Вучић открио бисту Слободана Јовановића

БЕОГРАД – Председник Владе Србије Александар Вучић и декан Правног факултета Сима Аврамовић открили су данас бисту академика Слободана Јовановића испред те високообразовне институције.

vucic-sj

Фото: Танјуг

Свечаности су присуствовали министри правде и просвете, Никола Селаковић и Срђан Вербић, градски менаџер Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић, студенти и наставно особље Правног факултета, као и бројни грађани.

Биста је подигнута средствима Правног факултета Универзитета у Београду.

Вучић: Србија излази из кризе, чврсто идемо у ЕУ

Србија полако, али сигурно излази из кризе и рецесије и то ће нам омогућити да чврсто идемо у Европску унију, али и да чувамо традиционално добре односе са Русијом, Кином, Индијом и другим земљама, изјавио је данас премијер Александар Вучић.

Вучић је на предавању „Српска држава између истока и запада” на Правном факултету, рекао да наша земља треба да иде у Европску унију јер имамо много тога да научимо али и како бисмо могли да направимо систем.

Говорећи о потреби одржавања традиционално добрих односа са Истоком, Вучић је рекао да смо показали свој однос према Русији јер једини нисмо увели санкције због украјинске кризе, без обзира на притиске којих је било.

„Србија треба много да учи од Запада”, рекао је Вучић али и подвукао да од Истока треба да узме ту врсту слободе и ширине коју Запад због процедура које има није дозвољавао.

Вучић је рекао да се када неко пита да ли сте за Европу, то нажалост своди на бесмислено политичко питање „јеси ли за Европску унију или не”.

Србија, како је навео, треба да тежи великом раду, бољитку и напретку и прихватању савремених технологија, и то је важно јер , како каже, заостаје у ономе што је најважније, у економском развоју.

Вучић је рекао да код нас марљивост никада није била довољно цењена врлина, за разлику од протестантског света.

Премијер је указао да се ове године догодио покушај притисака да се Срби прогласе за геноцидан народ и да је Србија смела да се „испрси” и није имала због тога последице, као и да је једна чланица ЕУ једнострано увела санкције нашој земљи и извршила економску агресију.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

То је, како је навео, био први пример да је Европска комисија стала на страну државе нечланице у сукобу са једном чланицом ЕУ.

„Државу морате да чувате, да доносите тешке одлуке, да три пута размислите пре него што пресечете и да доносите закључке на мудар начин”, рекао је Вучић, ексклузивно саопштавајући студентима да је дефицит буџета у септембру био три милијарде динара, односно да је био шест пута мањи него што је планирано.

———————————

Слободан Јовановић

Слободан Јовановић (1869-1958) био је српски правник, историчар, књижевник, политичар, професор и ректор Београдског универзитета, председник Српске краљевске академије и декан Правног факултета.

Рођен је 1869. године у Новом Саду. Од средине 1872. његова породица је живела у Београду, а 1879. Јовановић полази у Прву београдску гимназију коју је завршио 1886. године.

После боравка у Минхену (1886/87) и Цириху, Правни факултет завршио је у Женеви 1890. године, да би, потом, годину дана специјално изучавао државно право у Паризу.

Крајем 1891. вратио се у Београд и у наредне две-три године био је шеф Просветног одељења Министарства иностраних дела у народу познатог као „Пропаганда”.

Јовановић је 1897. године изабран за ванредног професора државног права на Правном факултету Велике школе, а 1899. године објавио је до тада најстудиознију расправу „Јован Хаџић, српски законописац”.

За редовног професора Велике школе изабран је 1900, а од 1905. Београдског универзитета.

За дописног члана Српске краљевске академије изабран је 4. фебруара 1905, а за редовног 4. фебруара 1908, док је 1914. изабран за ректора Београдског универзитета.

Претходно, био је шеф Прес-бироа при Врховној команди Српске војске у Балканским ратовима и у Првом светском рату. Учествовао је на мировној конференцији у Паризу 1919. године, а за ректора Београдског универзитета поново је изабран 1920/21. године.

Такође, 1928. године је изабран за председника Српске краљевске академије и на тој дужности је остао до 1931, а био је и један од оснивача Српског културног клуба чији је председник постао 1937.

Јовановић је био професор Правног факултета у Београду пуне 43 године, до пензионисања 1940, а био је и дугогодишњи члан Одбора „Српског књижевног гласника” и један од најутицајнијих његових чланова.

Преминуо је 12. децембра 1958. године у Лондону.

(Танјуг/Политика, 2. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5RZCategories: Вести над вестима

Tags: ,

7 replies

 1. Jeдно je сигурно: Сими Аврамовиъу никада неъе бити подигнута биста испред Правног факултета, jeр je оскрнавио сени Слободана Joвановиъа тиме што je као декан ове високошколске установе учествовао у унижаваньу овог срБског великана, дозволивши да му споменик откриje индивидуа коja je суспендовала наjвиши правни акт наше државе?!

 2. Сви правници ником поникоше и у црну земльу погледаше!
  Типуjeм на Млинаревиъа!
  Зар овакву прилику да пропусти!

 3. Мислим да je Станье у цильу сагледаваньа и приказиваньа реалног станьа ствари требало оваj текст да наслове са:
  ВУЧИЪ ОСКРНАВИО БИСТУ СЛОБОДАНА JОВАНОВИЪА!

 4. ♣Изјава дана

  ИЗЈАВА ДАНА
  НИЈЕ ШТО ЈЕ ПРЕМИЈЕР И ШТО ЈЕ ОВДЕ, АЛ’ СТВАРНО ЈЕ НАЈБОЉИ

  Вучић је најуспешнији студент овог факултета.

  Сима Аврамовић, декан Правног факултета, пре обраћања премијера Александра Вучића студентима права, „Вечерње новости“

  ______________________________________________

  Одувек сам мислио да Правни треба укинути, а сад имам и доказ!

 5. Г. Лазиъу,
  Сагласан сам са Вама!
  Него, зашто нам правник Млинаревиъ овако прегласно ъути на теми коja се тиче ньегове струке?

 6. Budimo pozitivni : kao sto se na prilozenoj slici vidi, na bisti pise samo ime velikana.
  A moglo je, kao u vreme Tita, pisati :

  Ovu bistu otkri na dan 2 oct 2015 premijer Srbije
  ALEKSANDAR VUCIC

  Osim toga, Slobodanova bista ce trajati
  A onaj koji je odrzao govor, videcemo

 7. @ Miroslav Andjelković
  Хвала на прозивци! Шта рећи многима, који су потпуно недоследни? Истовремено величају мога имењака, а с друге стране омаловажавају његово дело ЈУГОСЛАВИЈУ. И још се чуде, што осведочени КОНВЕРТИТ нешто око тога петља! Шта уопште рећи о генијалној мисли, који просу анонимни „србски математичар“: „Одувек сам мислио да Правни треба укинути, а сад имам и доказ!“. Мислио сам, да су математичари нешто посебно, јер поштују математичка правила и никада ми није пало на памет, да се у та правила мешам. Али дотични, уместо да поштује правила СРПСКОГ правописа, он себи дозвољава, да иста мења. Можда човек то и не познаје, али би да укида факултете!!?? И ти не реагујеш на то? Ваљда је разлог, што и ти мислиш, да правопис не мораш да поштујеш, па нам још увек пишеш на неком свом језику.

Оставите коментар