Милица Бакрач: Ранко

А „Извиискра Његошева“ пристала Ранку Јововићу као мало коме до сад. Жири одлучио како ваља и требује, хвала Богу

Ранко Јововић (Фото: Снимак екрана/Новости)

Уочи Светог Василија Острошког, 11. маја ове године, српски пјесник, Ранко Јововић, добио „Извиискру Његошеву“ у Никшићу! И сам Његош да је устао, да је био присутан у Парохијском дому, иако је Његош непрестано свеприсутан међу нама, узвикнуо би: „Боже мили, свијетла празника!” И јесте то био празник Поезије. Од Ранка Јововића сам научила да се именица Поезија пише великим почетним словом. (Нека ми опросте лектори и нека у њу не дирају.) Ранко ми је дозволио да је и ја пишем тако.

У мом Никшићу, као увијек кад се ради о добру и љепоти, окупи се доста лијепог и племенитог свијета. И како рече Ранко: „Руси, тако ја осјећам, грију се на ватри Достојевског и Толстоја, и Пушкина, а нама је Његош Утјеха и Обавеза“ – ми се те вечери окуписмо око Његоша и Ранка. На скупу бјеху митрополит Амфилохије, владика Јоаникије, свештенство, вјерни народ, хор, бројни пјесници – не би ли се окријепили и угријали душу. Не би ли се утјешили. Озарили. Оплеменили. Нахранили. Изнова окосовили. Оловћенили. Осветосавили. Оћириличили. Олазарили. Ко је хтио и умио, то је и успио.

А „Извиискра Његошева“ пристала Ранку Јововићу као мало коме до сад. Жири одлучио како ваља и требује, хвала Богу. Наш достојанствени Ранко, који од свог постања твори истину и правду, рече, да смо учили „Горски вијенац“, али га нијесмо сасвим научили. И нијесмо научили много тога, барде Поезије. Јер да јесу, неки од наших „соколовића“, не би тако безглаво ишли по Европи и представљали један витешки народ уз помоћ својих неукусних, ненародних пошалица, још на рачун нашег потомства, нејаке, болешљиве, слабашне дјеце. Не бих да скрнавим ово слово о Ранку, али, ипак, можда у некој наредној колумни извјесне „такмчаре“ приупитам, с каквим су се образом вратили у Никшић, црним, најцрњим или, уопште, без образа?

Милица Бакрач

Вратимо се „Извиискри”! Бесједама и бесједнику. Вратимо се најбољима. Не знам ко је о Ранку свечаније и истинитије говорио, Његово преосвештенство владика Јоаникије, др Јован Делић или већ др Иван Негришорац? Можда понајбоље, попут „Кола“ из „Горског вијенца“, све је рекао глас народа, искреним и дугим аплаузом. Сузе и букети! Све што смо рекли, само би безлични и срамотни порекли. Нека Бог подари нашем Ранку здравља да носи све казано, што су му бесједници као ововремено бреме „наметнули“. Знам да ће носити, већ носи. Умије он то. Ипак, издвојићу цитат нашег владике Јоаникија, о Ранку, који ме убиједио да сам читаво ово вријеме, пар деценија, имала велики разлог да се поносим што је пјесник Ранко Јововић мој пријатељ.

„У овом случају су само вјера и ријеч, реска и истинита свијетли образ Његошеве Црне Горе. Са тим оружјем, прије шест деценија изашао је на замагљену српску књижевну сцену млади Ранко Милошев Јововић“, рече владика: И јесте Ранко Јововић свијетли образ Црне Горе, наш владико!

Човјек и наднечовјек. Знам много људи који су се сврстали у ово прво звање. А знам и оне друге, који мисле да заиста „часно“ и храбро носе ово друго обиљежје. Наднечовјек и Поезија, Ранкове су ријечи. као и Песник, Русија, Капела, Његош, Троја, још „разрушена“, Ранкова пјесма коју највише волим. Затим, Ана Ахматова, Љиља Брик… Брана Петровић, и многи мученици, али добри људи, надљуди, које красе наддоброта, надљепота, надхраброст, надискреност и све оне врлине које носи Ранко Јововић. Хајде да их „преотмемо“ од њега у нади, да ће и нама као и Ранку лијепо пристајати.

Опрема: Стање ствари

(Слобода/ИН4С, 15. 5. 2018)Категорије:Преносимо

Ознаке:, ,

2 replies

  1. А Бора-Чорба добио „Андрићеву награду“ у Вишеграду. Срећа те је Иво мало даље, у Београду, па можда и не дозна за ово чудо и срамоту.

    Свиђа ми се

  2. Сјајно!

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s