Војислав М. Станојчић: Необични гости Александра Вучића

Група америчких сенатора која је ових дана посетила Београд обрадовала нас је изјавама како подржава „европски пут Србије, фактора стабилности на Балкану”. Њихов домаћин, А. Вучић, искористио је сусрет са високим гостима како би једнога од њих замолио да својим „ауторитетом и угледом” помогне Србији да привуче још више америчких инвеститора. Сенатор му је на то љубазно обећао да ће поруку пренети пословним људима у САД, додајући како он лично, подржава визију премијера. Све у свему: Жив ми Тодор нек се држи говор.

Мекејн и Вучић (Фото: Танјуг)

Мекејн и Вучић (Фото: Танјуг)

Међу сенаторима нашао се и Џон Мекејн, поражени републикански кандидат за председника САД на изборима 2008. године, кога је српски премијер примио изузетно срдачно и загрлио као старог и осведоченог пријатеља. Познато је, међутим, да је он био истакнути лобиста косовскометохијских Албанаца, као и да се залагао за бомбардовање Србије 1999. године. Исто тако, нису никаква тајна ни његове блиске везе са америчким произвођачима и продавцима оружја, па није ништа необично ако после Мекејнове посете некој земљи у њу стигне оружје из САД. Затим, у дотле релативно мирној средини, отпочну комешања, немири и демонстрације које се постепено претворе у прави рат.

Што се управо догодило после његове посете Украјини 2014. године.

Сенатор је 2015. оставио траг и у балтичким републикама и Пољској. После Мекејна уследило је убрзано наоружавање ових земаља, потом војни маневри. Разуме се, „одбрамбени, за случај да их Руси нападну”.

Прошле године посетио је и Вијетнам да би власти у Ханоју посаветовао како да се супротставе Кини у спору око архипелага Парацел, групе малих и ненасељених острва и шкоља у Јужном кинеском мору. Острвца је Кина заузела 1946. године, а Вијетнам се није одрекао права на њих. Идеална прилика за Мекејна да се Ханоју помогне не само саветом већ и нечим опипљивијим. Само десет дана после њега у Вијетнам је стигао и начелник генералштаба америчке војске, за њим и бродови са оружјем. Изгледа, међутим, да власти у Ханоју – бар засад – нису одлучиле да послушају упутства америчког сенатора, односно,  важнији им је мир са Кином него немири са њом у организацији САД.

Без обзира на његове срдачне односе са А. Вучићем, долазак овог лобисте и весника ратова морао би да у Србији изазове озбиљну забринутост. Тешко је поверовати да је потегао пут како би се упознао са природним лепотама наше земље и специјалитетима националне кухиње.

Било би, несумњиво, добро да је Џон Мекејн први и последњи гост Александра Вучића, од кога треба стрепети. Нажалост, није тако.

Прошлог новембра у Паризу је одржано заседање Генералне скупштине УНЕСКО-а, на коме је за длаку – недостајало су само три гласа – спречено да Косово буде примљено у ту организацију и тиме добије старатељство над српским манастирима и црквама на Косову и Метохији. У одбрану наших светиња стала је, пре свих, Русија, а за њом и друге земље које нису попустиле под притисцима и уцењивањима САД, Уједињеног краљевства, Немачке или Француске…. На страни ових моћника, као по правилу, нашла се и Турска, која је свој глас без оклевања дала Косову.

Невероватно али истинито, непуна два месеца после ове скупштине УНЕСКО-а у Београд је изненада, без уобичајених претходних најава, рекло би се на ничим изазван, долетео Ахмет Давутоглу, председник турске Владе. Уз највише државне почасти дочекао га је наш премијер, а примио га је и председник Републике Томислав Николић.

Давутоглу и Вучић (Фото: Танјуг)

Давутоглу и Вучић (Фото: Танјуг)

Грађани Србије вероватно су се у чуду питали шта сад турски премијер тражи у Србији, док су се они који имају боље памћење вероватно са језом сећали његових речи изговорених 2009. године приликом посете Сарајеву: „Отомански векови на Балкану били су успешна прича. Сада морамо да је поновимо. Турска се вратила.”

Добро би било да је он једини турски државник који плаши свет. И Ердоган, садашњи председник Турске, у време када је био градоначелник Истанбула, остао је запамћен по оваквим изјавама: „Наши минарети су наши бајонети, наше куполе и кациге; наше мошеје су наше касарне, ми ћемо окончати етничку сегрегацију. Више нико неће моћи да нас застраши. Ако се и небо и земља окрену против нас, ако нас преплаве поплаве и прораде вулкани, ми нећемо одустати од нашег задатка. Мој ослонац је ислам.”

Сада, као председник Турске, он поручује како му је Алија Изетбеговић оставио у аманет Босну, а приликом посете Призрену каже: „Сви имамо заједничку историју, заједничку културу и цивилизацију. Ми смо људи који припадају истом братству. Немојте заборавити: Турска је Косово, Косово је Турска”.

Све лепше од лепшег.

На конференцији за штампу одржаној у Београду на крају своје изненадне посете, надахнути турски премијер изразио се сликовито, па је Балкан описао као „једну велику чорбу у коју ми желимо да ставимо добар зачин како би била још укуснија”, што би, бар нас који смо ту „чорбу” кусали пет векова, требало озбиљно да забрине.

Г. Давутоглу је још рекао како зна да је Србија пријатељица Русије. „И ми смо имали одличне односе са Русијом и надамо се да ће тако бити и у будућности”, завршио је оптимистички, мада га најновији развој ситуације на Блиском истоку потпуно оповргава..

На истој конференцији новинари су упитали нашег премијера да ли ће Русија можда замерити Србији због успостављања блиских односа са Турском, на шта је он је – у свом самоувереном стилу – одговорио како је Србија суверена држава која има пријатељске односе и са Русијом и са Турском и да ће наставити да води своју политику у складу са тим.

Што би у преводу на српски језик, ваљда требало да значи како нам је пријатељ и онај ко нам помаже и онај ко нам одмаже.


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-76hCategories: Судбина као политика

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Мекејн је ратни профитер, злочинац и један од највиших америчких терориста, тако да ме ништа не чуди што га је америчка Виледа примила изузетно срдачно а још и приде загрлила. Он и Дачић обожавају доказане србске убице и непријатеље, чак бих закључио да се њих двојица просто утркују ко ће се састати са више сличних крвника, злочинаца и србомрзаца а затим и ко ће од њих двојице нанети већу штету Србији и њеним житељима.

Оставите коментар