Џон Халтивенгер: Трампов тајни рат?

(Newsweek, 21.11.2017)

Председник Доналд Трамп је повећао број америчких трупа и цивилних службеника Министарства одбране на Блиском истоку са 40.517 на 54.180 за претекла четири месеца, што је раст за 33 процената.

Амерички конвој у Манбиџу на северу Сирије, март 2017. (Фото: Њујорк тајмс)

Овај број, штавише, не обухвата велики пораст броја војника стационираних у Авганистану пошто је Трамп објавио своју стратегију за борбу против талибана крајем августа.

Ови бројеви, на које је први указао путем Твитера доктор Мицах Зенко, спољнополитички експерт, објављени су у кварталном извештају Пентагона о ангажованом људству. Другим речима, ови подаци нису тајни, што намеће питања о изостанку расправе о ширењу америчког војног присуства у региону. То присуство ионако већ има компликовану историју.

Према последњим извештајима, објављеним 17. новембра, ово је број америчких војника и цивилних службеника Министарства обране по блискоисточним државама: Египат – 455; Израел – 41; Либан – 110; Сирија – 1.723; Турска –2.265; Јордан –2.730; Ирак – 9.122; Кувајт – 16.592; Саудијска Арабија –850; Јемен –14; Оман – 32; Уједињени Арапски Емирати – 4.240; Катар – 6.671; Бахреин –9.335.

Ради поређења, ово су јунске бројке: Египат – 392; Израел – 28; Либан – 99; Сирија – 1,251; Турска – 1.405; Јордан – 2,469; Ирак – 8.173; Кувајт – 14.790; Саудијска Арабија – 730; Јемен – 13; Оман – 30; Уједињени Арапски Емирати – 1.531; Катар 3.164; Бахреин – 6.541.

Као што се види, нема ниједне државе где није дошло до повећаног присуства америчког војног особља током овог периода.

Трампова администрација је била прилично изричита у вези са недавним повећањем броја војника у Авганистану, где су талибани постигли важне успехе у претходних годину дана. Тренутни, тамо се налази отприлике 14.000 америчких војника.

Али пораст америчког војног присуства другде на Блиском истоку прошао је прилично незапажено.

„Ширење прекоморског присуства војних снага и значајно повећање ваздушних напада (као и све већа толеранција за цивилне губитке) свугде [што је и председник Барак Обама] бомбардовао, је у потпуности у складу са ониме што је Трамп обећавао као председнички кандидат“, изјавио је за Њузвик Зенко, старији сарадник Четам хауса. „Међутим, мислим да ова пракса има више везе са дуготрајним склоностима [секретара за одбрану Џејмса Матиса] и виших војних функционера. То је један од разлога зашто Матис користи „уништитељске“ изразе како би описао Исламску држави и заговара став да сви амерички непријатељи могу бити војно поражени, само уколико би се жешће и масивније деловало.“

Укратко, Зенко изгледа да верује да је недавно повећано војно присуство повезано с тиме што су неки од Трампових најближих саветника пензионисани генерали и личности које су склоне војним решењима за глобалне проблеме.

„Ми смо већ направили прелаз из тактике изнуривања, где смо гонили [Исламску државу] са једног положаја на други у Ираку и Сирији, ка тактици уништења када смо их опколили“, изјавио је Матис у мају. „Наша намера је да страни борци не преживе борбу како не би могли да се врате својим кућама у северној Африци, Европи, Америци, Азији или Африци. Нећемо им допустити да то учине. Зауставићемо их тамот и пребићемо калифат на мртво име.“

Амерички маринац наводи оклопно возило које вуче хаубицу M777A2 на положај у Сирији, мај 2017. (Фото: наредник Метју Калахан/ Амерички марински корпус)

Исламска држава је већ неко време у ропцу, а недавно је претрпела још један снажан ударац пошто је изгубила de facto престоницу, град Раку. У међувремену, број војника и цивилног особља које је Пентагон послао у ове две држава је порастао за скоро 1.500 у претходних неколико месеци. То намеће питање зашто се овакав скок сматран нужним?

Њузвик се обратио Белој кући за коментар али до тренутка објављивања овог текста нисмо добили одговор.

Неки амерички војни заповедници изгледа да нису ни свесни овог недавног пораста броја војника у региону. Дана 16. новембра – дан пре него што су најновији подаци постали јавно доступни –командант здруженог штаба генерал пуковник Кенет Ф. Маккензи јуниор је, пошто је на конференцији за новинаре упитан о броју војника у Сирији и Ираку, изјавио: „У Сирији, имамо петсто – око 503 ангажованих у Срији. А што се Ирака тиче, ту је отприлике 5.262, мислим да је то та бројка. То су ти бројеви.“ Међутим, у новом извештају стоји да Сједињене Државе имају 1.720 војника у Сирији и 8.892 у Ираку.

Од када Трамп обавља дужност председника у Белој кући повећан је број америчких војника страдалих у прекоморским акцијама а дошло је и до наглог повећања цивилних жртава у ваздушним нападима. Ове године је по први пут у последњих шест година дошло до годишњег повећања у броју страдалих америчких војника у иностранству (31 убијен 2017; 26 убијених 2016. и 28 убијених 2015). Штавише, до августа, је за време Трампа страдало више цивила током борби против Исламске државе него што се то десило током Обаминог председничког мандата.

Трамп је такође драматично повећао број ваздушних напада у Авганистану поврх америчког војног присуства у овој земљи. До краја октобра, Сједињене Државе су у овој години бациле 3.554 бомбе у Авганистану, што је скоро три пута више у односу на 1.337 бачених 2016 и скоро четири пута више у односу на 947 бомби из 2015. године. Према извештају Уједињених Нација из октобра број цивилних жртава се повећао за педесет посто у односу на исти период претходне године, што указује да Трампова нова стратегија борбе у овој земљи односи велики данак међу неборачким становништвом.

Америчке и белгијске трупе заузимају положаје на крову неколико километара иза линија фронта, у градићу Абу Гадур, источно од Тал Афара у Ираку (Фото: Balint Szlanko/AP)

Изван подручја Блиског истока, Трамп је такође удвостручио америчко војно присуство у Сомалији током ове године. Сада је у овој афричкој држави распоређено до 500 америчких војника. У мају, припадних америчких морнаричких фока је убијен препаду на базу групе Ал–Шабаб што је погибија првог америчког у овој земљи војника још од чувеног инцидента „Пад Црног јастреба“ из 1993, када је побијено 18 америчких војника. Сједињене Државе су такође повећале број ваздушних удара у Сомалији за време Трампа – један од њих је изведен недавно. САД тврде да је у овом нападу ликвидирано 100 милитаната. Штавише, први икада изведени ваздушни напад против Исламске државе у Сомалији изведен је у време Трапа почетком новембра.

И док Трамп шири америчке војне операције на више фронтова, тешко да је о томе поведена икаква јавна дискусија, па остаје упитно да ли Американци заиста знају шта се у иностранству ради у њихово име.

Поједини представници у Конгресу сада захтевају да њихове колеге обрате више пажње на овакав развитак догађаја и да Трампову администрацију позову на одговорност.

„Ово тихо повећање у броју америчких војника и уговораца који се боре у неодобреним ратовима представља значајна безбедносни ризик по Сједињене Државе и ризик по будућност Блиског истока. Американци имају право да знају који су планови [Трампове] администрације. Која је наша мисија и која је наша излазна стратегија? Конгрес треба да опозове раније отпочете „заблуделе мисије“ и да почне да поставља више питања“, изјавио је за Њузвик демократски сенатор Крис Марфи из Конектиката, који је и члан Комитета за спољне послове америчког Сената.

Допуна: Увај чланак је ажуриран како би био додат коментар демократског сенатора Криса Марфија из Конектиката.

Посрбио са енглеског: Милош Милојевић

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар