији, Суљејман Сељими, осуђен је на јединствену казну од 8 година за два случаја, Дреница 1 и 2, на основу навода за ратне злочине.

***

КоССев: Такозвана Дреничка група бројала је 15 оптужених, док се процес против њих водио у три одвојена случаја. Први је бројао четворо припадника ове групе – Суљејман Сељими, Исмет Хаџа, Неџат Ћубрељи и Шефки Хусени. У овом случају њима је раније изречена ослобађајућа пресуда.

Други случај – Дреничка група 1, бројала је седморо оптужених – Суљејман Сељими, Сами Љуштаку, Јахир Демаку, Исмет Хаџа, Авни Забељи, Сахит Јашари и Сабит Геци. Овај процес је завршен 2015., а Сељими и Љуштаку су осуђени на укупно 18 година затвора за ратне злочине над албанским цивилним становништвом почињеним у затвору Ослободилачке војске Косова у Ликовцу 1998. и 1999.

Трећи случај – Дреничка група 2, бројала је 10 оптужених – Јахир Демаку, Зећир Демаку, Хисни Тачи, Сулејман Селими, Агим Демај, Башким Демај, Селман Демај, Фадиљ Демаку, Неџад Демаку и Дритон Демај. Сви су се теретили за ратне злочине над цивилима 1998, а за шта су и осуђени на укупно 47 година затвора, такође 2015.

Извор:  Indeksonline (текст је изворно преведен са албанског)

(КоССев, 16. 5. 2018)

Прочитајте још

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s