Босанка из Сент Луиса измислила злочин, пријављена због лажног исказа

(Saint Louis Post-Dispatch, 15. 12. 2014)

Против имигранткиње из Босне подигнута је кривична пријава за лажну дојаву полицији, након тврдње да су три црнопута тинејџера покушала да је убију на етничкој основи у крају Бево Мил (Bevo Mill).

Полиција је изјавила у понедељак да се на снимку видео-надзора из оближње продавнице види Шехерзада Џанић (година 26, живи на Улици Ганет, блок 4400) како излази из кола и леже на улицу, да би  је један возач у пролазу нашао тако, 5. децембра.

seh-1

Тада је Џанић рекла полицији да су три црна младића (од 18-20 година) стала испред њених кола око 5:25 ујутро, на блоку 4600 Авеније Ленсдаун (Lansdowne). Изјавила је како је један од њих потегао пиштољ када је покушала да их заобиђе, а онда отворио врата и почео да пребира по њеној ташни.

Такође је рекла полицији да ју је један од младића гурнуо на земљу, шутнуо и питао одакле је. Одговорила је да је Европљанка.

„Лажеш (псовка), ти си Босанка. Требало би сад да те убијем”, тврдила је да су одговорили, по тадашњој изјави шефа полиције Сент Луиса, Сема Дотсона (Sam Dotson).

У полицијској изјави се наводи да им је (Ш. Џ.) рекла да је изгубила свест, али је одбила медицински третман на лицу места.

Извештај је подигао тензије међу Босанцима у Сент Луису, већ потресеним убиством пет дана раније, када су нападачи усмртили једног имигранта маљевима.

Судски документи наводе да је градска полиција пронашла снимак који оповргава наводе Џанићеве. Извор из полиције каже да се на снимцима види како њена кола иду улицом у супротном смеру од оног који је навела полицији, затим се окрећу и стану, а она потом излази и лежи на улици док не наиђе други возач.

По судским документима, Џанић је признала да је измислила целу причу јер пати од „емоционалних проблема”. Приведена је, а потом пуштена док траје истражни поступак. Лажни исказ полицији је прекршајно дело.

„Не помаже садашњој ситуацији када људи пријављују кривична дела на основи расе. Само дели нашу заједницу,” изјавио је Дотсон, додавши: „Важно је да пошаљемо јасну поруку да када људи злоупотребе систем, за то сносе последице.”

seh-2

Помоћник окружног тужиоца Ед Поставко (Postawko) се сложио: „За тих седам до десет дана, могли смо да истражујемо стварна кривична дела.”

У међувремену, полиција Округа Сент Луис истражује извештај 34-годишње Босанке да су два црнца покушала да је опљачкају и назвали је „(псовка) Босанска (псовка)” у недељу око десет увече. Инцидент се наводно десио у блоку 3900 Лемеј Фери Роуда (Lemay Ferry Road) у јужном округу (South County). Изјавила је полицији да је бацила пљачкашима новчаник пре него што ју је један од њих ударио шаком у стомак.

Према полицајцу Шону Мегвајеру (Shawn McGuire), жена је изјавила да су јој пљачкаши бацили новчаних назад, а онда побегли.

Мегвајер је додао да полиција још не истражује инцидент као мотивисан мржњом, јер није јасно да ли су починиоци знали да је жена Босанка пре него што су јој пришли. Такође је изјавио да полиција није пронашла видео-снимак инцидента.

Пријава Џанићеве десила се неколико дана пошто је група црних и хиспано тинејџера претукла на смрт Босанца Земира Бегића маљевима, 30. новембра, на раскрсници Авеније Гравоа (Gravois) и улице Итаска. Полиција је изјавила како нема доказа да је Бегић нападнут на етничкој основи, иако многи припадници заједнице верују да је то случај.

Због Бегићеве смрти, Роберт Џозеф Мичел (17) оптужен је за првостепено убиство и оружани напад. Три преостала осумњичена, један петнаестогодишњак и два шеснаестогодишњака, још су у притвору и власти су поднеле захтев да им се суди као одраслима.

Дотсон је изјавио да је жртва „разменила речи” са убицама пре смрти. Шеф полиције није улазио у детаље, осим што је рекао да у размени није споменуто Бегићево босанско порекло.

Кристин Бајерс (Christine Byers), репортер крими-хронике

На извештају сарађивао Џоел Куријер (Joel Currier)

Са енглеског посрбило: Стање ствари


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2TzCategories: Посрбљено

1 reply

  1. Ова вест не заслужује, да се овде објави

Оставите коментар