Саша Радуловић: СНС доведен на власт да испоручи Косово и Метохију

СНС је доведен на власт да би урадио оно што Борис Тадић није могао: испоручи Косово и Метохију. То је централни интерес Запада на Балкану. Тај интерес се слаже са интересом Русије којој одговара преседан Косова због Крима

Јавни дијалог о свим важним друштвеним питањима у свим уређеним, демократским земљама света се одвија кроз институције система, медије, невладин сектор. Места за јавни дијалог су парламент, ТВ емисије, новински чланци, интервјуи, ауторски текстови, округли столови, стручни скупови, трибине, друштвене мреже. Кроз јавни дијалог грађани се упознају са ставовима свих релевантних друштвених чинилаца, заинтересовани грађани директно и индиректно учествују у њему и на основу изнесених ставова и аргумената формирају своје мишљење. На основу јавног дијалога грађани гласају. Јавни дијалог је основ демократије. Уместо свега овога, уместо демократије, за грађане Србије постоји само Труманов шоу.

У Србији јавни дијалог не постоји. Од парламента су медији и власт направили циркус, а то је главно место за дијалог у демократским друштвима. Власт, садашња и претходна и она пре ње, од парламента прави проточни бојлер за усвајање закона и гушење дијалога. Медији од парламента праве циркус тако што не извештавају о томе, праве се да не разумеју и да се само неки посланици тамо свађају. Тиме покривају савршен злочин против демократије. Сви медији без изузетка. Од Утиска недеље, све политичке ТВ емисије су укинуте. Власт свакодневно бомбардује грађане отвореним лажима на које нико не одговора.

Председник СНС-а и државе лаже, председница скупштине лаже, председница Владе лаже, министри лажу, отворено и без трунке срама. Медији не извештавају о томе. Без трунке срама. Не само да не извештавају о томе, већ и не дозвољавају било какав простор да истинска опозиција реагује на лажи. Дијалог је годинама полако укидан и замењен свакодневним монологом власти уз прећутну сагласност медија.

Новине служе за блаћење свих нових идеја, свих нових људи, сваког рационалног промишљања, за стварање слике да су сви исти, за накарадно формирање јавног мнења, таблоидизацију целог друштва, промовисање уцењених, послушних политичких кадрова и постављање пред грађане лажних избора између Курте и Мурте. Живимо Труманов шоу за који људи имају осећај да режирају ДБ-овске структуре које представљају спрегу политике, тајкуна и криминала, које управљају медијима, бирају политичаре и које су створиле и позицију и опозицију у Србији од деведесетих година до данас.

СНС је доведен на власт да би урадио оно што Борис Тадић није могао: испоручи Косово и Метохију. То је централни интерес Запада на Балкану. Тај интерес се слаже са интересом Русије којој одговара преседан Косова због Крима.

Владавина права, слободни медији, независно правосуђе, институције система и све остале прокламоване вредности о којима смо слушали деценијама су се показали као празна прича наспрам огољене прагматичне политике интереса и спољно-политичког циља. Зашто смо дозволили да дођемо у позицију да циљ буде тако постављен је шире питање које превазилази оквире овог текста.

Србија има легитимна права и интересе на Косову. Одустајање од наше имовине и права зарад „европске будућности” је лажни избор о коме слушамо већ јако дуго. На Косову је потребно историјско помирење српског и албанског народа базирано на поштовању права, имовине, уговора и легитимних интереса, на основу „европских вредности”.

Александар Вучић је Западу обећао да ће избацити преамбулу из Устава, тиме се одрећи свих легалних и легитимних имовинских права Републике Србије, њених правних и физичких лица, одустати од наше културне баштине на Косову и Метохији, људских права, суштинске аутономије, економских интереса. За узврат, добија безрезервну маркетиншку подршку. ЕУ званичници Вучића зову својим пријатељем, и понављају: Србија напредује и иде у добром правцу. Очигледно су спремни да зарад интереса забораве на све своје прокламоване вредности. Огољени прагматизам је у целом свету вредности потпуно гурнуо у страну. Аутократе су in.

Позив на „унутрашњи дијалог” у одсуству јавног дијалога је фарса и једна велика позоришна представа. Глумци у тој представи су како странке владајуће већине, тако и значајан део званичне опозиције која помаже Вучићу да испуни обећање које је дао. У томе му подршку даје и цела медијска сцена, неки зарада Вучића, неки зарад „европске будућности” кроз пласирање приче како је у ствари за нас најбоље да одустанемо од Косова, имовине и права. Вучићу је потребан алиби и оправдање за оно што је обећао.

Уз избацивање преамбуле, Вучићев главни, лични циљ је да се председник Републике, уместо на директним изборима, бира у Скупштини. Вучић се кандидовао за председника Републике, уз директну подршку Запада, зато што са Томиславом Николићем није могао да испуни обећање око Косова. Као што је Тадић укинуо директан избор за градоначелнике и председнике општина, тако и Вучић жели да укине директан избор за председника државе, зацементира партократију и сву власт концентрише у својим рукама. Након промене Устава, уследили би парламентарни избори којим би се Вучић вратио на место премијера. Овај сценарио и Запад и Исток активно подржавају од почетка. Он није у интересу грађана Србије.

ДЈБ неће учествовати у овој представи. ДЈБ неће ни на који начин подржати измишљени „унутрашњи дијалог” о промени Устава чији је циљ избацивање преамбуле и избор председника у Скупштини и водиће активну кампању против промене Устава. ДЈБ жели промену целог система и нећемо одустати док у неславну историју пошаљемо све Курте и Мурте из деведесетих, и садашњу и бившу власт која сада глуми опозицију, које заједно уништавају Србију већ готово три деценије и претварају је у земљу јефтине радне снаге. Србија је прелепа земља и заслужује нове политичке лидере слободне од ДБ стега који ће од ње направити земљу у којој се лепо и радо живи.

Ауторски текст председника покрета “Доста је било” (ДЈБ) Саше Радуловића за НИН

Наслов и опрема: Стање ствари

(Доста је било, 29. 10. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading