Фејсбук укинуо Explore Feed (Истражите)

Када је Фејсбук увео страницу Истражите и на тај начин поделио класичне Новости на два дела, успут је уништио посете страницама  што је довело до пада посета сајтова од преко 66 одсто

Као што знате Србија је била део неуспелог експеримента званог Explore Feed (Истражите). То се очигледно одразило и на поступање Фејсбука који на својој мрежи цензурише све објаве на ову тему. Ревносни чувари угледа Zuckerberga су нам два пута обрисали пост са овом вешћу, што је просто невероватна ситуација. Очигледно неко не жели да се превише прича на ову тему, већ да тему претвори у „move along, nothing to see here” сценарио.

Након пет месеци мучења, Фејсбук је добио „фидбек“ који (ни)је очекивао. Корисници из земаља над којима се вршио експеримент, а међу којима је и Србија, јасно су ставили до знања да нису задовољни генијалним решењима која су им наметнута. Реакције су биле толико лоше да смо већ писали о пропасти Explore Feeda до које је ипак дошло на крају. Фејсбук је у званичној објави објавио завршетак експеримента и укидање уз навођење разлога који никога не изненађују.

Фејсбук се опрашта од Explore Feed-a

У посту Adama Mosserija, шефа News Feed-a (Новости), добили смо објашњење зашто се дошло до ове одлуке. За почетак, свима је јасно да Фејсбук постоји искључиво како би помагао људима и пружао им несебично све што желе. Они стално уводе иновације на одушевљење корисника, па је тако и експериментисано са Explore Feed-ом.

Он је био реакција на жеље људи пријатеља и породице у News Feed-у а мање страница и реклама. Фејсбук је то несебично и омогућио тако што је увео непопуларну Ракетицу. На овај начин поделио је класични News Feed успут уништивши посете страница, што је довело до пада посета сајтова од преко 66%! Поједине филме су у међувремену и пропале због пада посета, а то је и даље актуелна тема у Србији. Корисници су истакли да им је теже да дођу до жељеног садржаја, као да тестирање није најбоље комуницирану од стране Фејсбука.

Оно што је још битније је да овако очишћен News Feed није био ништа квалитетнији, напротив. То су приметили и у Фејсбуку:

Дали сте нам свој одговор – људи не желе два одвојена feed-a . У анкетама људи су нам рекли да су незадовољни постовима које виде и да два feed-a не помажу у томе да се повежу са више пријатеља и чланова породице.

Фејсбук акценат ставља на квалитет постова

То не значи да ће се стари Фејсбук у потпуности вратити. Mark Zuckerberg је одлучан да нас натера да успотављамо „смислене друштвене интеракције“. То значи да ће алгоритам и даље форсирати постове пријатеља где има највише интеракције. До сада се то показало као фијаско – поједини постови данима стоје на News Feed-у и не померају се јер Фејсбук сматра да нам је то веома интересантно.

Оно што нас ипак највише интересује је када ће Фејсбук укинути Explore Feed? На то срећом нећемо дуго чекати, планира се уклањање свих трагова експеримента до краја недеље! Како и сам Adam Mosseri каже, Explore је требало да пружи узбудљив начин да проналазе нове странице и јавне личности. Закључак је да то није ефектан начин да се проналази нови садржај на Фејсбуку. Морамо рећи да се слажемо у потпуности.

Извор: Facebook
Александар Мирковић/PC Press
Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар