Зоран Чворовић: Папа лови српске душе

Стручњак за црквено-правну историју Зоран Чворовић упозорава да православни Срби не смеју да прихвате релативизовање улоге Алојзија Степинца у НДХ, када је на најмонструознији начин страдало неколико стотина хиљада њихових сународника. Професор Чворовић за „Вести“ упозорава да се на то не сме пристати ни када слични ставови долазе из СПЦ, као што је то недавно учинио владика славонски Јован поруком да ћемо „сви ми морати добрано одвагати сваку реч, прошлу и будућу, у погледу Степинца“. 

Зоран Чворовић

Зоран Чворовић

Зашто је папа предложио комисију Ватикана и СПЦ о канонизацији Степинца?

– Тешко је Србина уловити у прозелитску клопку екуменизма све док постоји јасна разлика између усташког викара надбискупа Степинца и Светих новомученика српских Платона Бањалучког и Петра Дабробосанског. Увлачењем високих клирика СПЦ у папину комисију таква јасна разлика се замућује.

Да ли прихватањем СПЦ даје легитимитет коначној одлуци Ватикана?

– Политички гледано, акт учешћа у комисији, као и изјаве владике Јована и сличне, део су ширег политичко-безбедносног пројекта псеудонаучне и псеудорелигиозне регионалне стабилизације Балкана, у којој Срби морају да своје историјско сећање на 20. век прилагоде лажној истини западне плутократије.

Како гледате на изјаву владике Јована у вези са Степинцем?

– Православни Срби не морају и не смеју да у име наводног ослобађања историјске науке од комунистичке идеологије, како то предлаже епископ, одбаце сва досадашња научна истраживања која говоре да је римокатолицизам духовна колевка геноцидне, србомрзачке идеологије и праксе усташтва. То морају да прихвате само протежирани мултикултуралци. Реч је о личним обавезама дужничко-поверилачког карактера које не смеју да се намирују променом српске колективне свести о Алојзију Степинцу. Јер, на ову свест право прво полажу потомци жртава, а не мултикултуралци који су се упрегли да мењају историјско сећање Срба.

Да ли та изјава релативизује став СПЦ да Степинац не може да буде светац?

– Реч је о ставу само једног владике, а став једног епископа, независно од снаге иностраних лобиста који га протежирају и који му пришивају стручне квалификације, није и не може да буде став Српске Цркве.

У све се уклапа Вучићев предлог заједничког дана сећања на жртве?

– Премијеров предлог је преурањен, јер прво Степинац треба да из реда злочинаца ускочи у ред комунистичких жртава. Прво заједничка историја по западним аршинима, а онда и заједнички дан сећања.

Да ли ће Степинац бити проглашен за свеца?

– Беатификовани Степинац ће врло вероватно бити и канонизован, али шта ми имамо са јеретичким свецима?!

Ј. Арсеновић

(Вести, 5. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5BeCategories: Преносимо

Оставите коментар