Франкфуртске Вести: „Радиоактивни“ цар Николај као „мина“ за Путина

Да ли због дилетантизма или ради класичне негативне пропаганде у јавности уочи Путиновог доласка у Србију, у београдским медијима дигла се прашина да је радиоактиван и штетан по здравље гранитни споменик руском цару Николају Романову.

Споменик ће открити руски патријарх Кирил

Споменик ће открити руски патријарх Кирил

Монумент је наручила Скупштина Београда, али је он ипак дар Руске Федерације. Споменик ће бити откривен у српској престоници приликом посете руског патријарха Кирила у новембру. Међутим, према медијским наводима, споменик је задржан на српској царини због сумње о повећаној радиоактивности. Државна Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије саопштила је, међутим, да споменик не представља опасност по здравље људи и животну средину.

Камен као сваки други

На београдском Рударско-геолошком факултету објашњавају да сваки гранит садржи радиоактивне елементе. Бели има уранијума око 10 до 20 делова на милион, а црни један до пет делова на милион, што отприлике одговара кречњаку и седиментним стенама.

Прецизирају да је гранит опасан као и било која друга стена, јер је његово зрачење на нивоу природне дозе. Из предострожности није пожељно користити га за облагање подова и зидова купатила и других ентеријера. Међутим, за отворени простор та предострожност није потребна.

Слађан Велинов, директор Агенције, објашњава да је споменик направљен од гранита који садржи природне радионуклиде, те да је ниво зрачења повећан и да се то детектује прописаном процедуром контроле на граничним прелазима. Зато се утврђују додатне чињенице о нивоу зрачења материјала и намени и начину коришћења, а на основу прописа Агенција даје процену о угрожености људи и животне средине.

Цар Николај II

Цар Николај II

– Агенција је тражила и добила експертизу Института за нуклеарне науке Винча. У извештају њихове лабораторије за заштиту од зрачења и заштиту животне средине наводи се да споменик руском цару Николају II (гранитни елементи постоља, постамент споменика и скулптура), не представља потенцијалну опасност и не угрожава здравље људи и животну средину са становишта заштите од јонизујућих зрачења. Резултати су у складу са Законом о заштити од јонизујућих зрачења и о нуклеарној сигурности Србије и Правилником о границама излагања јонизујућим зрачењима и мерењима ради процене нивоа излагања јонизујућим зрачењима Србије. Извештај из Винче смо проследили Секретаријату за културу градске управе Београда, који је надлежан за споменик. На њима је да контактирају царинске службе – изјавио је за “Вести” Слађан Велинов уз опаску да су гробља пуна гранитних споменика.

Овај споменик је заустављен два пута. Прво на царинском прелазу између Румуније и Украјине, а потом и на граници Румуније и Србије. Наиме, и румунски цариници детектовали су повећану радиоактивност, али је транспорт пропуштен преко границе после додатних провера.

Р. Лончар

(Вести, 11. 10. 2014)Categories: Преносимо

2 replies

 1. Да видимо шта је све овај новинар “Вести“, Р.Лончар, налупетао у овом чланку:
  – “гранитни споменик“ – није гранитни споменик, него је само његово постоље од гранита. Споменик је бронзани;
  – “руском цару“ – није руском цару, него руском императору;
  – “Николају Романову“ – није било ком Николају, него Николају II Романову ( владао од 1894 до 1917 г.), јер пре њега је владао и император Николај I Романов (владао од 1825 – 1855 г.) – дакле, није ни мало свеједно коме се споменик подиже;
  – “Споменик ће бити откривен у српској престоници“ – Србија је република и нема престоницу (то имају монархије), него има главни град;
  – “објашњава да је споменик направљен од гранита“ – и поново: споменик није од гранита, него само његово постоље.
  Жалостан је такав ниво журналистике- али, на жалост, није усамљен.

 2. Нажалост, тешко је наћи новинара, који зна било шта о томе о чему прича. Могући усамљени случајеви(Лазански). Остали показују несхватљиво незнање.
  Добро би било, када би се увек неко јавио, који зна више од новинара или текстописца и на овај начин допуњавао и испарвљао написано. Без претходног коментара промакле би нам важне чињенице.

Оставите коментар