Небојша Малић: 2016.

sivisoko-baner-200Уф.

Мислим, шта рећи?

Прво бих да се извиним читаоцима Сокола што је ово била гладна година, са најмање објављених текстова. Свашта се нешто дешавало вредно спомена, али да се не лажемо, о назадно-жутној власти све је већ речено у претходним годинама. На Vuchycha није вредело трошити речи.

Најважнији догађај године сигурно је победа Доналда Трампа на америчким изборима, који су имали и те каквог значаја за нас. Из прве руке сам посматрао тај процес као новинар, од почетка марта наовамо. А стигао сам и да се позабавим пресеком „лажних вести“ са покушајима Трампових непријатеља да га дискредитују. Нажалост, преко Срба.

Утиске о Трамповој победи и вратима која она отвара сам поделио са Фондом стратешке културе и Србистом, а планирам да то архивирам овде почетком јануара.

Билборд у Београду

Билборд у Београду

Други најважнији догађај године је ослобађање Алепа, чиме је преломљен рат у Сирији и поражена империјална политика „промене режима.“ Е сад, што тога у Вашингтону многи још нису свесни, то је све више њихов проблем, а сваким даном све мање наш.

У овој 2016. смо се подсетили ко смо и шта смо и то потврдили референдумом – на којем нам је Империја, дабоме, замерила – и у потпуности схватили сву неправду Хашке инквизиције. Чак су нас подсећали и Руси, који су кудикамо освешћенији ових дана. Ко нам је крив кад они имају Путина а ми жутине, инсталиране на годишњицу аустроугарске инвазије…

Још се не зна разлог зашто се авион са 64 члана хора Александрова срушио 25. децембра над Црним морем… али знамо да сад певају на небу. Тек да знате, Руси су били ганути омажом Звездиних навијача, па им ни пораз ЦСКА није тешко пао.

Ну. Све ове године на Соколу вам дрвим о томе да је Империја константа и да можемо да променимо једино како се постављамо и односимо према њој. Испаде да сам погрешио и да Империја није константа, већ је и она подложна законима физике, политике и реалности које је толико дуго порицала. Сад је ред да се и њени послушници суоче с тим.

Честитајући вам наступајућу 2017, без пардона крадем и адаптирам Трампов победнички слоган: Учинимо српство поново великим! Данас у сопственим срцима, сутра у Београду, а прекосутра у Призрену.

Монтажа приказује Путина са натписом "Трамп ће направити Русију опет великом"

Монтажа приказује Путина са натписом „Трамп ће направити Русију опет великом“

Опрема: Стање ствари

(Сиви соко, 31. 12. 2016)Categories: Сиви соко

Tags: , , , ,

7 replies

 1. На овој монтажи постоји грешка: Македонија и Бугарска су омашком заплављене!
  Што се тиче Цариграда и Свете Софије, позната је прича, да ће они поново бити православни, кад се цар врати у Москву.
  Цар је у Москви, како нови, тако и посмртни остаци претходног, зликовачки убијеног!
  Реџа је прагматичан политичар: платиће енормну цену Руском Цару само да остане на власти!

 2. @Мирослав Анђелковић: На овој “wishful thinking“ фотомонтажи су заиста огромне грешке – али не само оне које сте запазили. Задржавам се само на некима на мапи Европе: Јер, мада се ту ради о “wishful thinking“ -у, ставити Пољску – све док је жив и последњи Пољак, у сферу утицаја Русије је заиста незамисливо. То би се могло отприлике упоредити са стављањем Хрватске у сферу утицаја Србије. А – шта ту ради Сицилија (да не говорим и о Сардинији која вири иза Путиновог левог увета?). Прижељкује ли се тиме распад Италије?. Осим тога, и оно посрбљавање натписа на Путиновој мајици не ваља. Није тачно то: „Трамп ће направити Русију опет великом“, него је то у ствари позив/апел Трампу: „Трампе, направи (учини) Русију поново великом“. Иначе, и сам дух тог натписа сведочи о несвесном комплексу ниже вредности састављача те фотомонтаже – то као да се са проруског становишта ипак признаје и прихвата да Русија данас није велика, и да од Трампа зависи да ли ће поново постати велика. Било би доследно ту илустрацију уклонити, јер она противуречи тријумфалистичком проруском духу Малићевог текста.
  Ова реченица у коментару: “ Цар је у Москви, како нови, тако и посмртни остаци претходног, зликовачки убијеног!“ садржи две фактографске нетачности: посмртни остаци императора Николаја II (истина, зликовачки убијеног) се уопште не налазе у Москви, него су сахрањени у Санкт Петербургу, а Путин се – бар за сада, још није прогласио за новог цара.

 3. @ Дубињин

  Ову фотомонтажу није направио нико са „проруског“ становишта. Ово је део кампање „гласај за Трампа и направи Русију опет великом“. Јасно је да су то русофобни кругови на Западу.

 4. @Колега новинар
  Није битно, ко је направио, већ ко је ставио у овај текст. Дубињанин је ту у праву. Текст и фотомонтажа, нису из истог извора.

 5. @ Млинаревић

  Сад се играте и детектива!? Па лепо пише да је опрема редакцијска, што јасно каже да нису „из истог извора“

 6. @Дубињин
  Ви баш „цепате длаку начетв(Е)ро“, што рече свезнајући СРБОЉУБ и моју шалу схватате буквално!
  Уосталом, зар Москва данас симболички не представља Русију, као што је то некад чинио Петроград!
  Путин се, додуше, још није зацарио, али и са подивљалог запада је видљиво да су му дела и поступци царски!
  Зато, не будимо формалисти!
  И, очекујмо долазеће чудо у вези Аје Софије!

 7. „И, очекујмо долазеће чудо у вези Аје Софије!“

  Амин!

  Али не ”Аја Софија” (тако Турци изговарају) него ”Агија Софија”

Оставите коментар