Војислав М. Станојчић: У Србији ништа ново – неједнаки услови и за београдске изборе

Да ли је реално очекивати да ће се пресећи очигледна и нераскидива спрега  власти и већег дела медија, да ће се неко уопште  и усудити да “предузме мере” како  би се  створили бар донекле слични услови за све кандидате на изборима за Београдску скупштину

Александар Вучић, председник Републике Србије, даје изјаву испред чланова Председништва СНС-а (Фото: Танјуг)

Иако су избори за Београдску скупштину расписани 15. јануара ове године, предизборна кампања за њих почела је још у октобру 2017. и о њима је свакодневно у електронским и штампаним медијима објављивано у просеку по 20 прилога.

Оно што је на исти начин обележило и ову кампању, била је неједнака заступљеност власти и опозиције, како на телевизији тако и у штампи.

Према недавно објављеном истраживању ЦРТЕ (Центра за истраживање транспарентности и одговорност), које је трајало од 2. октобра 2017. до 15. јануара 2018, представници власти били су четири пута присутнији  у медијима (поготово на телевизији ) од опозиционара. А посебно је била занимљива појава “функционерских кампања”, у којима су републички или градски функционери – иако нису најављивани као функкционери својих странака – користили прилику да негативно говоре о кандидатима из редова опозиције, дају предизборна обећања или се хвале резултатима које је постигла њихова коалиција.

За анализу стања у медијима ЦРТА је одабрала РТС – Дневник 2, Јутарњи програм и Београдску хронику,ТВ Пинк – Национални дневник и јутарњи програм, ТВ Прву – Дневник, ТВ Н1 – Дневник и Јутарњи програм, ТВ Стдио Б – Вести, “Блиц, “Вечерње новости”, “Политику”, “Курир”, “Информер”, Блиц.рс, Б92нет и Курир.рс и закључила да се за београдске изборе води негативна кампања а да постоји велика неравноправност, пре свега на телевизији, на којој је представницима власти посвећивано неупоредиво више времена.

Да би се досадашње стање изменило, ЦРТА је позвала Регулационо тело за електронске медије да реагује у складу са својим овлашћењима и обезбеди политичким субјектима једнаку заступљеност у електронским медијима.

Да ли ће је Регулационо тело послушати и предузети мере “у складу са својим овлашћењима”, показаће се ових дана, али су изгледи да се постојеће стање, односно, неравноправни услови у предизборној трци измене,за свакога ко зна како се у Србији такве ствари развијају и завршавају – веома мали, боље рећи – никакви.

Да ли је реално очекивати да ће се пресећи очигледна и нераскидива спрега  власти и већег дела медија, да ће се неко уопште  и усудити да “предузме мере” како  би се  створили бар донекле слични услови за све кандидате на изборима за Београдску скупштину?

Мали Алек то, несумњиво, одлично зна, па се у свакој погодној прилици изругује опозицији изјавом (за коју он очигледно сматра како је веома духовита) да је опозиција “већ победила у Београду”.

Уз овакве услове какви сада владају у медијима, њена победа  на изборима за Београдску скупштину личи на немогућ задатак, нешто на граници чуда, али се ипак треба надати да у ноћи између четвртог и петог марта Мали Алек неће моћи да се смеје, поготово не иронично.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

Оставите коментар