Војислав М. Станојчић: Дипломатска димна бомба из Скопља (via Београд)

А шта се, заправо, догађало пре 20. августа и шта се променило за ова четири дана – остаће нејасно и српској и македонској јавности. Имаће утисак да су посматрале позоришни комад у коме се не зна ни ко пије ни ко плаћа

А. Вучић и З. Заев (Фото: Блиц/РАС Србија)

Августовске вреле дане, испуњене неубичајено живом активношћу политичара који своје годишње одморе проводе радно, посебно је обележила краткотрајна напетост у дипломатским односима између Србије и Македоније. Да нешто са њима није како треба могло се наслутити у недељу 20. августа, када су се са телевизије чуле вести о повлачењу свих службеника наше амбасаде у Скопљу на „консултације у Београд” и најаве да ће министар Дачић издати саопштење о томе. Он је, међутим, био прилично загонетан и неодређен, и једино је претио Скопљу да ће Србија, која је признала Македонију под тим именом (уместо БЈРМ), знати да заштити своје интересе. Напетост се, разумљиво, још више повећала после изјаве премијерке А. Брнабић „да се не ради о малој ствари”.

Да чорба буде гушћа, чула су се објашњења да је особље наше амбасаде у Скопљу било угрожено, прислушкивано и праћено и да су се македонске власти према њему односиле као и према дипломатама из Ирана, за које су оне, иначе, уверене да су повезане са терористима. Посебно је нашој јавности скретана пажња на намеру Владе Македоније да на следећем заседању УНЕСКА гласа за пријем Косова у ту организацију. (Што би тешко икога у Србији могло да изненади, пошто је наш јужни сусед свој глас на исти начин усмерио и пре две године, а још 2008. признао самопроглашену републику из Приштине.)

Прошао је један дан, па други – пун разних гласина и неизвесности док се најзад није огласио најплоднији српски живи драматичар. Збуњеној јавности у Србији објаснио је како је особље амбасаде повучено у Београд ради консултација, и то пошто је од надлежних обавештајних органа добијено довољно доказа о веома офанзивном деловању против органа и институција Србије. Није се задржавао на појединостима, напомињући како постоје оправдани разлози због којих не може све да каже, али је и ово довољно да се схвати колико је ситуација озбиљна. А да све буде још опасније, у овом случају се наслућују и трагови једне стране, силе која, како Александар Вучић (АВ) изричито рече, није Русија. Што ће, бојим се, изазвати недоумицу код оних који сматрају да је сасвим оправдано што Американци највећој словенској земљи стално трљају нос како жели да силом црта нове границе на Балкану.

Данашњи врховни српски драматичар, што се и могло очекивати, био је веома забринут због поремећаја дипломатских односа али ниједног тренутка није губио наду да ће се разрешити сви неспоразуми и поново успоставити добросуседски односи између две некадашње социјалистичке југословенске републике. Стога је 23. августа тачно у подне телефоном позвао Зорана Заева (који је колега гђице Брнабић, али зар је АВ могао да пропусти овакву прилику и по ко зна који пут не покаже нашим грађанима колико се залаже за интересе Србије!) и са њим „дуго и отворено разговарао”.

Дуги и отворени разговор, као што је и ред, завршен је заједничким, мада не и дугим, саопштењем. Оно садржи пет тачака, а из којих се издвајају оптимистичке речи да ће „Србија и Македонија у доброј вери и на пријатељској основи штитити права и интересе дипломатско-конзуларних представништава на својој територији, и да ће искључиво дијалогом решавати сваку евентуалну несугласицу у међусобним односима”.

Било како било, јавност у Србији (а свакако и у Македонији) могла је да одахне после четвородневне напетости. Особље амбасаде Србије вратило се у Скопље на своје редовне дужности, до краја месеца прикључиће му се и амбасадорка, док је АВ примио македонску амбасадорку и задржао се са њом у срдачном разговору.

А шта се, заправо, догађало пре 20. августа и шта се променило за ова четири дана – остаће нејасно и српској и македонској јавности. Имаће утисак да су посматрале позоришни комад у коме се не зна ни ко пије ни ко плаћа, али на крају наступи опште задовољство и онда – „сви оду на море”, као што је Мелина Меркури у филму „Никад недељом” на свој начин задовољно описивала завршетак античких трагедија.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Categories: Судбина као политика

Tags: , , , , ,

Оставите коментар