Протојереј-ставрофор Ненад Андрић: Васкрс на Егини крај моштију Светог Нектарија

Егина – острво где чуда не престају, захваљујући светом Нектарију и још тридесет седморици канонизованих Светитеља који су у разним временима живели на том рајском острву, још лепша изгледа за Васкрс када стигне благодатни Огањ из Јерусалима.

Egina-sa-monahinjom

Већ трећу годину дочекујем Васкрс на Егини са егинским монахињама и саслужујем на литургији оцу Анастасију, егинском свештенослужитељу. Све три године на Егину за Васкрс ишао сам са већом групом Срба. Благословом Светог Нектарија монахиње, на челу са игуманијом Теодосијом, увек нас радосно дочекају. Сестра Мирјам изашла је до капије у порти да нам укаже добродошлицу. Били смо на служби од 23 до 3 сата, дочекали благодатни Огањ из Јерусалима и причестили се.

egina-vaskrs-2016

Свуда око нас и у нама одјекивала је радосна васкршња песма, тропар васкршњи на грчком језику „Христос анести…“ После службе монахиње су нам припремиле васкршњи доручак – трпезу љубави.

egina-vaskrs-2016-1

Ујутру смо опет дошли у манастир – целивали мошти и гроб Светитељев, узели свето уље које чудесно исцељује и радосног срца пошли на брод за Атину. Потом смо наставили за Солун на поклоњење светом великом ученику Димитрију, светом старцу Пајсију у Суротију и нашим славним прецима на Зејтилнику – српском војничком гробљу. Појали смо: „Христос васкресе из мртвих смрћу смрт уништи и свима у гробовима живот дарова!“

EGINA-VASKRS-2016-3

Још се ори у мојој души, верујем и код свих егинских поклоника радосни васкршњи поздрав – Христос анести! – Христос васкрсе! И радост васкршњег прослављања на Егини, живи у нама – радује нас! Верујем и све Вас драга браћо и сестре ма где били Васкрсли Господ весели јер победи смрт и дарова живот вечни!

Текст и фото: протојереј-ставрофор Ненад Андрић


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7zz



Categories: Једномислије

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading