Немачки посланик: Србија не улази у ЕУ док Косово не буде члан УН

„Мораћемо да причамо са премијером Вучићем и другим партијама у Србији јаче о томе шта значи нормализација односа с Косовом“, каже саговорник Данаса из Бундестага

А. Меркел и А. Вучић (архивска фотографија)

А. Меркел и А. Вучић (архивска фотографија)

Берлин – Немачка неће ратификовати споразум о примању Србије у чланство Европске уније све док Косово не постане пуноправна чланица Уједињених нација, речено је Данасу у немачком Бундестагу.

Како наводи један од посланика из владајуће коалиције Хришћанско- демократске уније/Хришћанско-социјалне уније (ЦДУ/ЦСУ), „српском државном врху је још пре две године речено да ће чланство Косова у УН бити један од услова да Србија буде примљена у ЕУ“.

Према речима нашег саговорника који је инсистирао на анонимности, приликом разговора са Јадранком Јоксимовић, министарком без портфеља задуженом за европске интеграције у српској влади, овај став Немачке је саопштен српској страни када се разговарало о Бриселском споразуму између Србије и Косова.

– Тада смо и рекли да нећемо ратификовати чланство Србије у ЕУ ако Србија не прихвати да Косово постане пуноправна чланица УН. Ипак, то је и даље отворено питање у мојој партији, пошто има различитих мишљења о овом питању – истиче овај посланик Бундестага.

Он додаје да је „време да се покрене процес признавања чланства Косова у УН“, да се „убеде људи у владајућој Српској напредној странци да пристану на овај захтев“ и да се „припреми јавност у Србији“ за ту одлуку.

– Мораћемо да причамо са премијером Вучићем и другим партијама у Србији јаче о томе шта значи нормализација односа с Косовом. Кад смо питали српске званичнике, нису имали одговор. За нас нормализација односа Србије и Косова значи да Косово буде чланица УН – каже овај посланик.

Према његовим речима, чак је својевремено и Вук Јеремић, тадашњи саветник бившег председника Србије Бориса Тадића, када га је канцеларка Меркел питала шта је заједничко за Косово и Србију, одговорио – заједничка европска будућност у ЕУ.

Иначе, у Бундестагу преовлађује став да немачка спољна политика мора да уради више у случају Косова, јер се надају напретку у примени Бриселског споразума око мањина и борбе против корупције, а „ако буде проблема око Специјалног суда за ратне злочине, ЕУ и Немачка ће покушати да помогну“.

СНС међу европским народњацима

Европска народна партија (ЕПП), најутицајнија политичка групација у Европи, одобрила је Српској напредној странци придружено чланство у тој организацији, сазнаје Данас. Како је објашњено нашем листу, СНС ће у пуноправно чланство бити примљена на њиховом конгресу у септембру. Европска групација народних партија окупља око 75 странака из 40 земаља и најутицајнија је у Европском парламенту. Једна од чланица је и немачка владајућа странка ЦДУ.

Александар Рокнић

(Danas, 12. 6. 2016)

Данас: Србија ће морати да уведе санкције Русији

Немачкој није јасна потреба отварања српско-руског хуманитарног центра за ванредне ситуације у Нишу

Специјално из Берлина – У оквиру дипломатских покушаја смиривања ситуације на Балкану, Немачка ће, уколико се наставе проблеми које Европска унија и земље Запада имају са Русијом, највероватније „тражити од Србије да уради исто што и Црна Гора“, односно да уведе санкције Русији, поручено је за Данас из извора блиског немачкој канцеларки Ангели Меркел.

– Ако буде још проблема са Русијом, тражићемо од Србије исто што и од Црне Горе – рекао је за наш лист овај високопозиционирани функционер и додао да „Немачкој није јасна потреба отварања српско-руског хуманитарног центра за ванредне ситуације у Нишу“.

– Да ли имате неку ванредну ситуацију, можда – рекао је овај саговорник нашег листа и додао да је „премијер Вучић приликом посете Немачкој и разговора са канцеларком Меркел причао другу причу о приближавању Русији“.

– Ако Србија хоће у Европску унију, нећете моћи да седите на две столице истовремено – истакао је овај саговорник који је задужен и за спољне послове у Бундестагу. То је и један од разлога што ће посланици владајуће коалиције Хришћанско- демократске уније и Социјално-демократске уније (ЦДУ/ЦСУ) од немачке канцеларке Меркел тражити да се „Балкан врати у фокус и у агенду немачке спољне политике“.

Како је објаснио, „Русија је посебан партнер Немачке“, али „имају утисак да у Русији јако лоше третирају њихове невладине организације, пошто их проглашавају за стране агенте и шпијуне“.

– Ми хоћемо и покушавамо да сарађујемо са Русијом око Сирије, Ирака и Украјине, али Русија баш и није заинтересована за сарадњу, осим да се реше економских санкција, због лоше економије. Председник Русије Владимир Путин, ако је заинтересован за своју земљу, промениће свој курс одмах, али је утисак да Путина и његове сараднике то баш много не занима. Санкције Русији због Украјине ће трајати још шест месеци – наводи саговорник нашег листа и додаје да је порастао руски утицај на Балкану, као и да је „руски притисак на Румунију око Црног мора променио цео систем стабилности у региону“, али и ситуација са замрзнутим конфликтима у Украјини, Молдавији и Грузији.

Отварање поглавља 23 и 24 у јулу

Србија ће отворити поглавља 23 и 24 – правосуђе, људска права и безбедност, наредног месеца на маргинама самита НАТО (8-9. јул), а којем ће присуствовати и челници ЕУ – Доналд Туск, Карл Густав Јункер и Федерика Могерини, али и амерички председник Барак Обама, рекло је за Данас више посланика Бундестага који се баве спољним пословима.

Александар Рокнић

(Danas, 14. 6. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7KHCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар