Рехабилитован краљ Петар Други Карађорђевић

Одлуком Вишег суда у Београду, ништавном је проглашен Указ Президијума Народне скупштине ФНРЈ којим је краљу одузето држављанство и конфискована целокупна имовина

Petar-II

Последњи југословенски краљ Петар Други Карађорђевић правоснажно је рехабилитован пошто је Виши суд у Београду утврдио да је био жртва прогона и насиља које је било политички и идеолошки мотивисано.

Одлука о рехабилитацији донета је 10. јула, а правоснажна је постала 22. августа, рекла је Танјугу портпаролка суда Тања Кољеншић.

Петар Други Карађорђевић је иначе и последњи Карађорђевић којем су била одузета грађанска права и конфискована имовина.

Виши суд у Београду је раније рехабилитовао његову мајку краљицу Марију и његовог сина принца Александра Карађорђевића, као осталу његову децу, кнеза Павла, принцезу Јелисавету Карађорђевић и преминулог Николу Карађорђевића.

У саопштењу Вишег суда у Београду се прецизира да је Петар Други Карађорђевић рехабилитован по сили закона, те да је Указ Председништва Президијума Народне скупштине ФНРЈ ништав од тренутка доношења 8. марта 1947.

Истом одлуком ништавим су проглашене и све правне последице те одлуке, укључујући и казну конфискације имовине.

Приликом доношења одлуке суд је утврдио да је „Петар Карађорђевић био жртва прогона и насиља из политичке и идеолошке нетрпељивости, који је вршила тадашња власт према неподобним лицима, што сведочи о њеној ауторитарној природи и потреби да се наметне идеологија владајуће класе”, наводи се у одлуци суда.

Даље се додаје да је Указом из 1947. године краљ Петар Други Карађорђевић био лишен основних људски права и слобода, као што су право на држављанство, право гласа и право на имовину.

Карађорђевићи су иначе поднели захтев за повраћај имовине крајем јануара 2014.

Они су тражили имовину која је после смрти краља Александра, оставинским решењем од 27. октобра 1938, подељена на три једнака дела између синова Петра, Томислава и Андреја.

На трону формално десет година

Петар Други Карађорђевић рођен је у Београду 6. септембра 1923, а умро је у Денверу 3. новембра 1970. На југословенском трону формално је био од 1934. до 1945. Био је најстарији од три сина краља Александра Првог и краљице Марије. Имао је 11 година када је после смрти оца постао краљ, а 21 када је изгубио власт.

Према споразуму Тита и др Ивана Шубашића, склопљеног у јуну 1944. године, краљ је у марту 1945. своја овлашћења пренео на трочлано намесништво.

То намесништво је за 11. новембар 1945. расписало изборе за уставотворну скупштину, а ова је 29. новембра 1945. прогласила републику и укинула монархију. Тако је краљ и званично збачен са престола.

(Танјуг/Политика, 31. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5xaCategories: Вести над вестима

Оставите коментар