Војислав М. Станојчић: Непослато писмо српске владе Бриселу

Пре ће, ипак, бити да су неки други утицаји – а не молбе Мадрида – навели премијерку Брнабић да намерно остави писмо у Београду. С више се разлога може претпоставити да су Александру Вучићу светске силеџије, које су Србији и отеле Косово, саопштиле да је време таласања завршено и да о јужној српској покрајини више не сме и неће бити расправе

Фото: Ројтерс/Политика

После каталонског референдума и шарлатанских изјава представника Европске комисије и Европске уније како се случајеви каталонске регије и српског Косова не могу упоређивати, нашу огорчену јавност охрабриле су најаве премијерке Ане Брнабић да ће се српска Влада и председник Вучић обратити писмом Бриселу и тражити објашњење за званични став ЕК. Наше власти су у писму планирале да ће европским зваичницима најпре поставити питање да ли за Европску унију важи јединствено међународно право или постоји и неко друго – које се примењује на државе нечланице ЕУ.

„Овде је до те мере толико нелогичности, невероватних и нефер ствари и према Србији и према њеним грађанима. Као Влада хтели смо да реагујемо пошто је ствар од великог значаја”, објаснила је премијерка побуду да се напише писмо и додала да ће га она лично однети у Брисел приликом своје већ раније заказане посете за 10. октобар, када ће искористити прилику да о овом случају отворено разговара са званичницима Европске уније.

Иако је наша јавност већ одавно схватила на који начин функционише Европска унија и могла да наслути каква ће објашњења премијерка чути у Бриселу, била је, ипак, донекле задовољна одлучним ставом наших државних званичника да поставе право питање људима познатим по томе што су велики стручњаци за избегавање јасних одговора, па је са нестрпљењем је ишчекивала реаговање на писмо српске Владе.

Доживела је, међутим, велико разочарање – не због Брисела, већ због Београда. Председник Вучић, користећи Танјуг, обавестио је грађане Србије да од разговора премијерке и бриселских званичника засад нема ништа. Писмо поводом каталонског референдума је написано, он га је чак и потписао и „замрзао”! Наиме, како је обећао (а он своја обећања, као што је познато, лако даје а још лакше заборавља), писмо ће свакако Бриселу бити достављено касније.

Шпанија је, како је објаснио, молила Србију да ово питање не поставља сада – да не би утицало на погоршање тешког стања у тој земљи. Ово не значи да ће Србија одустати од намере да приупита Европску унију, већ само да ће то учинити у наредном периоду (много леп израз, ма који период времена означавао – што се каже „једнога дана а можда и пре“).

Тешећи нашу разочарану јавност, додао је како је и Шпанија нама помагала. (Свакако не због тога што јој је Србија прирасла за срце, већ што је схватала да би јој се признавање самопроглашеног Косова и гласање за његов пријем у међународне организације обило о главу – од Каталоније до других регија које сањају о отцепљењу.)

Пре ће, ипак, бити да су неки други утицаји – а не молбе Мадрида – навели премијерку Брнабић да намерно остави писмо у Београду. С више се разлога може претпоставити да су Александру Вучићу светске силеџије, које су Србији и отеле Косово, саопштиле да је време таласања завршено и да о јужној српској покрајини више не сме и неће бити расправе. Он је поруку савршено схватио, а јавност „умирио” речима како ће писмо бити послато у „наредном периоду”. Баш као што ће у том истом „наредном периоду” бити саопштени и резултати истраге о паду војног хеликоптера или када ће се можда чак обелоданити и име „Савамалског фантома”.Categories: Четири стотине речи

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар