ФБ Репортер: Вучић као непревазиђени глумац или Шта се стварно дешава на КиМ

Комплетну изјаву коју је данас 2. фебруара 2017. ЈАВНО изрекао премијер Србије Александар Вучић преносимо у нади да ће је узети у разматрање одговарајуће стручне службе и лица (медицинске, правне, полицијске и војне струке) и у складу са својим „налазима“ предузети одговарајуће мере. Неке делове текста нагласили смо курзивом и бојом а у заградама су наведени наши редакцијски коментари.

Премијер Србије Александар Вучић, градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић и заменик „премијера косовске Владе“ Бранимир Стојановић (Фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Премијер Србије Александар Вучић, градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић и заменик „премијера косовске Владе“ Бранимир Стојановић (Фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Такође, у жељи да проверимо напис Курира: „РОСУ У СРПСКИМ СЕЛИМА: Џиповима и марицама патролирају и легитимишу све!“, ступили смо у контакт са житељима наших енклава у КиМ који кажу:

„Све је тачно, једино нису легитимисали. Били су распоређени и испред манастира Зочишта истовремено када и у Хочи. Тако је већ четири дана. Као разлоге навели су вежбе и упознавање са тереном где живе Срби ради њихове заштите у случају ескалације насиља. Патролирају између 21:00 и 23:00.“

Из овога видимо да су специјалне јединице РОСУ у српским селима присутне већ четири дана (!) али Вучићу је медијска кампања била потребна данас!

СРБски ФБРепортер

***

Вучић Србима са КиМ: Доведени смо да нешто не прихватимо

  1. фебруар 2017.  Танјуг/РТВ

Ми смо прихватили све што су нам они предлагали, али доведени смо да нешто не прихватимо, да бисмо били криви за све, да на једну ствар кажемо не, да бисмо били одговорни за све, рекао је вечерас премијер Александар Вучић у паузи разговора с политичким представницима Срба са Косова и Метохије у касарни „Стефан Немања“ у Рашки. (Коментар ФБ Репортера: Значи прихватили су СВЕ што су им сервирали, да не би били КРИВИ што нису прихватили…???)

„То треба да знају грађани, а имам безброј доказа и сведока, па и белешке“, рекао је Вучић. (Коментар ФБ Репортера: Доказе да су све прихватили, или….?)

Важно је да сачувамо мир и то ћемо чинити, поновио је вечерас премијер Александар Вучић, додајући да су разговори синоћ у Бриселу били тешки, да „цео дан говоре како их неко угрожава – српска полиција и војска, а где су оне“.

Александар Вучић

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Некоме је нечиста савест, а нас оптужују за пропаганду (Коментар ФБ Репортера: Коме је ово упућено? Taчију?), приметио је Вучић, а Србе с Косова позвао да буду мирни и не напуштају своја огњишта, а „ми ћемо се борити истином и правдом“. (Коментар ФБ Репортера: Још једна народна изрека – „По туђим леђима и 100 батина је мало“ – или – Драги Срби са КиМ немојте нигде да идете, добро сте ми дошли за предизборну кампању. Макар Шиптари затрли већину вас, мени ће и неколико преосталих бити довољна да их искористим у циљу манипулације простим масама.)

Састанку, на којем ће бити речи о актуелној ситуацији и резултатима разговора у Бриселу, присуствују министри одбране и полиције Зоран Ђорђевић и Небојша Стефановић, начелник генералштаба ВС генерал Љубиша Диковића и представници Српске листе и српских општина са севера КиМ.

(Коментар ФБ Репортера: Да подсетимо да је Вучићева „Српска листа“ подржала избор Тачија за „председника Косова“! а да су представници „српских општина“ они које је сам Вучић поставио, ван сваког права и закона, да буду његове играчке и да играју како им се каже.)

Ракић: ЕУ се јасно ставила на албанску страну

Европска унија се јасно и отворено ставила на страну албанске заједнице, изјавио је вечерас градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић. (Коментар ФБ Репортера: Како ли је дошао до овог открића?)

Ракић је новинарима у Рашки рекао да Срби нису бесни, већ да код њих постоји страх и да су забринути за своје породице и своје животе.

„Молим премијера да нас заштити, ваша позиција је тешка, али и ми смо у безизлазној ситуацији“, рекао је Ракић и додао да су Срби стрпљиви али да и њихово стрпљење има границе. (Коментар ФБ Репортера: Тј. молимо премијера да још једном одигра улогу спасиоца. Статисти су спремни…)

Премијер не мисли да је ЕУ била једнострана, већ да су се „дешавале чудне ствари“ и затражио да Могерини реагује на понашање Приштине

Премијер Вучић је затражио вечерас реакцију шефице европске дипломатије Федерике Могерини и њеног тима на понашање Приштине, подсетивши да су из ЕУ јасно рекли да ће реаговати ако неко прекрши синоћ постигнут договор. (Коментар ФБ Репортера: AЛИ, КАКАВ JE TO ДОГОВОР СИНОЋ ПОСТИГНУТ?)

„Желим да јасно стави до знања да је то учинила албанска страна, а све друго би било бежање од одговорности“, рекао је Вучић новинарима у Рашки.

Он је истакао да, за разлику од градоначелника северне Косовске Митровице Горана Ракића, не мисли да је ЕУ била једнострана, већ да су се дешавале чудне ствари и да ни они „нису били начисто шта се дешава“.

(Коментар ФБ Репортера: Тј. премијер неће да наљути Федерику Могерини, већ се прави да не разуме шта се дешава – што доводи у питање његову умну способност да уопште учествује у било каквим преговорима с обзиром да  ово што се дешава може да разуме свака боље обавештена баба!)

„Мислим да су покушали да нам помогну да сачувамо мир… Али то да су сви једнако криви, то није могуће“, рекао је Вучић.

(Коментар ФБ Репортера: А како бисмо уопште и могли да помислимо да може бити зло било шта што долази из ЕУ!)Све у вези с мостом у северној Косовској Митровици договорено 8. децембра

Вучић је изјавио да је 8. децембра договорено све у вези с мостом у северној Косовској Митровици уз присуство представника ЕУ, а да је након тога из Приштине кренула пропаганда и хајка да та ограда, тај зид мора да буде срушен те да то показује да ништа од договора не поштују.

(Коментар ФБ Репортера: Договорили су се са Шиптарима 8. децембра да мост буде отворен, али нису договорили да се склони и зид поред моста??? Ко што каже народ:  „Кад иде јуне нек иде и уже“, а они су поклонили јуне, али уже нипошто не дају! Или можда није тако…?)

Вучић је навео да су комуналне ствари у надлежности општина те да привремене институције у Приштини ни те косовске законе не поштују.

(Коментар ФБ Репортера: Видети текст Александра Павића Садашње структуре у Приштини нити су „привремене институције“ по Резолуцији 1244, а још мање су „покрајинске институције“.)

„Разговарали смо синоћ у Бриселу, разговарали и са градоначелником северне Косовске Митровице све време који прихвата предлоге не зато што се плаши него што жели да сачува мир.

(Коментар ФБ Репортера: Сценарио је смишљен да би могло да се каже – Ето, градоначелник је прихватио да се уклони зид, да би се сачувао мир?)

„Након тога кажу није довољно“, рекао је Вучић и додао да је очигледно да је све рађено да се доведе до тога да будемо криви за све и одговорни за све.

(Коментар ФБ Репортера: Занимљив део представе: 20:40 „Одем на паузу и видим да нешто није у реду. И док играм шах, они улазе и кажу – готово, Вучићу, завршено, нема више“.)

Тачи претходни пут поштовао договор 2,4 минута а сада 12 сати и 4 минута

Приштина је опет погазила договорено, иако су синоћ добијене гаранције да се то неће десити, рекао је Вучић и додао да српска страна неће предузети ниједан једнострани потез и још једном позвао ЕУ да „коначно уради свој посао“.

„Добили смо гаранције да Тачи и Мустафа неће да причају глупости као што причају и да ће ћутати и да не причају и да неће бити једностраних акција“, рекао је Вучић и подвукао да Србија није ниједну једнострану акцију учинила.

(Коментар ФБ Репортера: ЕУ може да изда гаранцију да ће Тачи и Мустафа да се опамете?! Постоји ли какав папир и за Вучића?)

Надам се да албанска страна неће предузимати никакве једностране акције, рекао је премијер, који је на питање шта ће бити реакција Србије рекао да неће да говори о томе шта би било кад би било.

„Само чекам да кажу шта није истина од свега онога што сам изговорио“ додао је Вучић.

Он је рекао и да је било припрема да се један од некадашњих терориста као машиновођа жртвује са локомотивом из супротног смера закуца у воз који је пошао из Београда.

(Коментар ФБ Репортера: Било би занимљиво да Вучић каже српском народу откуд му овакве строго пов. информације – иначе, с обзиром на његову бујну машту и потребу да оправда фијаско са возом, свашта се може помислити.)

Како је навео „имате и Кадрија Весељија који прети да ће да упали северну Косовску Митровицу, ситуацију да Срби не желе да виде наоружане специјалне јединице које и немају право да буду ту или и ако јесу као такве треба да одговарају етничком саставу, а не 100 одсто од Албанаца, онда немате потребе да ме питате какве додатне индиције имамо – а имамо их“.

Вучић је рекао да се нада да ће коначно ЕУ да уради свој посао објаснивши да је Тачи претходни пут поштовао договор 2,4 минута а сада 12 сати и 4 минута.

„Он да издржи 24 сата да не погази реч очигледно је немогуће“, приметио је Вучић и додао да ћемо ми урадити све што је у нашој моћи да сачувамо мир.

Неће страни амбасадори да селе српску војску и полицију

Страни амбасадори неће одлучивати о томе где ће и на који начин да нам буду смештене јединице, поручио је данас премијер Александар Вучић одговарајући на питања новинара у паузи разговора с политичким представницима Срба са КиМ.

„О томе нека одлучују у својој земљи, у Србији нека забораве, макар ја платио својом главом, политички главом, макар ме не било, неће то да раде у Србији, ево сад им кажем. Научићу их ја памети све, да знају шта су њихова овлашћења“, рекао је Вучић. (Коментар ФБ Репортера: Шта ли би на ово рекли психопатолози???)

Упитан који су то амбасадори, Вучић није желео да каже о којима је реч, али и приметио да никада у животу није видео да се неко тако понаша.

„Ко сте ви да одређујете да ли ће неко да нам буде у Крагујевцу или Краљеву. Са којим правом? Шта сте ви, ко сте ви да одлучујете у Србији о томе. Као то је претња. То је претња?“, упитао је Вучић.

Ако је то претња, приметио је, онда „ајде да будемо на Ади Циганлији да све (јединице војске и полиције) сместимо да бисте ви били задовољни“.

„Нема проблема“, поручио је, а за амбасадоре, како је рекао, „било их је и данас“.

„Али не брините, њима сам то у лице рекао, ништа не кријем. У лице сам им рекао шта мислим о њиховој политици и безобразном понашању према Србији. Немам проблем да то на овај начин кажем“, рекао је Вучић. (Коментар ФБ Репортера: У чије име ово говори? У своје лично име или у име српског народа? Какав је ово ниво дипломатске комуникације једног премијера са страним амбасадорима? Хоће ли нам сутра рећи како је и ово све изјавио искључиво у корист Срба и Србије?)

Како је рекао, људи не би веровали шта је све слушао, док све време ради на томе да смири људе на северу.

„Сад сам вам у лице рекао да нећу да вам дам да селите српску полицију и војску на Аду Циганлију и да нећете да одлучујете о томе никад у Србији, сад ме срушите, организујте то, видим како вам успешно иде у околним земљама. Радите шта хоћете„, поручио је Вучић. (Коментар ФБ Репортера: Страх, параноја, неурачунљивост???)

Бранимир Стојановић: Србима јужно од Ибра никад теже

Живот Срба јужно од Ибра никад није био тежи, рекао је вечерас Бранимир Стојановић, заменик косовског премијера на прес конференцији коју је премијер Александар Вучић одржао у паузи разговора с политичким представницима Срба са КИМ.

У овоме сада смо, међутим, пробали и урадили све да нађемо решење, али очигледно неко с друге стране није тражио решење, већ само разлог за дуге цеви које сада шаље у српска села, рекао је Стојановић.

(Фото: Танјуг/Дејан Симићевић)

(Фото: Танјуг/Дејан Симићевић)

„Нико нам није рекао зашто им је послата РОСУ, јер никада тамо нису долазили, али нико није желео да нам каже“, рекао је Стојановић додајући да су Срби који живе јужно од Ибра вечерас дошли у Рашку, „тамо где највише верујемо“.

Он је премијеру захвалио што је увек с њима и што им је увек доступан и обећао да ће народ наставити да се бори и да ће остати тамо где је вековима живео.

Протест код моста у Митровици

У међувремену, у близини главног ибарског моста у северној Косовској Митровици су се окупили Срби који протестују због, кажу, најаве рушења потпорног зида.

(Коментар ФБ Репортера: Видети текст Косовска Митровица: Јер Вучић треба опет да нас „брани“)

Лидер Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ изјавио је данас да има информације да Албанци планирају да у наредних неколико дана „упадну са оружјем“ у четири општине на северу Косова, у којима су Срби већинско становништво.

Окупљени грађани су репортеру Танјуга рекли да су уплашени због свега што се последњих дана дешава у вези са рушењем потпорног зида у близини моста и напетости.

Грађани су се разишли око 19.30 без инцидената.

Они су са посебном пажњом пратили вечерашње обраћање премијера Вучића и политичких представника Срба са Косова после састанка у Рашки, наводећи да су охрабрени одлучношћу да се мир очува по сваку цену.

Окупљени грађани су изразили очекивање да ће преговори донети најбоље решење за све и да сукоба неће бити.

Приметно је да од јутрос на мосту полиција инсталира сигурносне камере за надзор, а у близини моста са северне стране налази се статични пункт припадника италијанског Кфора.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ФБ Репортер, 3. 2. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар