Ратко Паић: Срби такве госте попут Путина вуку за рукав јер други гости вуку Србе за нос

Непланирано дугачко задржавање Владимира Путина на прослави годишњице ослобођења Београда од фашизма, које је изазвало кашњење његовог одласка у Милано и одлагање сусрета са Ангелом Меркел, показало је светској јавности да Срби више воле да омиљеног госта вуку за рукав, него да њих саме неки други гости вуку за нос.

Photo: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi

Photo: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi

Осим тога, протекла посета руског председника је избацила у први план чињеницу да грађанима Србије, судећи по њиховим неподељеним реакцијама и искреним знацима одобравања, много више прија када нека инострана делегација на високом нивоу дође у Београд да потпише седам корисних међудржавних споразума, него када слична таква делегација дође у главни град Србије само да би испоручила седам услова-ултиматума који се морају испунити по сваку цену.

Да би се то схватило, најбоље би било упоредити ових седам руско-српских споразума које су управо потписали чланови руске делегације у Путиновој пратњи, са оних седам услова које су својевремено донели немачки парламентарци.

Дакле, ради се о томе да је директор Службе за војнотеничку сарадњу Руске Федерације дошао у Београд да потпише Споразум о војнотехничкој сарадњи, а директор Федералне службе за безбедност Русије да овери Споразум о узајамној заштити тајних података, затим директор руске имиграционе службе да стави потпис на Споразум о реадмисији, а руководилац руске царинске службе на Протокол о размени података између две земље.

Такође, генерални директор Руске енергетске агенције је верификовао Меморандум о разумевању у области енергетске ефикасности, док је генерални директор руске железничке компаније потписао уговор о реконструкцији три деонице коридора 10, а са српском страном је потписан још и уговор о испоруци 27 дизел моторних возила.

Међутим, са друге стране, довољно је да се присетимо раније посете чланова Бундестага на челу са Андреасом Шокенхофом, па да се уверимо да дневни ред од седам тачака који доноси нека страна делегација не мора баш увек да буде тако пријатан, поготово ако се ради о западној делегацији са фасциклом пуном разних понижавајућих ултиматума, с обзиром да је тада на пример један од њих гласио да Србија мора да потпише Споразум о добросуседским односима са Косовом, као услов за придруживање Европској унији.

Стога, када се убудуће нека делегација најави да ће доћи у посету Београду са седам добрих разлога, можда би се грађани пре свега требали распитати са које стране света долазе поменути гости, зато што ће највероватније баш од одговора на то питање бити могуће одредити степен њихове добронамерности.

Другим речима, од одговора на питање да ли гост долази из Русије, или са запада европског континента, вероватно зависи и то да ли ће га Срби као добри домаћини вући за рукав да остане мало дуже, или ће напротив, гост да вуче њих, али за нос. На сву срећу, како се видело, Путин припада првој врсти гостију. Зато је и био тако топло дочекан.

(Глас Русије, 17. 10. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар