Брисел: Црна Гора позвана у НАТО

БРИСЕЛ/ПОДГОРИЦА – Црна Гора је позвана да се придружи НАТО, објављено је на министарском састанку у Бриселу. Министри спољних послова су се сагласили да позову Црну Гору да постане 29. чланица Алијансе, преноси Танјуг.

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је, отварајући састанак шефова дипломатија држава чланица, изјавио да НАТО политика отворених врата има за циљ ширење стабилности, безбедности и демократских вредности на којима Алијанса почива.

„Сви постајемо јачи и стабилнији тиме што држимо своја врата отвореним”, рекао је Столтенберг, пренео је РТЦГ.

Столтенберг је честитао Црној Гори, што је испраћено снажним аплаузом у седишту НАТО у Бриселу.

„Ово је почетак једне дивне алијансе”, рекао је Столтенберг и додао да политика отворених врата НАТО-а има за циљ ширење стабилности, безбедности и демократских вредности на којима Алијанса почива.

„Сви постајемо јачи и стабилнији тиме што држимо своја врата отвореним”, казао је генерални секретар НАТО-а.

Након тога званично је црногорским министрима спољних послова и европских интеграција и одбране Игору Лукшићу и Милици Пејановић Ђуришић званично саопштио да је Црна Гора позвана у НАТО.

„Данас отварамо ново поглавље. Мислим да смо заслужили позив. Ово је сјајна вест за остале земље Балкана. Наставићемо са реформама у истом интензитетом као до сада”, рекао је Лукшић.

Он је истакао да је НАТО направио праву одлуку позивајући Црну Гору у Алијансу.

Иначе, Црна Гора је на самиту у Велсу била на корак од остваривању спољнополитичких циљева које је поставила још од обнове независности пре девет година.

У Црној Гори се сматра да је добијање позивнице потврда да је та држава демократска, стабилна, сигурна, добро развијена, да дели исте вредности као и најнапредније земље света и да има стандардно правно окружење баш како треба.

Уласком у НАТО Црна Гора ће, очекује се, стећи безбедније и сигурније тржиште за страна улагања и смањиће ризике када до инвестиције дође.

НАТО чланство, верује се, такође јача политички утицај Црне Горе, јер омогућава подизање нивоа свести и даје могућност консултације са другим савезницима око осетљивих питања.

Међутим, добијањем позивнице Црна Гора не завршава свој посао, објавио је портал ЦдМ-а и додаје да након што су савезничке државе упутиле позив Црној Гори у НАТО, оне су званично позвале нашу земљу да почне преговоре о приступању Алијанси и то је први корак ка пуноправном чланству.

Како налаже процедура НАТО-а, након данашње позитивне одлуке министара, формални позив би исте недеље требало да упути генерални секретар Јенс Столтенберг црногорском шефу дипломатије Игору Лукшићу.

Након тога, Лукшић узвраћа писмом у којем наводи да Црна Гора прихвата обавезе чланства. Затим, све земље чланица НАТО-а потписују Протокол о приступању Црне Горе Алијанси, који, затим, морају ратификовати Владе земаља чланица Алијансе.

Коначан корак ка чланству је предавање Протокола о приступању САД, односно Стејт департменту где се чувају сви документи алијансе, што државу чини пуноправним чланом НАТО-а.

Пејановић Ђуришић: Одлука НАТО-а потврда великог напретка Црне Горе

Одлука НАТО да Црну Гору позове у своје чланство потврда је великог напретка државе у свим областима, изјавила је у Бриселу министарка одбране Црне Горе Милица Пејановић Ђуришић у Бриселу, преноси Бета.

Она је изразила лично задовољство том одлуком и честитала грађанима Црне Горе позив за пријем у Северноатлантски савез.

Одлуци о позиву НАТО, према оцени Милице Пејановић Ђуришић, у великој мери су допринели Министарство одбране и Војска Црне Горе, својим професионализмом и одговорношћу.

„Данашњи позив потврда је нашег великог напретка како у сектору одбране, тако и у осталим областима релевантним за процену нивоа спремности за чланство у Алијанси”, рекла је Пејановић Ђуришић.

Она је додала да је Црна Гора „савесно и одговорно” усвајала потребне принципе и стандарде, обавила суштинске реформе одбрамбеног и безбедносног система, прихватила све изазове интензивираног и фокусираног дијалога.

„Израз поверења који су 28 чланица НАТО Алијансе показале упућивањем позивнице Црној Гори, сматрам управо најбољом потврдом квалитета реализованих реформи”, изјавила је Пејановић Ђуришић.

Русија обуставља пројекте са Црном Гором кад уђе у НАТО

Русија ће обуставити заједничке пројекте са Црном Гором ако та земља уђе у НАТО, изјавио је данас председник Одбора за одбрану и безбедност горњег дома руског парламента Виктор Озеров, преноси Танјуг.

Озеров је рекао да пројекти, који ће бити обустављени, укључују оне на војном плану, јавила је агенција РИА Новости, а преноси Ројтерс.

Црна Гора је јутрос позвана да се придружи НАТО и постане 29. чланица Алијансе, након што су се шефови дипломатија земаља чланица усагласили о позиву.

Срђан Милић: Одлука о позиву Црној Гори погрешна

Председник опозиционе Социјалистичке народне партије (СНП) Срђан Милић оценио је погрешном одлуком позив Црној Гори да приступи НАТО-у, преноси Бета.

Милић је поводом позива Црној Гори за чланство у НАТО, објаснио да је та одлука погрешна, јер се, како је навео, већина грађана Црне Горе томе противи.

„Послати позив Црној Гори, чија се већина грађана противи пуноправном чланству у Северно-атлантском пакту, представља директну агресију на мир, стабилност и безбедност грађана наше државе”, оценио је Милић.

Он је оценио да право да одлуче о суверенитету припада само грађанима Црне Горе и да се приликом доношења евентуалне одлуке о уласку Црне Горе у НАТО не сме заобићи њихова воља.

Милић је поновио да би грађани Црне Горе о уласку земље у НАТО требало да се изјасне на референдуму који би био организован у истом моменту кад и нови парламентарни избори предвиђени за 2016. годину.

(Агенције/Политика, 2. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6Bz



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading