Политика: Уставни суд одбио да одлучује о Бриселском споразуму

Уставни суд Србије одбацио је захтев за оцену уставности Бриселског споразума јер је већином гласова оценио да је реч о политичком, а не о правном питању, сазнаје „Политика”.

ustavni-sud

Одлука је донета 10. децембра, на 35. седници Уставног суда. Овој одлуци претходило је више припремних рочишта а главна расправа трајала је цео дан.

Како сазнајемо, суд је на 40 страница образложио одлуку о одбацивању предлога за оцену уставности Бриселског споразума, али образложење још није објавио на свом званичном сајту.

Подносилац предлога за оцену уставности била је посланичка група Демократске странке Србије.

Подсетимо, министар правде Никола Селаковић изјавио је средином ове године да Уставни суд Србије треба да се прогласи ненадлежним за утврђивање уставности Бриселског споразума између Београда и Приштине јер је реч о политичком акту.

„Уставни суд није надлежан да оцењује политички акт, јер ће тиме преузети улогу Владе Србије за утврђивање и вођење политике”, рекао је Селаковић у јавној расправи о предлогу за оцену уставности споразума потписаног у Бриселу у априлу 2013. године.

Александра Петровић

(Политика, 15. 12. 2014)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2RBCategories: Вести над вестима

3 replies

 1. Судије пре одлуке прочитале интервју са Љушићем.

 2. „Уставни суд није надлежан да оцењује политички акт, јер ће тиме преузети улогу Владе Србије за утврђивање и вођење политике”, рекао је Селаковић у јавној расправи о предлогу за оцену уставности споразума потписаног у Бриселу у априлу 2013. године.
  ================================================================

  Беда и мизерија !

  Када у једном логору који неки необавештени још увек зову Република Србија, од установе која је позвана да штити уставни поредак наше опљачкане и окупиране домовине, грађани добију овакву одлуку онда им је савршено јасно да је овде ПРАВНА ДРЖАВА умрла-народски речено ЦРКЛА.

  БОГ ДУШУ ДА ЈОЈ ПРОСТИ !
  +++++++++++++++++++++++++

  Мој слободан утисак, још једна “ институција “ која даје свој допринос пројекту “ Будућност у коју верујем „.
  Слаба је утеха нама грађанима, што ће те “ судије “ сваки частан грађанин моћи да пљује где год да их види на улици, и што ће да их се стиде њихови потомци.

  Ако их имају ?

  Нека се наша Света и мученичка Црква и даље моли за оне који су на власти.

  А ја убоги, бедни и много грешни, ћу се молити за све њихове жртве, убијене, прогоњене, болесне, гладне, голе и босе, оне који су у тренутку безверја дигли руку на себе, јер истерани с посла из уништених фабрика нису могли својој јадној деци да обезбеде ни парче хлеба, и да их пошаљу у школу у поцепаној одећи и обући.
  Са вером и надом, да ћемо дочекати дан да их народ једног дана изведе на прави народни суд, и да их једном великом метлом почисти на ђубриште историје.
  И да пусти воду.

  Даће љубљени Господ да ће сви они са својим газдама да приме своју плату.
  С вером у васкрслог Господа, до ослобођења.

 3. Ако сам добро разумео, Уставни суд је већином гласова одбацио нзахтев за оцену уставности. Из тога се може закључити, да није постојала једногласност у тумачењу Бриселског споразума. Подсетио бих, да се сваки „међународни споразум“, а питање је, да ли је то међународни, јер једна „држава“ није призната, МОРА бити ратификован, чиме постаје део унутрашњег права. Колико се сећам, закон о ратификацији Бриселског споразума није донет. У том смислу је сасвим разумљива одлука Уставног суда, јер се не може оцењивати уставност папира, који НЕ ПОСТОЈИ у унутрашњем праву. Слично је и са захтевом ДСС. Сигуран сам, да су ово што сам написао и они знали, али су направили „политички“ акт и поднели захтев за оцену уставности. Очигледно је, да је било НЕОПХОДНО, да се сваки појединачни државни акт у вези Косова, оспорава пред Уставним судом, а не да се маше Бриселским споразумом.
  Мени се чини, да је Уставни суд исправно одлучио, што је могао и у знатно краћем року, да уради, али су притисци били са друге стране у правцу утврђивања неуставности Бриселских споразума..

Оставите коментар