Епископ Филарет: Извињавам се патријарху, Синоду, Сабору, Владама Србије и Црне Горе, Ештоновој и Меркеловој, и осталима

ЕПИСКОП МИЛЕШЕВСКИ

Бр. службено

16.септембар 2014. године

Пријепоље

СВЕТОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ СИНОДУ

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Београд

izjava_episkopa_filareta

Поводом наше, под емотивним набојем, изговорене беседе на Светој Литургији о празнику Великој Госпојини, 28.августа ове године, у манастиру Довољи – Црна Гора, а која је изазвала оправдану узнемиреност у јавности, изјављујем да су речи тада изговорене биле израз тренутачне личне оптерећености збивањима у Рашкој области, међународним притисцима и решавањима суштинских питања нашег народа, изнетих, а не као став Српске Православне Цркве.

На првом месту одричем се потпуно непромишљене и неодговорне тврдње да „ова Црква више није Црква што је некад била“, “да је то нека нова Црква коју ја не признајем“. Био сам, јесам, и остајем Епископ Српске Православне Цркве на челу са Његовом Светошћу Патријархом српским Господином Иринејем.

Извињавам се Његовој Светости Патријарху српском Господину Господину Иринеју, члановима Светог Архијерејског Синода и Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, Владама Републике Србије и Црне Горе, као и представницима Европске Уније госпођама Кетрин Ештон и Ангели Меркел, ако и осталима, који су се са разлогом нашли погођени, нарочито због Епископу не приличених израза, овом нашом беседом.

Такође, изјављујем, да се овакве наше критично изговорене речи више неће понављати.

Светом Архијерејском Синоду одани, брат у Христу,

ЕПИСКОП МИЛЕШЕВСКИ

+Филарет

Транскрипт: ФБ репортер

Идеја за наслов: Срби на окуп

(СПЦ, 16. 9. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШCategories: Вести над вестима

2 replies

  1. Српски епископи немају ни части, ни карактера, ни јунаштва, а ни контроле. Ко ли га је притиснуо да приложи овакво – службено покајање, Власт или Црквена власт?
    Мада, и овакво много боље звучи од својевременог покајања ректора у пензији, који је присуствовао и говорио за +Артемијевим столом у изгнанству.

  2. Покушајмо, да ово схватимо, као иронисање, на унутрашње притиске у цркви у вези основне изјаве. Истовремено извињење и Синоду и Ештоновој личи на додатну храброст Филарета.

Оставите коментар