Повереница за заштиту равноправности: У новој фази понудити избеглицама останак у Србији

Иако избеглице првенствено желе да оду у земље Западне Европе, у наредној фази им треба понудити да остану у Србији.

То је гостујући у Кажипрсту предложила Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

poverenica-550-brankica

Она је претходних дана боравила у Прешеву, где се налази прихватни центар за избеглице са Блиског истока које преко Грчке и Македоније стижу у Србију.

„Однос грађана је непромењен, толерантан и они разумеју патњу људи. Труде се да им помогну колико могу. Однос државе је доста бољи, сви су јако добро организовани, од Комесаријата за избеглице, преко Црвеног крста до војске и полиције. Сви раде свој посао и свака карика добро функционише“, каже Јанковићева.

Према њеним речима, избеглице су уплашене, али немају примедбе.

„Они немају примедбе, осим што су уплашени за своју будућност и генерално су уплашени око свега што им се дешава. То изазива одређене проблеме, неразумевања и нејасноће код процедуре издавања потврда. Постоји језичка баријера, упркос причама да је већина избеглица високо образована, већи део њих не говори енглеску, постоје преводиоци, али то није довољно“, напомиње Јанковићева.

Повереница додаје и да не треба чекати инструкције из Европске уније.

„Систем здравства је доста добро организован, али држава треба да буде спремна за предстојеће дане. Најхитније је изградити прихватни центар у Београду, а иако европски званичници наводе да је потребан јединствен систем ЕУ, не треба да чекамо ЕУ. Потребно је квалитетније управљање миграцијама у Србији“, истиче Јанковићева.

Такође, она каже да постоји још једна могућност за решавање проблема избеглица.

„Треба размислити, понудити опцију да ти људи устану у деловима Србије који су пусти. Ту би требало урадити селекцију, детаљну безбедносну процену, иако нико у овој фази не жели да остане у Србији, можда ће се то променити у некој новој фази“, предложила је Јанковићева.

Гошћа Кажипрста је апострофирала улогу медија и државних службеника.

„После апела који смо упутили пре десетак дана, реаговали су медији и извештавали у складу са новинарским кодексом. Функционери нарочито не треба да изазивају узнемирење својим изјавама, треба да знају колико су њихове речи значајне“, додала је Јанковићева.

Када се ради о најавама десничарских организација које планирају протестне скупове против избеглица, Јанковићева наводи да надлежни треба да реагују у складу са законом и да процене да ли су вредности које би биле промовисане на тим скуповима у складу са законима и Уставом.

(Б92, 25. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5tYCategories: Вести над вестима

2 replies

  1. Да не коментаришемо дотичну фацу јер ћемо испасти шовинисти (у моди је да се каже „немам коментар“ када овакве фаце нешто изјављују што обично значи да је изваљена нека глупост) али чињеница је да је у суштини рекла да ми грађани Србијеморамо да имамо спреман ранац и храну за три дана када дотична азилантска господа одлучи да испољи своје незадовољство да би могли да преживомо док се пробијемо до границе неке пријатељеске земље.

  2. Треба имати на уму да огроман део миграната/избеглица нема намеру да остане у Србији (зар можемо да их због тога кривимо 🙂 ) и да намеравају да се домогну ЕУ. Једини разог због кога Вучић и дружина дају овакве изјаве је, по свој прилици, да знају више од нас да ће ЕУ редуковати како зна и уме прелазак границе и да је циљ да што већи број људи остане на територији балканских држава које нису чланице ЕУ. Немачка с друге стране настоји да се постигне унутареврпски договор по коме би постојале квоте у складу са којима ће се распоређивати мигранти широм Уније. Али им то тешко полази за руком.

    Мађари лако могу да притисну границу да хоће али ни њих није брига с обзиром да мигранти одатле путују што експресније ка Аустрији или Немачкој. развој емигрантске кризе највише ће зависити од тога шта Немачка буде предузела да притисне овдашње властодршце да пооштре граничну контролу. Да се не лажемо, то је могуће релативно лако учинити јер мигранти преко овдашњих швецерско-мафијашких канала шутују аутопутевима не неким подземним пролазима и када би полиција имала неки специјалан мотив – а директиве из ЕУ овде су врло специјалне – лако би могла да пригуши пролаз ако не и да га потпуно обустави. У том случају би Србија морала некако да збрине те људе. Не би ме чудило ни да ЕУ притекне са финансијском помоћи смао да им их скинемо са врата.

Оставите коментар