Монах Арсеније (Јовановић): Христос је одавно прогнан из Европе

Божић у постхришћанском свету: вашар таштине или празник мира, љубави и наде?

О томе у божићној „Седмици“ из манастира Острог говори монах Арсеније Јовановић.

монах Арсеније (Јовановић)

монах Арсеније (Јовановић)

„У свету у коме живимо видимо да је [Божић] изгубио свој смисао. Недавно сам био у Европи, био сам у Берлину, све је било у знаку Божића – али то је био Божић без Христа, одавно је Христос прогнан из Европе, из западног света. А ми апсолутно живимо у том свету. Симбол тог данашњег Божића је звезда петокрака, иако није црвена – нема везе – то је потпуно погрешно, из неког снисхођења и прилагођавања овом свету: јер, забога, ако прикажемо крст ми ћемо се замерити другим народима и припадницима других религија, док они и те како приказују своје симболе. Симболика тога је да данашњи свет не жели крст, не жели уздржање, не жели борбу – жели све опуштено, сад и одмах, жели све удобности овог света а не жели да пружи жртву без чега нема ни спасења ни озбиљнијег достигнућа у овом свету“, рекао је монах Арсеније.

Сабрат манастира Острог осврнуо се и на питање да ли Црква треба да се меша у политику: „Недавно су људи са врха наше државе на један ружан начин рекли да Црква не треба да се меша у политику. А ја морам да кажем том господину и тој господи да се Свети Сава Немањић није мешао у политику тај господин и та господа не би имали у којој држави да буду – није битно тачно шта – председник, премијер, министри… Да се Црква није мешала у политику, да Црква није била у држави – никада ништа од нас не би остало. Највећи спаситељ наше државе и нашег народа кад држава није ни постојала била је Црква“.

Послушајте цео разговор

Уредник и водитељ: Ана Томашевић

Наслов и транскрипт: Стање ствари

(Радио Београд 1, 8. 1. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

  1. Hvala vam na ovom divnom clanku i razgovoru. Monah Arsenije govori istinu i to jezikom mladih ljudi kojima je potreban kao sto im je potrebna hladna, cista voda i vazduh i sloboda

  2. @Sofija

    Хвала и Вама на дивном коментару, али ето, макар ПОКУШАЈТЕ да пишете ћирилицом!
    Верујте ми на реч да не боли! :)))

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading