Ознаке

, ,

Победник председничких избора Александар Вучић је на свечаној седници у Скупштини положио заклетву, чиме је Србија и званично добила новог шефа државе. „Немам сумњу у то шта ми је чинити за Србију и њене грађане – морам да дам буквално све“, поручио је председник. Начелник Генералштаба, генерал Љубиша Диковић, поднео је рапорт Вучићу, а бивши председник Томислав Николић предао му је државни печат и председничку стандарту

13.25 – Александар Вучић и званично је ступио на дужност председника Републике Србије.

13.23 – Бивши председник Томислав Николић предао је Вучићу државни печат, симбол председника Републике, и председничку стандарту, коју је Вучић пољубио. Након примопредаје, Вучић и Николић су отишли на састанак.

13.20 – Начелник Генералштаба, генерал Љубиша Диковић, предао је рапорт председнику Вучићу и уверио га да је стање у земљи редовно.

13.15 – Председник Србије је напустио Скупштину и упутио се, у пратњи гардиста, ка згради на Андрићевом венцу.

Примопредаја државног печата у згради Председништва

12.45 – Уз извођење песме „Востани Сербије“, завршена је свечана церемонија. Честитке новом председнику први је упутио Томислав Николић.

Овде можете прочитати цео говор председника Вучића

12.25 – Немам сумњу у то шта ми је чинити за Србију и њене грађане – морам да дам буквално све, поручио је Вучић.

12.05 – Пред народним посланицима Александар Вучић је положио заклетву.

Александар Вучић је заклетву положио држећи десну руку на Уставу Србије, који је посебно израђен за ову прилику и који му је дала председница Уставног суда Весна Илић Прелић, и на Мирослављевом јеванђељу – најстаријој српској књизи.

Текст заклетве

Председник Србије изговорио је заклетву која гласи: „Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности“.

Вучић положио заклетву на Уставу и Мирослављевом јеванђељу

Након полагања заклетве, Вучић је захвалио свим претходним председницима Републике Србије који су дали свој допринос просперитету Србије, а посебно Томиславу Николићу, који је подржао мере Владе на путу ка опоравку.

Вучић је рекао да не може да нађе довољно речи да објасни страх и наду које осећа док преузима дужност председника. Знам да су ми потребна дела много више него речи и да ће ми суд бити изречен када будем завршио мандат, нагласио је председник Србије.

„Дела су потребна више него речи, а коначна реч и суд ће бити речени кад будем завршио са овом дужношћу“, нагласио је председник Србије на свечаности у Скупштини.

Истакао је да на месту председника нема сумњу у то шта му је чинити за Србију и њене грађане: „Морам да дам буквално све, а нећу добити буквално ништа осим суда који ће остати у историји.“

И можда то неком изгледа мало пошто историја не предвиђа санкцију, каже Вучић додајући да „тај суд представља највећу опомену и упутство за све оно што морам да урадим“.

Моје је да Србију, нашу отаџбину, наше исходиште и наш сан, учиним бољом, срећнијом, сигурнијом и богатијом земљом, рекао је Вучић.

„Не могу то сам. Потребно нам је свима заједништво. Ја ћу свом својом снагом радити на заједништву“, нагласио је председник Србије истичући да је испунио све своје политичке амбиције, да је на изборима оборио све рекорде те да „нема шта више да дохвати на том небу“.

Званице у Скупштини Србије

„Али то заједништво је потребно Србији и сваком човеку у њој, зато што од наше могућности да препознамо циљ и поднесемо напор зависи да ли ћемо уопште имати будућност. Распарчана, подељена Србија потписује акт да је мала и ослобођена наде у боље сутра“, указао је Вучић.

Поруке за регион

Вучић је поручио да ће радити на успостављању мира у региону, да ће са свима разговарати и инсистирати на дијалогу и компромису. „Мир и стабилност су за многе излизане речи, али биће срж мог будућег политичког деловања“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је читав регион систем спојених судова. „Можемо да се повежемо, изградимо путеве и мостове, учимо једни од других и доведемо инвеститоре, да створимо регион у којем су разлике предност а не основа за сукобе“, каже Вучић.

Свима у региону је поручио: „Хајде да стварамо послове, јер они стварају нас, доста смо се сахрањивали, време је да се рађамо.“

Рекао је да је то програм са којим ће кренути по региону.

Грађани окупљени испред Скупштине Србије

Вучић је навео да ће чувати интегритет Србије, али да ће увек прихватити разговоре са косовским Албанцима јер се тиме чувају Срби.

Свечаности у Скупштини присуствовали су посланици, чланови Владе, представници дипломатског кора, верски великодостојници, представници Републике Српске и бивши председници Србије и Југославије, као и остале званице.

Вучић се по полагању заклетве упутио до здања на Андрићевом венцу, где је седиште председника Републике. На путу до зграде Председништва, председник је прошетао кроз шпалир гардиста Војске Србије и младих у народним ношњама, и разговарао са окупљеним грађанима.

Испред зграде на Андрићевом венцу уприличена је смотра почасне чете припадника Гарде и три рода Војске Србије – копнене, РВ и ПВО и речне флотиле, а начелник Генералштаба Љубиша Диковић поднео је рапорт новом председнику и известио га да је стање у земљи редовно.

Досадашњи председник Томислав Николић сачекао је Вучића на улазу у зграду на Андрићевом венцу. Николић му је у свечаној сали, симболично, предао државни печат који се ставља на акте које потписује председник и председничку стандарту.

Примопредаја стандарте

Стандарта је посебна застава квадратног облика са белим рубом и ромбоидима у црвеној и плавој боји и грбом у средини, која означава присуство председника, а поред председника Републике, може је користити и председник Народне скупштине.

У кабинету будућег председника на овај начин ће бити показано поштовање према држави, традицији и правним тековинама.

Александар Вучић је јуче поднео оставку на место председника Владе, а посланици су оставку констатовали на посебној седници Скупштине.

Радио-телевизија Србије је овај свечани догађај преносила са великим бројем људи и технике. Била су ангажована двоја репортажна кола са више од 15 камера.

Према Уставу Србије, мандат председника траје пет година. Председник Републике, према највишем државном акту, изражава државно јединство Републике Србије. У његове надлежности спада представљање државе у земљи и иностранству, проглашавање закона, предлагање кандидата за председника Владе Србије, носиоца функција, постављање амбасадора, примање акредитивних и опозивних писма, давање помиловања и одликовања.

Председник Републике командује Војском и поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије.

(РТС, 31. 5. 2017)

Advertisements