Косово није примљено у Унеско

ПАРИЗ – Генерална конференција Унеска одбила је пријем КиМ у Унеско. Од 142 државе које су гласале 92 је било за пријем КиМ, а 50 је било против, тако да предлог Албаније није добио потребну двотрећинску већину.

unesco

——————————

Пре гласања о пријему КиМ , гласало се о захтеву Србије да се  ово питање одложи до наредне Генералне конференције Унеска. Предлог Србије да се одложи гласање о захтеву Косова за пријем у УНЕСКО није прихваћен.

О том предлогу на пленарној седници у оквиру Генералне конференције је гласало 170 држава.

За предлог Србије гласало 58, против 88 држава и 22 су биле уздржане, док представници 16 земаља нису били присутни у сали, јавља РТС.

————————-

На почетку данашње седнице обратио се амбасадор Србије при Унеско Дарко Танасковић затраживши одлагање гласања до наредног заседања Генералне конференције 2017. године како би се о томе преговарало у Бриселу.

Потом је уследила жучна дебата, како преноси РТС уз напомену да девет земаља нема право гласа.

За одлагање гласања о пријему Косова у Унеско биле су Кина, Русија, Куба, Аргентина, а одлагању су се успротивиле САД, које немају право гласа, али имају право обраћања, Немачка и Велика Британија.

Представник Велике Британије је на седници рекао да се никад није десило да буде одбијена земља коју је предложио Извршни савет, да је Косово чланица ММФ и Светске банке и да овај захтев нема никакве везе са дијалогом Београда и Приштине и са процесом европских интеграција две стране.

Томе се успротивио Танасковић рекавши да је овде реч о преседану јер никада није била оваква ситуација јер Косово није држава.

Представник Аргентине је рекао да захтев за пријем Косова није у складу са резолуцијом 1244, док је представник Кубе рекао да је то супротном међународном праву.

Кина сматра да би пријем Косова у Унеско могао негативно да се одрази на дијалог Београда и Приштине у Бриселу.

Немачка је одбила захтев за одлагање одлучивања уз образложење да је одлука већ донета на Извршном одбору.

Аустријски амбасадор је навео да су Аустрији блиски и Косово и Србија, али да је његова земља против одлагања седнице.

(Танјуг/Политика, 9. 11. 2015)

Недостајала три гласа за пријем Косова у УНЕСКО

Гласале су 142 чланице, за је гласало 92, против је било 50, а уздржаних је било 29. За двотрећинску већину је било неопходно 95 гласова, па су за усвајање предлога недостајала три гласа.

Међу земљама које нису подржале пријем Косова су Бразил, Кина, Шпанија, Русија, Индија, Казахстан, Белорусија, Палестина, Северна Кореја, Словачка, Уругвај, Венецуела, Бахреин, Индонезија…

Уздржани су, између осталих, били Босна и Херцеговина, Колумбија, Грчка, Нигерија, Перу, Пољска, Румунија, Сингапур, Тринидад и Тобаго, Тунис и Замбија.

За приступање Косова Унеску између осталих гласали су Белгија, Француска, Канада, Бугарска, Белизе, Ирска, Исланд, Италија, Литванија, Малезија, Пакистан, Панама, Норвешка, Нови Зеланд, Португалија, Чешка, Велика Британија, Словенија, Шведска, Швајцарска, Чад, Тајланд, Турска, Авганистан, Албанија, Немачка, Андора…

Претходно је образложено да предлог за пријем Косова је исто што и гласање за признање Косова као државе или за улазак у УН, већ захтев да се „грађанима Косова омогући приступ културним вредностима и образовању“, као и да се „на крају подржи мисија Унеска“.

На другој страни, поновљено је да би пријем Косова у Унеско значио политизацију те организације, као и кршење међународног права.

Претходно је Генерална конференција на предлог Србије гласала о одлагању изјашњавања о овој теми, али је тај предлог одбијен.

Против предлога Србије било је 89 земаља, за 59, 22 чланице Унеска су биле уздржане‚ а 16 није присуствовало гласању.

Извор: rs.sputniknews.com

(Србин.инфо, 9. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6jL



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading