Гунар Улсон: Би-Би-Си – метастаза кризе кредибилитета

(New Eastern Outlook, 15. 9. 2015)

Би-Би-Си покушава да успостави руску верзију свог Светског сервиса. Тврди да мора да се супротстави добро финансираној „пропаганди“ руског ТВ канала РТ. У чланку који је објавио британски Индепендент[1] наводи се:

STN0301BBC_328445k

Би-Би-Си предлаже успостављање новог сателитског канала вести Светског сервиса за руско говорно подручје којим би се супротставио каналу РТ који финансира Кремљ и који је крив због кршења правила непристрасности.

Светски сервис би проширио своје деловање у Русији, Северној Кореји, на Блиском истоку и у другим областима у којим емитери које спонзорише држава не дозвољавају јавности приступ непристрасним и независним изворима информисања.

Међутим, Би-Би-Си већ располаже већим буџетом него што га има РТ, плус пола века предности у свом деловању. Проблем дакле није у недостатку средстава, већ у недостатку кредибилитета, а то је нешто што ни сав новац Волстрита и Лондона не може да купи.

Кредибилитет је нова вредност

Стара изрека гласи отприлике овако: „Потребно је учинити много добрих ствари да би се изградила добра репутација, а само једну лошу да би се изгубила. Медијске куће Волстрита и Лондона своју „добру репутацију“ чак и не дугују добрим стварима које су учиниле. Своју репутацију дугују ендемском незнању широког аудиторијума, модерној одећи и скупоценим студијима. Та је репутација створена маркетингом, нечим што Волстрит и Лондон савршено разумеју.

Маркетинг јефтиног, поквареног производа сличан је маркетингу лажи. Јефтин, покварен производ се прода и профит оствари пре него што купци схвате да су преварени. У монополу чак и када купци схвате да су преварени – немају много избора nо да то прихвате и препусте се превари. Док западни медији неуморно продају очигледне лажи својој публици деценијама, још од настанка ТВ и радија, одржаван је монопол над информацијама који није дозвољавао публици много других могућности.

У најдужем периоду западни медији су уживали монопол. Незграпна државна пропаганда Совјетског Савеза, Кине или било које друге нације коју је Запад намерио да подрива није могла да се пореди са препреденом презентацијом западних медија. Њихова способност да државну и корпоративну пропаганду учине да изгледа „независно“ била је можда најважнија илузија коју су створили. Количина инвестиција и времена потребног за изградњу и усавршавање маркетинга лажи кроз медијско-индустријски комплекс представља нешто што је само Запад могао да уради.

Али, времена се мењају. Технолошки напредак, који је увек померао границе између оних који немају и оних који имају, пружио је могућност чак и најмањим играчима (укључујући и појединце) у сфери медија да стекну милионе читалаца, гледалаца или слушалаца, а када се терен изједначи новац и углађени маркетинг више не доносе предност какву су раније доносили. Стварна и једина предност која данас има смисла је кредибилитет.

bbc-metastaza-1

 Чланак објављен 16. априла 2015. под насловом: Сумња се да је „руска подморница“ оштетила британски рибарски брод у Ирском мору[2]

Да ли су ваши извештаји отпорни на проток времена? Да ли се оно што сте тврдили данас потврдило сутра као истина? Да ли ваши извештаји садрже стварне информације или су то само обмане упаковане да изгледају као информације? Да ли ваши извештаји одишу очигледном пристрасношћу у толикој мери да људи који траже истину чак и не застану да их прочитају?

У савременом свету медија где је свако данас лепо обучен и може да приушти добро опремљен студио, квалитет и истинитост садржаја постаје једини чинилац који одваја  неки извор информисања од конкуренције. Људима су потребне тачне информације да би могли да доносе разумне одлуке о својој будућности. Одлучивати о било чему на основу лажи или очигледне пропаганде може да буде катастрофално, чак смртоносно. Ако Би-Би-Си заиста жели да конкурише РТ, треба да уложи у свој кредибилитет, а не да проширује домете своји дискредитованих лажи.

bbc-metastaza-2

Чланак о истом догађају, објављен 7. септембра 2015. под насловом: Брод из Ардгласа: Министарство одбране признало да је британска подморница оштетила рибарски брод[3]

Победити у рату информацијама

До сада, истина је оно што тврди Русија. У Украјини нео-нацисти заиста воде владу и марширају улицама, баш онако како је РТ све време извештавала. Би-Би-Си је можда једна од ретких мрежа које и даље одбијају то да признају чак и када се руља са развијеним фашистичким заставама сукобљава са полицијом у Кијеву, и кад има повређених и чак смртних случајева. Када се нешто дешава пред очима целог света, а Би-Би-Си и даље одбија да прецизно извештава о томе, људи се окрећу другим изворима у потрази за разумевањем онога што виде. РТ, како сада ствари стоје, ствари назива правим именом и упућује читаоце, гледаоце и слушаоце где могу да добију више и што је још важније, релевантне информације.

Ова ситуација увек може да се промени за РТ. Али Би-Би-Си, заједно са осталим западним медијима, треба да буду пример и упозорење за РТ и остале националне емитере који раде на разбијању монопола Запада над протоком информација. Колико год било привлачно извртање истине на кратак рок, гледано на дужи рок, кредибилитет је далеко већа вредност и од злата. Теже се стиче и теже се брани. Волстрит и Лондон имају све „злато“ овог света, а ипак су открили да је немогуће остварити кредибилитет који им је потребан да би их људи слушали.

Иронично, за стицање кредибилитета није вам уопште потребан новац. Док поседовање студија, канала и широко оглашених Интернет страница помаже распрострањеност (нешто што се може новцем купити), сваки кредибилитет у вези са тим добија се једноставно кроз поштење аутора и извештача који су у тај рад укључени. Људски квалитет ангажованих у рату информацијама је у директној пропорцији са количином кредибилитета коју добија поједина мрежа. РТ и остали на југу и истоку треба ову лекцију да држе изнад свих осталих, најближе срцу.

Они односе победу у овом рату и ово је директан узрок зашто је то тако. Индепендент је у свом чланку пропустио да напомене да упркос, како тврде, огромним сумама које Русија инвестира у РТ, Би-Би-Си и даље добија више. Имајући у виду да је Би-Би-Си само једна од неколико огромних медијских мрежа које одржава Запад, а све координисано наступају, улагања Запада у медије чине руска улагања мизерним.

Годишњи буџет РТ процењује се на око 300 милиона USD. Упоредите то са Светским сервисом Би-Би-Си који сам добија око 370 милиона USD, док америчка влада финансира годишње Борд гувернера, преко којег држи Глас Америке, Радио Слободна Европа/Радио Слобода, Радио Слободна Азија и многе друге, са 752 милиона USD. Си-Ен-Ен сам прогута годишње око 750 милина USD. Затим, ту су и локални „независни“ медији широм света које директно финансира америчка влада кроз Фридом хаус, Националну задужбину за демократију, Национални демократски институт и Међународни републикански институт.

Планета се буквално дави у лажима које сипају САД и В. Британија. Без сумње, новац и трошкови им нису никакав проблем. Кредибилитет јесте. Проблем са којим се суочавају САД и В. Британија јесте да је њихов удружени подухват над планетом Земљом заснован на лажима, обманама и експлоатацији човечанства. Саопштавање истине није њихова опција, осим ако се основне претпоставке под којима делују не неки начин не измене. Због те једноставне чињенице њихова победа у рату информацијама је немогућа све док опоненти користе кредибилитет, испред хроничне обмане, као основну вредност.

Улсон Гунар (Ulson Gunnar) је геополитички аналитичар из Њујорка. Пише за онлајн магазин „New Eastern Outlook“

Са енглеског посрбио и текст опремио: Aerial6

_________________________________________

[1] http://www.independent.co.uk/news/media/bbc-to-face-down-vladimir-putin-with-plan-for-new-world-service-russian-tv-channel-10487565.html

[2] http://www.bbc.co.uk/news/uk-northern-ireland-32333336

[3] http://www.bbc.co.uk/news/uk-northern-ireland-34177386


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5JpCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Русија је одржала (и држи) лекцију западним медијима једноставним приступом: објективно извештавање.
    Запањеност је у западним медијима толика јер не схватају шта значи објективно извештавање јер су се генерације новимара васпитавале да буду необјективни (да играју како газде каже а не чињенице).
    На Западу је прави шок. Гледаоци траже објективне информације. постоји оправдана сумња да операција ЛОБОТИМИЈА у западним медијима није успела.

  2. Западни медији код нас препознају се у командној и презривој дикцији спикера. Спикери као да немају живаца да српској стоци све још једном објасне, имаш утисак да иза леђа држе батину и само што нису кренули да лемају.

    Дочим су руски милозвучни. А ни то не волем…

Оставите коментар