Сураж Шарма: Турска гранатира Африн док чека повлачење руских војних посматрача

Турска дејствује по енклави Сиријских Курда док пристижу извештаји како је  Москва договорила са Анкаром повлачење посматрача да би допустила напад.

Дечаци машу турским оклопним транспортерима који проалзе кроз ка Баб ал-Саламах гранични прелаз на северу провинције Алепо (Фото: АФП)

(Middle East Eye, 19. 1. 2018)

Истамбул, Турска – Турска је гранатирала Африн у петак усред извештаја да се руски војни посматрачи повлаче из кантона који контролишу Сиријски Курди. Реч је о потезу који ће омогућити Турској да покрене велику копнену операцију против курдских милитаната.

Русија је позиционирала своје војне посматраче у Африну још 2015. године, а разлог њиховог повлачења су делимично и преговори вођени између Турске и Русије током претходних дана о ономе што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган означио као ствар важну по националну безбедност.

Зид на турско-сиријскоj граници

Турски медији су известили да се отприлике 180 руских посматрача повукло са својих позиција на турској граници код Африна, неколико часова пошто је турска артиљерија отпочела, према речима Анкаре, de facto операцију против курдске милиције Народног заштитног корпуса (курска скраћеница ЈПГ), које турска пак сматра делом терористичке организације Курдистанска радничка партија (ПКК).

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров цитиран је у петак у медијским извештајима како је негирао повлачење руских војних јединица из подручја око Африка у Сирији.

„Ови извештаји су демантовани“, известила је новинска агенција РИА позивајући се на Лавровљеве речи. Он није прецизирао ко је је оповргао ове извештаје.

Но ово је изречено више часова пошто је турски министар одбране у петак рекао да је операција отпочела гранатирањем и да ће се извести шира војна операција упркос америчким покушајима да одговоре Анкару од таквог подухвата.

„Афринска операција ће се одиграти. Ми оптимизујемо услове за њено извођење“, изјавио је Нуретин Чаникли у телевизијском обраћању.

Турске снаге гранатирају Африн, 18. јануар (Фото: Ројтерс)

Чаникли је изјавио да је гранатирање које је извела артиљерија током ноћи – а које курдске милиције описују као жестоко – било де факто почетак операција која ће се продужити копненим продором.

Турска војска је гомилала војску и опрему дуж границе код Африна и све војне јединице у овом подручју је држала на високом степену приправности.

Локални медији су објавили у четвртак да су бетонски блокови из зида који је изграђен дуж границе са Сиријом уклоњени на 12 места како би се омогућило кретање турских оклопних снага ка Африну.

„Морамо да створимо идеалне предуслове како бисмо што више умањили потенцијалне губитке. Посветићемо такву пажњу детаљима у сваком сегменту операције“, изјавио је Чаникли.

„Претње усмерене према Турској расту сваког дана.“

У четвртак, гласноговорница америчког Стејт Департмента Хедер Науарт (Nauert)  изјавила да Турска треба да преиспита своју војну акцију у Африну.

„Позивамо Турке да не предузимају никакве акције ове врсте. Не желимо да буду укључени у насиље и желимо да буду фокусирани на борбу против Даеша [што је арапски термин који се користи за групацију Исламска држава]“, изјавила је.

Њена изјава објављена је пошто је амерички државни секретар Рекс Тилерсон покушао да умири турске нерве објашњавајући да је објава америчке војске о организовању сиријскго пограничног подручја, које углавном насељавају Курди, погрешно протимачена.

Хиљаде људи присуствовало је у четвртак митингу у Африну (Фото: МЕЕ/ Роџ Муса)

Турска је одбацила америчка уверавања.

„Ова операција ће се одиграти и борба против терора биће настављења. Свака држава има сопствену политику око онога штa се дешава у Сирији. Оне покушавају да некако остваре утицај на групе на терену“, изјавио је Чаникли.

Он је такође одговорио на упозорења сиријске владе да ће оборити турске летелице у свом ваздушном простору.

„Ми знамо да Русија даје значајну подршку сиријској влади. Знамо да режим располаже ограниченим капацитетима да уради оно што каже по свом. То је веома клизав терен“, рекао је Чаникли.

Турски начелник генералштаба и шеф обавештајне службе путовали су у Москву у четвртак. Није дато никакво саопштење у вези са разлозима посете или резултатима разговора.

За сада Турске снаге и борци ЈПГ су размењивали спорадичну артиљеријску ватру током претходних пет дана.

Турска државна новинска агенција у петак је саопштила да су Сиријске демократске снаге које подржавају Сједињене Државе гранатирале две болнице недалеко од града Азаз. Том приликом повређено је 12 душевних болесника на психијатријском одељењу болнице. За четворицу повређених речено је да се налазе у критичном стању.

Турска је изјавила да је СДФ само друго име које користе ЈПГ снаге, које она сматра терористичком организацијом и продуженом руком Курдистанске радничке партије (ПКК).

Турска новинска агенција Доган изјавила је да су борци Слободне сиријске армије коју подржава Турска гранатирали положаје ЈПГ пошто је извршен напад на болнице.

Турска артиљерија дејствује по положајима курдских милиција у северној Сирији (Фото: Ројтерс)

Сиријска опсерваторија за људска права, организација са посматрање ратних дешавања са седиштем у Лондону, изјавила је да су минобацачке пројектиле испалиле Сиријске демократске снаге, скупима коју подржавају Американци и којом докинирају курдске Народне заштитне јединице (ЈПГ).

Гласноговорник Сиријских демократских снага Мустафа Бали негирао је да је ова групација испалила пројектиле који су погодили болницу.

Шеф опсерваторије Рами Абдел Рахман изјавио је да је већина рањених била међу више од 100 пацијената који се лече у болници, многи од поремећаја узрокованог посттрауматским стресом који је резултат готово седмогодишњег грађанског рата у Сирији.

ЈПГ у Африну је поручила да ће се одупрети било каквог турској инвазији.

Турски медији су изјавили да је израда војних планова за напад завршена и да би требало да учествују две бригаде и 5.000 бораца Слободне сиријске армије.

Према наводима медијских извештаја генерал Ислаил Метим Темел, херој турског војног упада у Сирију „Штит Еуфрата“ 2016, је задужен да заповедаа Афринском офанзивом.

Turkey’s Euphrates Shield was launched on 24 August 2016 and cleared a roughly 2,000 square km area from IS and YPG control.

Турска операција „Штит Еуфрата“ покренута је 24. августа 2016. године и истисла је са око 2000 квадратних километара контролу Исламске државе и ЈПГ.

Главни циљ Анкаре у Сриији тренутно је да спречи групе сиријских Курда ПЈД/ЈПГ да формирају коридор дуж границе са Турском који би се протезао од ирачке границе до Средоземног мора.

Сураж Шарма је новинар који ради у Истамбули у Турској. Највише се бави турским унутрашњополитичких темама и регионалним међународним односима у којима је укључена и Турска.

Опрема: Стање ствари

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

Прочитајте још

Погледајте још

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар