Вечерње новости: Синод СПЦ сменио Филарета

Врх Српске православне цркве разрешио епископа милешевског. Иницијатива за смену потекла од Амфилохија. Владика одбио да прими и да потпише одлуку о разрешењу

Владика Филарет разрешен је дужности епископа милешевског – сазнају „Новости“. Одлуку о његовој смени донео је у четвртак Свети архијерејски синод Српске православне цркве, који је заседао у Патријаршији у Београду. Епархијом милешевском до избора новог владике управљаће, као администратор, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Владика Филарет

Владика Филарет

Према сазнањима „Новости“, владика Филарет разрешен је на основу извештаја који је доставила посебна црквена комисија, коју је Синод претходно формирао са задатком да испита све наводе на рачун епископа. Чланови овог тела недавно су боравили два дана у манастиру Милешеви, после чега су потписали извештај у коме се предлаже Филаретово разрешење.

Непосредно пре почетка седнице Синода епископ Филарет био је у Београду, где га је примио и патријарх Иринеј. Наш извор каже да је од поглавара СПЦ затражио копију записника који је зачинила комисија која је била у Милешеви, али је није добио. На састанку у Патријаршији Филарет је инсистирао да му патријарх наведе разлоге разрешења, али његова питања су остала без одговора. То су разлози због којих је Филарет одбио да прими и потпише одлуку о смени са епископског трона.

Седници Синода, осим патријарха, присуствовале су владике зворничко-тузлански Хризостом и рашко-призренски Теодосије. Оба архијереја једнодушно су подржала предлог из комисијског извештаја и негативно су се одредили према Филарету. Иницијатива за његову смену, према информацијама „Новости“, није потекла од њих, већ од митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који у четвртак није присуствовао заседању.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, коме је поверена брига и о милешевској епархији, синодску одлуку сачекао је у манастиру Куманица недалеко од Бијелог Поља. Владика се одатле упутио у Пријепоље, где је наложио да се владичански двор запечати и изврши преглед црквених књига и инвентара.

НА ТРОНУ 16 ГОДИНА

Епископ Филарет на трону Милешевске епархије провео је непуних 16 година. У чин владике хиротонисао га је у београдској Саборној цркви тадашњи патријарх Павле. Филарет је рођен 1947. године у Борцима код Коњица (БиХ). Основну школу је завршио у родном месту, а Богословију у Београду. Замонашио га је патријарх српски Герман, који га је и произвео у чин јерођакона 1969. године.

(Вечерње новости, 12. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3JVCategories: Вести над вестима

3 replies

  1. Без икакве жеље да браним “љубитеља врлина“ – Филарета, напротив, ипак не могу да не кажем, да би се и Амфилохију имало што – шта приговорити кад су у питању интереси цркве и верујућег народа, посебно гледано из перспективе Срба у Црној Гори. На њега би се, дакле на Амфилохија, могла комотно приментии она мисао Владимира Соловјова : „„Веровао је у Бога, али у дубини душе он је некако несвесно и нехотице давао првенство себи.“

  2. То значи сад постала мода смењивања владика? И ко их смењује – Синод, који нема никакву правну основу?

  3. Не улазећи у текуће ствари о којима је овде реч, желим само да подсетим да Црква није демократска установа која је дужна да даје разлоге за своје одлуке.

Оставите коментар