Ознаке

, , ,

Mi ne trebamo da rehabilitiramo našega Antu jer nema razloga. Ako niste znali, red je da vas podsjetimo: hrvatski komunisti nisu sastavili nikakve optužnice niti presude protiv našeg Poglavnika! Znao je komunista Tito da za to nije bilo razloga jer su obojica radili na istoj zadaći kada ste vi Srbi u pitanju

Пише: Krunoslav Zagorec, povjesničar

Загреб (Фото: hpk.rs)

Kod nas u našoj lijepoj domovini Hrvatskoj, naročito u Zagrebu, iliti Agramu, kako bi to naši mentori Nijemci kazali, nema sporova megju povjesničarima. Prvo, dobro su plaćeni: u prosjeku više od 12 tisuća kuna (oko 1.700 Eura), Drugo, nema podjela na hrvatske i jugoslavenske, jer su svi do posljednjeg Hrvati, što znači da nema nikakovih regionalnih razlika! A u svemu tome, poštuje se misao koju nam je zavještao u svojim „Bespućima povijesne zbiljnosti“ naš najpoznatiji povjesničar dr Franjo Tugjman, prvi predsjednik samostalne Neovisne Republike Hrvatske!

Posljednjih godina pokušavaju dvojica-trojica da drugačije misle. Radi se o Hrvoju Klasiću, Draganu Markovini i Vladimiru Geiger-u. Prva dvojica kao da naginju ljevici, ali kada je u pitanju Domovinski rat onda se sjete Vukovara i Srebrenice. Geiger je Nijemac sa polovicom hrvatske krvi.

Kod vas Srba i Srbijanaca je mnogo toga drugačije. Duboko cijenim napore koje činite u želji da razjasnite pojedina zbivanja koji su odredili tokove jugoslavenske komunističke države u kojoj je nama Hrvatima bilo kao u tamnici. No, mi smo se oslobodili te pošasti dok je to bolesno jugoslavenstvo kod vas Srbijanaca i dalje znatno prisutno, ali ne i kod ostalih Srba, naročito megju onim iz takozvane „Šumske Republike“.

Treba da znadete da je kod nas u Hrvatskoj odavno otvoreno mnogo arhivske građe, naročito one nastale u Udbi, koja je desetljećima bila sakrivena od javnosti. Otvoren je dosier SS pukovnika Sigfried-a Kasche-a, opunomoćnika Njemačkog Reich-a u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pa smo saznali mnogo toga o suradnji Nijemaca i ustaša s jedne i partizana s druge strane. Treba da znadete da hrvatski partizani nisu ratovali protiv ustaša i domobrana kao što ste vi činili i jedni drugima učinili više umorstava a od toga jedan dio pripisujete nama Hrvatima.

Dok je poslije rata srbijansko rukovodstvo, naročito Leka Ranković i Krcun Penezić, uživalo u ubojstvima Draže Mihajlovića i njegovih komandanata, mi Hrvati smo svoje ustaše sačuvali uz pomoć o. Krunoslava Draganovića, a neke i vratili u domovinu 1990. godine. Dok je Penezić likovao gledajući Mihailovićevu glavu, mi smo našega Artukovića s počastima pokopali na Mirogoju i pitanje je dana kada ćemo njegov grob kititi cvijećem. A kada ćete vi da otkrijete grob u kojemu je pokopan ostatak Dražinog tijela?

Lijepo nam je čitati kako rehabilitirate četničke vojvode jer tako činite nama usluge. Kada sve to uradite sa Nedićem i Ljotićem, mi ćemo vam se smijati. Mi ne trebamo da rehabilitiramo našega Antu jer nema razloga. Ako niste znali, red je da vas podsjetimo: hrvatski komunisti nisu sastavili nikakve optužnice niti presude protiv našeg Poglavnika! Znao je komunista Tito da za to nije bilo razloga jer su obojica radili na istoj zadaći kada ste vi Srbi u pitanju – više u Jasenovcu, manje na Srijemskoj fronti.

I na koncu ovog pisma mali savjet: ostavite vaše ostarjele povjesničare koje nazivate akademicima jer je njihovo vrijeme prošlo. Objasnite im da je prošlo i vrijeme nekadašnje Uprave državne sigurnosti (UDB-e, po srpskom) a to znači da više nemaju kome da podnose izvješća protiv svojih kolega sa katedri  kao i da oni prislušni uregjaji u njihovim kabinetima od prije četiri-pet desetljeća ne funkcionišu više.

Pozdrav iz našeg lijepog Zagreba.

 

Ставови изнети у рубрици „Разномислије“ не одражавају нужно и становиште „Стања ствари“

Advertisements