Дијего Фузаро: Монотеизам европског тржишта против хришћанства

Свет у потпуности прожет ликвидно-финансијским капиталом не прихвата дихотомију небеско-земаљско, јер се све своди на чисту иманентност тржишта на коме нема високог и ниског, исправног и погрешног, истинитог и лажног, већ само робе која бескрајно јури

Дијего Фузаро током боравка у Београду

„Исус и Марија као лобисти бога тржишта? То је добра и исправна ствар. Ово је потврдио Европски суд за људска права.“ Дакле, ових дана тако пише у дневном листу Република. Сада откривамо да се у корпус „људска права“ сврставају и кршење неповредивог, увреда светости, извитоперење наше цивилизације и њених темеља.

Десакрализација света је у току. То је јасна и снажна порука, која нам изнова открива суштину Европске уније као Пословног одбора финансијске аристократије, која на сасвим кохерентан начин наставља десакрализацију света, или, како би рекао Хајдегер, Entgotterung, „обезбожавање“.

Одбачена је дихотомија земља-небо. Свет у потпуности прожет ликвидно-финансијским капиталом објавио је рат у односу на раван трансцеденције, као и религијама, исламу и хришћанству на првом месту. Не прихвата дихотомију небеско-земаљско, јер све мора да се своди на чисту иманентност тржишта на коме нема високог и ниског, исправног и погрешног, истинитог и лажног, већ само робе која бескрајно јури крећући се у више праваца на отвореном простору јединог глобалног постнационалног тржишта.

То није верски рат: то је рат против религија. То је рат који је монотеистички бог тржишта објавио свим осталим боговима да би себи обезбедио примат, тако да се у целом планетарном свету слави само култ дерегулисаног тржишта, уз уобичајене пригодне либералне придике.

ЕУ је турбонихилистичка мегамашина. И да ли ико и даље верује у „вредности“ Европе? Да ли ико и даље има храбрости да говори о „културним коренима“ Европе? Неко још није схватио да је то турбонихилистичка мегамашина која има за циљ производњу космичке празнине, глатке равни за неограничен проток робе и за потпуну робификацију стварног и симболичног света?

Тријумф тржишне размене је најбољи доказ који одражава стварну суштину ЕУ. Она је – нећемо престати да то тврдимо – тријумф голе вредности размене, финансијског капитала на штету европских радника и народа.

Превео: Драган Мраовић

Опрема: Стање ствари

(Печат, 30. 3. 2018)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , ,

2 replies

  1. Па не – нису закони тржишта баш тржишни: сме роба да се креће од наших ка њиховим, и паре у супротном правцу, али не и обрнуто. И не служи економија економији, него ето мало пљачки и уништењу, а са главним сатанистичким циљем: нестанка белих хришћана и самосвојних народа уопште.

    Свиђа ми се

  2. Dobro sročeno…

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s