Предлог за размишљање: Обновити рад Светосавске странке

ss-face-240Светосавска странка, чији је председник био поч. протојереј др Жарко Гавриловић, брисана је из регистра политичких странака. Верујући да нам је сада преко потребна странка која ће бити и СРПСКА и СВЕТОСАВСКА, предлажемо да размислите о могућности да се обнови њен рад.

Доносимо основна начела и смернице Српске светосавске странке, која су – уверени смо – и даље актуелна, наравно уз мање измене. Чињеница да је програм Светосавске странке из 1990-их година и даље примењив највише, ипак, сведочи да се није много одмакло у остваривању онога што би требало да буде задатак сваког Србина и Светосавца. 

Основна начела и смернице Српске светосавске странке

“Душмане своје љуби, а душмане Отачаства сатири!”

svetosavska-logoСрпска светосавска странка (у даљем тексту СССС) представља јединствену националну и политичку снагу која је изнад свега усмерена на духовну (верску, моралну и културну) обнову српског народа као и економски напредак Србије; oснована је на Васкрс 1990. године. СССС је национална и монархистичка странка.

СССС има обавезу да окупи Србе и све српске земље које су тренутно под окупацијом око идеала Светосавља ради опстанка Срба и стварања јединствене српске државе.

Желимо да посегнемо за карактером, а не за мачем. Очекујемо од српског народа историјску зрелост да никад више не похрли лакомо и ни под којим околностима ни за каквим тобожњим избавитељима и усрећитељима.

У основи нашег Програма као трајно надахнуће лежи живо Светосавље па смо се, сагласно с тим, определили да и назив странке буде њиме означен. Према устаљеној пракси на хришћанском западу словила би она као демохришћанска, а на истоку као хришћанска.

Беспримерно душманска политика владајућег апарата у Југославији и Србији после Другог светског рата радила је на обезбожењу, обездуховљењу, економском осиромашењу и завади српског народа како у верском тако и у националном и политичком погледу, са очито злом намером да се српски народ уклони са историјске сцене.

СССС жели да поврати достојанство и историјску улогу српском народу која му припада по основу биолошког потенцијала, традиције и целокупног наслеђа својих предака.

Као своје неодустајне циљеве СССС сматра:

I – УСПОСТАВЉАЊЕ ВЕРСКОГ ЈЕДИНСТВА У НАШЕМ НАРОДУ

Враћање у окриље Мајке – Српске православне цркве такозване Македонске православне цркве која је, политичким насиљем комуниста, отргнута 1962. године од своје матичне цркве, као и са минорним делом самозване Црногорске аутокефалне цркве, а све у циљу што бржег повратка на просторе који су под тренутном окупацијом.

II – НАЦИОНАЛНО ПОМИРЕЊЕ И УЈЕДИЊЕЊЕ ВАСКОЛИКОГ СРПСТВА 

Овим измирењем створили би се предуслови да се бројни Срби који су прогнани пре безмало 60 година заједно са својим потомством врате у отаџбину уз враћање отете им имовине и српског држављанства, и на тај начин заједнички помогне васкрс Србије.

III – ОЖИВЉАВАЊЕ ВРЕДНОСТИ СРПСКОГ НАРОДА

Уместо друштва безбожника, корупције, нерада, блуда и лоповлука градићемо друштво вере, поштења, реда, рада, одговорности и честите породице. За наше потомство најпогубнији су тзв. бела куга, чедоморство, масовни алкохолизам и наркоманија. Просвећивањем народа, законским регулативама и оживљавањем морала зауставићемо ширење негативних појава.

IV – УСТРОЈСТВО ПРАВНЕ ДРЖАВЕ СА СВИМ ЊЕНИМ ФУНКЦИЈАМА

Као предуслов за стварање правне државе спровести ваљано тајне вишестраначке слободне изборе, истрајати на стварању јединственог блока некомпромитованих националних опозиционих странака на предстојећим изборима у циљу историјског преокрета на власти. СССС ће се искључиво политичким средствима борити:

