Јенс Столтенберг: Српска популација безбедна на Косову

Државотворни покрет Србије: Потпуни крах Бриселског споразума

logo_dpsПотпуни крах Бриселског  споразума и дијалога Владе Србије са лажном државом Косово, уз посредовање ЕУ, доказ су да Србија тим договорима није добила ништа сем лажних обећања, оличених у „усменим договорима“ који обавезују само Владу Србије.

Неуставно и кратковидо предајући сопствене државне  надлежности албанској страни, Србија се нашла пред ултиматумом  западних сила да одмах призна Косово, или ће у супротном те исте силе зажмурити на покушај инвазије Севера Косова и Метохије од стране албанских сепаратиста. При томе се од Владе Србије очекује да не предузме ништа зарад заштите сопствених грађана и да прихвати десетине хиљада Срба који ће бити протерани са својих огњишта.

Данашња посета Генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга Косову, требала је да буде круна коначног решења Косова и сврхе постојања НАТО, оличена у симболичном уклањању потпорног зида у Северној Митровици и признања Косова од стране Србије.

Београд, 3. фебруар 2017.

Информативна служба Државотворног покрета Србије

(Стање ствари)

Јенс Столтенберг: Српска популација је безбедна на Косову

ПРИШТИНА – Главна порука свима је да се смире и да не повећавају тензије, рекао је данас у Приштини генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, позивајући представнике српске и приштинске стране на дијалог и имплементацију споразума постигнутих у Бриселу.

Јенс Столтенберг (Фото: Фонет)

Јенс Столтенберг (Фото: Фонет)

Након одвојених састанака са косовским премијером Исом Мустафом и политичким представницима Срба на Косову, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, како преноси РТВ Ким, позвао је све стране да се уздрже од стварања тензија и раде на нормализацији односа и имплементацији постигнутих споразума.

„НАТО подржава дијалог под покровитељством ЕУ. Подржавамо и оно што се дешавало у протекле две недеље. Важно је да се договори имплементирају. Похваљујем ваш труд али изазови остају. Ми смо позвали све да спусте тензије и наставе да раде у миру и стабилности”, рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији са премијером Косова Исом Мустафом.

Мустафа је казао да се косовска страна залаже за нормализацију односа са Србијом, али је истовремено оптужио за провокације.

Ипак, казао је да дијалог даје добре резултате и да је Косово опредељено ка миру. У том смислу је истакао да Срби нису угрожени.

„Српска популација је безбедна на Косову, нема никаквих брига у вези са тим. Ми са свим земљама на Балкану покушавамо да остваримо добре односе”.

На питање новинара да ли ће КФОР реаговати у случају „претњи” из Србије и наводног распоређивања српске војске дуж копнене зоне безбедности, Столтенберг је казао да НАТО остаје на Косову и „чини све у одржавању стабилности и мира у овом делу Европе”, преноси РТВ КиМ.

Мустафа је рекао да на основу „података из служби безбедности не постоје информације о угрожености територије”, наводећи да је у питању „само кампања”.

Говорећи о зиду у Северној Митровици, Мустафа је казао да се воде разговори између Министарства просторног планирања и представника општине о „решавању тог проблема”.

Ракић: Инсистирамо на мирном решењу, Кфор гарант мира 

ПРИШТИНА – Представници Срба на Косову и Метохији пренели су данас генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу забринутост српске заједнице због актуелне ситуације, као и њихову спремност да сва отворена питања решавају на миран начин дијалогом.

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић рекао је за Танјуг да су представници Срба најпре упознали Столтенберга, који борави у Приштини, са актуелном ситуацијом на северу Косова.

„Сложили смо се око тога да је Кфор гарант мира и стабилности и да ће тако остати и даље,„ рекао је Ракић, те додао да ће разговори са Приштином, уз посредовање ЕУ бити настављени у другом формату.

Главна тема тог сусрета биће судбина потпорног зида, који је изграђен у близини главног ибарског моста у Северној Митровици, рекао је Ракић истакавши да Срби очекују да до коначног договора неће бити једностраних потеза.

Поред Ракића састанку са генералним секретаром НАТО-а присуствовали су заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, шеф посланичког клуба Српске листе Славко Симић и градоначелник Грачанице Владета Костић.

Симић је у изјави за Танјуг рекао да су представници Срба генералном секретару НАТО-а јасно ставили до знања да српска заједница на КиМ жели да гради мирно и безбедно окружење, за све грађане, као и да Срби имају поверење у Кфор.

„Нагласили смо да је недопустиво да институције у Приштини предузимају било какве једностране потезе у Северној Митровици, јер је градоначелник Горан Ракић конструктиван и улаже пуно напора да се сачува мир и стабилност због чега има пуну подршку осталих политичких представника Срба,” рекао је Симић.

Мустафа: Немамо подршку Срба за Војску Косова 

ПРИШТИНА – Косовски премијер Иса Мустафа изјавио је данас у Приштини да су Косовске безбедносне снаге спремне да се трансформишу у војску Косова, али да за то немају помоћ српских посланика у Скупштини Косова.
„КБС су урадиле све потребне припреме за Војску Косова, међутим, тај процес је заустављен, јер немамо помоћ од стране српских посланика, али не због њих самих већ због директног уплитања Београда”, рекао је Мустафа на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, преноси РТВ Ким.
Како преноси та телевизија, шеф НАТО-а је казао да се ради на повећању капацитета с обзиром на то да ће тим Алијансе за везу имати улогу у помоћи Косовским безбедносним снагама, али у складу са тренутним мандатом КБС-а.

Наслов: Стање ствари

(Политика, 3. 2. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар