Политика: Премијер Албаније Еди Рама тражио скуп у Прешеву и кључеве Београда

Албански премијер послао план своје посете, којим су предвиђени политички скуп у Прешеву и то да му градоначелник преда кључеве престонице

edi-rama

Албански премијер Еди Рама послао је српској влади план своје посете, који је предвиђао јавни скуп у Прешеву и да му градоначелник Београда Синиша Мали уручи кључеве града, сазнаје „Политика” из дипломатских кругова.

Приликом посете председника и премијера страних држава, обичај је да земља домаћин састави план посете и пошаље га госту на увид пре посете. Еди Рама је, међутим, послао план своје посете са прецизном сатницом у ком је без консултација са Владом Србије таксативно навео своје активности током посете. Посебно су проблематични његови захтеви да се током посете организује митинг у Прешеву, али и да му се уруче кључеви града Београда.

Тај потез Раминог кабинета у Београду се тумачи као лукави дипломатски маневар како би се Влада Србија испровоцирала да откаже дуго очекивану посету албанског премијера.

Из дипломатских извора се сазнаје и да је планом посете било предвиђено да албански премијер положи цвеће на гроб Димитрија Туцовића.

Приликом посета других регионалних лидера Србији (председници или премијери Хрватске, Мађарске, Бугарске) дешавало се да посете градове или места у којима живи знатан број припадника хрватске, мађарске или бугарске мањине (Суботица, Таванкут, Димитровград), али се није дешавало да се том приликом организује и политички скуп или митинг. Ниједан од регионалних лидера није себи допустио луксуз да земљи домаћину пошаље програм своје посете без консултација са српском владом.

Америчка амбасада у Београду јуче је поздравила одлуку српског и албанског премијера о одлагању посете Едија Раме Србији. Одлука о одлагању донета је након политичко-фудбалског скандала, то јест прекида меча две репрезентације, у којем је значајну улогу, изгледа, имао брат албанског премијера, док је сам премијер серијом непримерених изјава или оптужби на рачун Србије смањио шансе за своју посету Београду.

Рама је, између осталог, рекао да је велика Албанија „само ноћна мора Србије, а не пројекат Албаније”, док је премијер Србије Александар Вучић одговорио да су „људи који кажу да је велика Албанија наша ноћна мора апсолутно у праву. Али то није само наша, већ ноћна мора Европе и човечанства”.

Посета Едија Раме Србији најављивана је као прва посета албанског премијера Србији после 67 година, јер је Енвер Хоџа био последњи албански лидер који је био у Србији 1947.

Премијер Албаније требало је да посети Београд пре пола године, али је та посета одложена након расписивања ванредних избора у Србији.

Б. Б.

(Политика, 22. 10. 2014)



Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Важна напомена: ово НИЈЕ с*ање ствари, ово је права вест, али из рубрике „Вести за које не бисмо волели да су праве“!

Оставите коментар