 1.  ЗА ДЕИДЕОЛОГИЗАЦИЈУ ДРЖАВНИХ ОРГАНА – укинути апсолутно све симболе који могу да асоцирају на бивша комунистичка времена и поставити нова (тј. вратити стара) српска обележја; реорганизација војске и полиције: задатак српске војске биће заштита српске државе, а полиције да обезбеди заштиту имовине и буде гарант безбедности грађана. Припадници војске и полиције не могу бити припадници политичких странака. Припадници националних мањина могу да служе и раде само у техничким службама како војске тако и полиције.
 2.  ЗА ВРАЋАЊЕ ЦРКВИ, ПОЛИТИЧКИМ И ДРУГИМОРГАНИЗАЦИЈАМА, КАО И ПРИВАТНИМ ЛИЦИМА ОДУЗЕТЕ ИМОВИНЕ – уколико се својим деловањем нису огрешили о српски народ и државу. Ако то из ма ког разлога више није могуће, онда извршити правичну надокнаду по тржишној вредности.
 3.  ЗА УКИДАЊЕ СВИХ ПРИВИЛЕГИЈА као што су нпр. “националне пензије”, коришћење и арчење народне имовине, и сл.
 4.  ЗА СЛОБОДНО И НЕЗАВИСНО СУДСТВО  законодавна, извршна  и судска власт су раздвојене и самосталне. Судство, војска и полиција, као и средства јавног информисања, слободна су и независна од утицаја било које странке или интересне групације. Парламент, премијер, влада и државна управа раде по Уставу и закону. Судије полажу заклетву над Јеванђељем. Председник владе и министри полажу заклетву пред српским Патријархом. Обнова процеса свим осуђеним особама у грађанском рату од 1941. због идеолошког неслагања са влашћу. Залагаћемо се за укидање смртне казне, изузев за бестијална убиства и убиства из користољубља. Донети закон о бласфемији (светогрђу).
 5.  ЗА СЛОБОДНУ И НЕЗАВИСНУ ЦРКВУ – Српској православној цркви враћа се сва имовина коју је комунистички режим отео. Веронаука се уводи у основно и средње образовање као обавезан предмет без нумеричког оцењивања. Црква и све њене делатности се не опорезују. Из пореског фонда одвајати адекватан проценат за изградњу нових и обнову старих православних храмова. Деловање Цркве кроз хуманитарне установе у свим областима живота. Богослови да служе војну обавезу у санитету. Увести позив војног свештеника; изједначити у положају и правима Богословски факултет са другим факултетима и вратити га у састав Београдског универзитета.
 6.  ЗА СЛОБОДНУ И НЕЗАВИСНУ ШТАМПУ И РТВ – слободно формирање свих облика медијског комуницирања.
 7.  ЗА СЛОБОДНУ ТРГОВИНУ И ТРЖИШНУ ЕКОНОМИЈУ – ослобађање и смањење пореских обавеза за све оне који улажу капитал у нову производњу. Сву бирократију свести на најнеопходнији број. Проверити већ извршену приватизацију. Због изузетне предности гео – економског положаја на потезу Исток – Запад Србија мора да изгради квалитетну путну мрежу, а на главним друмским и речним саобраћајницама сместити безцаринске зоне. Улагати у пољопривреду и пројекат здраве хране, елитни туризам, развој енергетских извора (попут мањих хидроцентрала и сл). Омогућити политичкој као и економској емиграцији повратак под посебним погодностима, уз уношење капитала. Улазак страног капитала мултинационалних компанија дозволити само у оноликој мери колико одговара искључиво националном интересу.
 8.  ЗА БЕСПЛАТНО ШКОЛОВАЊЕ – као један од основа народног препорода. Слободно отварање приватних школа и факултета ради свеукупног образовања. Наставу на језицима националних мањина организовати по приватним школама, а државне морају да раде по програму на српском језику.
 9. ЗА ЗАШТИТУ БРАКА И ПОРОДИЦЕ – брак није “уговорна заједница”, већ света тајна ради пуноће живота и рађања што више деце. Дужим плаћеним одсуством и високом зарадом супружника жени омогућити већи пород без губљења сопственог идентитета, како би се деца гајила уз хришћанско васпитање и љубав. Мајкама док рађају и одгајају децу дати специјални статус, право на пун износ личног дохотка и сва друга права из радног односа.
 10.  ЗА ЗДРАВУ ПРИРОДНУ И ЖИВОТНУ СРЕДИНУ  – пореским олакшицама свим загађивачима омогућити да у одређеном року све учине како би се престало са загађивањем. Уколико је то немогуће, такве фабрике затворити а запосленима обезбедити неопходну егзистенцију. Не градити атомске централе и не преузимати прљаве технологије и отпад. Фабрике – загађиваче преселити из више у мање насељена подручја.
 11.  ЗА СТВАРАЊЕ ЖИВОТНИХ САДРЖАЈА И УСЛОВА за српску младеж и развијање српске традиције у свим облицима, уз посебну пажњу према појединцу; омогућити њихово исказивање. Ангажовати и усмерити младе ка откривању сопствених способности како би се избегла незаинтересована омладина окренута само уживањима која уништавају дух, морал и све вредности човека.
 12.  ЗА ЗДРАВСТВЕНУ И СОЦИЈАЛНУ ЗАШТИТУ – у држави за коју се залаже и бори СССС нико не сме да буде гладан, незаштићен и угрожен немаштином. Сваки поштен рад мора да омогући достојанствен живот. Грађани могу да се определе за државну социјалну заштиту или заштиту преко приватног осигурања, са бирањем висине социјалне заштите. Забранити отварање и рад “исцелитељских” ординација. Преко осигурања могућност личне заштите услед евентуалног губитка посла или одсуствовања. Социјална помоћ за све незапослене који траже посао.

V – СВЕТОСАВСКИ САБОР СВЕГА СРПСТВА

pop-zarkoРади остварења наведених циљева СССС покреће оснивање Светосавског сабора свега српства, као духовног парламента српске интелигенције, српских домаћина и српске младости, у којем би се усаглашавали ставови и обављали договори о свим важним питањима опстанка и напретка српског народа. Сабор би сачинио Српски национални програм. Светосавски сабор чинили би опредељени клирици и верници (свештена лица, богослови, професори основних, средњих и високих школа, лекари, правници, економисти, инжењери, научници, пословни људи, угледни сеоски домаћини и студенти, као и сви расположени Срби из дијаспоре). Сабор би, између осталог, имао за циљ да измири и уједини завађене и подељене националне и монархистичке странке, покрете и групације у отаџбини и свету. О начину рада Светосавског сабора свега српства СССС ће на првој, оснивачкој седници поднети предлог статутарних правила.

Извор: Сајт Српске светосавске странке


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-766Категорије:Поново прочитати/погледати

Ознаке:,

3 replies

 1. САГЛАСАН!

  Свиђа ми се

 2. Српски народ се променио. У великој већини не држи до родољубља и националног достојанства. Најтежа ситуација је у градовима. Београд је углавном расрбљени град.

  Свиђа ми се

 3. Треба радити на укидању страначког система, а не још и имитирати католичко-протестантске варијанте хришћанства у парламентарном животу. Светосавље као део православног хришћанства је у самој својој суштини везано за монархију и вертикалу Бог-Краљ-Домаћин, а какве то везе са овим паразитима из свих странака има ја не знам.

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s