Ђакон Ненад Илић: Све што нам је потребно – „Центар за верску деконтаминацију“

„Реформе су, такође, и убеђивање Србије, људи који у њој живе, да нема никаквих награда на небу, али да има, сасвим довољно тога на земљи за шта се треба потрудити.“

Председник Владе Србије, јануар 2015.

Aleksandar-Vucic-490-1

Ово сам пропустио да прочитам на време, иначе бих раније схватио да је проблем овог народа верски фанатизам. Отвара ми се нов угао гледања на наше проблеме. Можда је, на пример, моја мисија да се позабавим верском деконтаминацијом Срба? Да нађем још неког у мантији, или макар искреног верника, па да оснујемо „Центар за верску деконтаминацију“? Занимљиво је да се нико из врха Цркве није са сличним конструктивним предлозима огласио поводом овакве изјаве председника владе Србије, који је иначе радо виђен гост и на СА Саборима. Крајње је време да сви заједно урадимо нешто на опоравку Србије.

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3VACategories: Преносимо

4 replies

  1. Шта би му Лутер рекао на ово 🙂 Ем што оно што говори о протестантизму имплицира да протестанти не верују у Месију (што је разуме се нонсенс) ем ће сад да им накалеми да не верују у хришћанску есхатологију.

    На страну комични део ове приче. Опањкавање православља у име тобожњих западних вредности (шта год оне биле) није нов феномен а у новије доба је та тенденција присутна барем од досовских реформи. Разне невладине организације, антиверски настројени појединци а сад видимо и високи државни званичници хоће да конструишу везу између одређених негативних друштвених дешавања (на пример слабе економске ситуације у Србији) и православног учења. Сетимо се оног суманутог чланка о прождирању даброва који су тобоже упражњавали фрушкогорски монаси о чему је писао Слободан Антонић. У академском и квазиакадемском свету сигурно има још много оваквих примера.

    По мом мишљењу важан задатак учених црквених људи је да се посвете и овој својеврсној социјалној апологетици и разобличе овакве небулозне идеје.

  2. Vi bi trebali vašega premijera upitati nešto zbog ove izjave jer omalovažava sve vjernike. To mogu napisati neke novine ili slično ali ne i državni premier.
    Čudno kako niko nije odreagirao na ovo a naročito crkveni vrh..

  3. опрости му Боже, не зна шта чини

Оставите коментар