Истраживање: Срби желе да им војни савезник буде Русија, а не Америка

41% испитаника на планети доживљава САД као потенцијалног војног савезника своје земље. Међутим, у Србији и другим земљама Југоисточне Европе (чак и у чланицама НАТО-а!) велика већина испитаника би желела да буде под заштитом Русије.

Као што се могло очекивати, Русију су подржали испитаници у Србији (58%). (Илустрација: AP)

Асоцијација независних агенција за проучавање јавног мњења Gallup International (у Русији је заступљена преко холдинга „Ромир“) спровела је анкету у 68 земаља света, саопштава лист „Коммерсант“. У истраживању је учествовало преко 66.000 људи, а сви су одговорили на једно питање: „У свету постоји шест земаља са великим војним потенцијалом. То су САД, Кина, Русија, Француска, Велика Британија и Индија. Замислите да у случају војне агресије на вашу земљу морате за савезника бирати једну од тих држава. Коју бисте изабрали?“

Косово и Албанија су у већој мери проамерички настројени него Канада и Јужна Кореја

Ако се сумирају укупни резултати за цео свет, у тој хит-паради војних симпатија убедљиво воде САД. За њих се определило 41% испитаника. Русија је са 15% на другом месту, док је Кина са 10% на трећем, Велика Британија (8%) на четвртом, а Француска (5%) на петом месту.

Косово је на првом месту по проценту оних који желе да их Америка штити (92% испитаника), док се у Албанији за САД определило 66% испитаника. У остале „верне“ америчке савезнике убројали су се житељи Јужне Кореје (81%), Израела (68%), Вијетнама (66%), Јапана (64%), Канаде (62%), Велике Британије (58%), Француске (54%) и Шпаније (52%).

По мишљењу директора холдинга „Ромир“ и потпредседника асоцијације Gallup International Андреја Миљохина, такви резултати анкете су логична последица политике коју Запад води у протекле две-три године. „Све оне санкције и притисци на Русију које практикују западне државе на крају су довели до тога да су чак и обични грађани почели да доживљавају Русију као земљу која им можда није непријатељ, али свакако није савезник“, рекао је Миљохин.

Срби, Бугари, Грци, Словенци и Турци су више наклоњени Русији

Па ипак, у многим земљама је прилично висок проценат оних који су се радије определили за Русију него за друге понуђене државе. Као што се могло очекивати, Русију су подржали испитаници у Србији (58%) и Бугарској (42%), а такође у Грчкој (48%) и Словенији (30%). „Словенски и балкански народи су традиционално присталице Русије, што је и разумљиво с обзиром на заједничку историју, веру и традицију“, рекао је тим поводом Миљохин.

У Турској је такође прилично велики проценат оних који би желели да буду под заштитом Русије (23%). „По свему судећи, тамо (у Турској) је у току озбиљан антизападни заокрет народне свести“, претпоставља Александар Баунов, експерт невладине организације „Московски центар Карнеги“. „С обзиром на одговоре испитаника из Грчке и Бугарске, испоставља се да је у Источном Средоземљу – унутар НАТО-а – формирана чудна заједница земаља у којима становништво не доживљава Русију као противника, него као савезника, иако је она главни такмац Северноатлантске алијансе“.

Русија и Кина бирају једна другу

Велики контингент присталица Русији су обезбедиле Кина (47%) и Монголија (71%), а такође Иран (20%), док се у Украјини готово исти број испитаника определио за САД (35%) и за Русију (33%). Слична ситуација је у Летонији са њених 40% становника чији је матерњи језик руски, а такође у Ираку.

„Према Русији гравитирају централноазијске земље које имају јаке историјске корене, као и велике азијске државе које су се ослободиле од тешке колонијалне прошлости“, рекао је Андреј Миљохин.

Александар Баунов је истакао да њега радује проруско расположење Кинеза.

„Драго ми је што је велики број испитаника у Кини изабрао Русију као војног савезника, јер старије генерације још памте период када су наше две земље биле противници. То нам говори да нације које доживљавају Русију као непријатеља за прилично кратко време могу променити своја схватања. Другим речима, непријатељско расположење није константа. Исто, додуше, важи и за пријатељско расположење“, истакао је Баунов.

Кина је као савезница привлачна првенствено становницима Пакистана (72%) и Русије (44%). У Велику Британију се пре свега уздају САД (43%) и суседи из Северне Европе – Шведска (29%), Исланд (28%), Ирска (25%) и Норвешка (23%). Француску су напоредо са Америком изабрали испитаници из Белгије (25%).

Рина Бикова

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 2. 5. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. Интересантни подаци! Жеља да их Русија штити произилази из активне улоге Русије на глобалном плану-Сирија и мишљења да се Русија ко бејаги супроставља агресивној и очигледној империјалистичкој политици разједињених америчких држава! На глобалном плану су ко бејаги противници, Трамп бомбардује положаје Сиријске војске, Руси ко бејаги оштро протестују, сад се више о томе и не говори, чудно, врло чудно! Политика Русије према Балкану, специјално Србији је за обичне људе не разумљива-не схватљива, овде се мора поставити питање да ли Руско руководство нема АМА баш никаквог утицаја на србске политичаре који очигледно раде против интереса србског народа, што очигледно Руском руководству не смета, уз то још и тако очигледна подршка пред изборе: први човек Русије прима садашњег новог председника Србије, врло јасан знак наивном србском народу, ако сви добро знамо шта су Неверни Тома и Александар Лажњаковић до сада урадили за издани-опљачкани и окупирани народ и Србију! Врло чудна политика наводних пријатеља србског народа, зар не? Да је Руски народ пријатељ наш пријатељ не треба сумњати, али што се тиче политичара, ту нешто није у реду и то више него очигледно, тема за дубље размишљање, не за обичне, искључиво оне који би требало да познају политику коју води руско руководство, по народ није баш пријатно и не улива неку велику наду да ће бити боље, и поред чињенице да ће плаћени русофили у Србији тврдити да ипак то није баш тако, оправдања наћи није тешко! Живели! Наздравље!

Оставите коментар