Александар Вучић: Поштујемо препоруку ЕУ, али извозимо у Русију

Влада неће давати додатне субвенције за извоз на руско тржиште

Фото Д. Ћирков

Фото Д. Ћирков

Србија ће се понашати у складу са препоруком ЕУ и неће давати никакве додатне субвенције за извоз на руско тржиште, јер су евроинтеграције наш циљ, али неће ни уводити никакве санкције Русији”, рекао је јуче премијер Александар Вучић, поводом упозорења које му је уручено из ЕУ. Он је појаснио да „нећемо зауставити свој извоз, само неће бити додатних субвенција”, и навео да не очекује никакве санкције од ЕУ.

„То је политика ове владе коју сам промовисао у изборној кампањи и тако ће бити док сам ја премијер. Ако би се та политика владе рушила онда то и не би била ова влада”, поручио је Вучић.

Председник владе је рекао да је „писмено”, које смо добили из ЕУ, нижег формата од демарша, али: „Ми га ни на који начин не потцењујемо, схватамо га врло озбиљно. Ипак грађани треба да буду мирни, Србија ни на који начин није угрожена.” Премијер је казао да Србија није утицала на сукобе у Украјини, да је једна од ретких земаља у свету, која се понашала принципијелно и додао: „Једну реч из упозорења не разумем, а то је солидарност са земљама ЕУ. У чему солидарност? Нико нас није питао кад су увођене санкције Русији, нити кад је она узвратила. Да ли је могуће да ми који смо гледали у се и у своје кљусе, који нисмо ни лук јели ни лук мирисали, будемо криви и једнима и другима? Покренули смо истрагу о НИС-у, званичници кажу да пуцамо себи у ногу. Хоћемо да извозимо у Русију, друга страна каже да пуцамо себи у ногу. Наш највећи проблем је што не можемо да произведемо довољно за своје потребе. Радимо на томе да подигнемо производњу и то никакве везе нема са Русијом. Нисмо ми, откако су уведене санкције, продали ниједан авион, брод или тенк Русији, као неки из ЕУ. Бродове и авионе немамо, али тенкове имамо, па их ником нисмо продали. И сад треба наш сељак да испашта. Србија ће поштовати туђе, али ће водити рачуна о својим интересима, а од ЕУ очекује да одржи реч и да до краја године буду отворена поглавља 32 и 35 у преговорима са ЕУ.”

Премијер је казао да смо исте могућности имали и пре пет година, али да нису искоришћене и апеловао на наше привреднике да размишљају како да развијају производњу у земљи и да им на памет не пада да се играју и да препакују робу из иностранства и да је извозе у Русију као домаћу. Вучић је казао да никакве махинације неће бити дозвољене, да ће казне за то бити ригорозне и поручио привредницима да не мисле као да ће да зараде за 24 сата, него за 24 месеца.

Вучић, који често истиче да је песимиста, јучерашњу конференцију за новинаре завршио је оптимистичком поруком: „Будите ведри и расположени. Немате никаквог разлога за бригу.”

М. Чекеревац

—————————————————————–

Упозорење ЕУ уручено у гимнастичкој сали

Премијер Вучић је рекао да му је упозорење ЕУ о извозу у Русију, ед мемоар на енглеском језику, пре два дана, уручио Оскар Бенедикт приликом његовог обиласка Обреновца. Упозорење се односи на евентуално увођење субвенција за подстицање извоза у Русију.  Вучић је, одговарајући на новинарска питања, казао да се у упозорењу не помиње директно „Ер Србија” и још једном је захвалио Европској комисији што нам је помогла да направимо бољи уговор са „Етихадом”. С обзиром на то да није уобичајено у дипломатској пракси да се овако нешто уручује на овакав начин, питали смо премијера како је он то доживео, а Вучић нам је одговорио: „Уручено ми је у спортској сали, разрушеној у поплавама.”

Хоће ли ЕУ да нам да милијарду евра као Пољској

Премијер се осврнуо на наслове у медијима: „У свим новинама и на телевизијама објављено је да је ’Вучић упозорен’, очекивао сам, на пример, да на ТВ Б 92 видим своју потерницу! Молим их да ме упозоре, али се политика Србије неће мењати.” Новинари су упитали страхује ли да би ЕУ могла Србији да уведе санкције, а Вучић је одговорио да то не очекује и додао: „Хоће ли ЕУ да нам да милијарду евра као што даје Пољској да надокнади штету због јабука које неће отићи у Русију? Неће и нека се не очекује од мене да угрозим оног нашег сељака у Удовицама што је продао брескве Русима. Дакле, тресем се од страха, могли су и мени да донесу ону кофу воде да се полијем, уместо ове чаше воде!”

Нећу да се савијам како ветар дува

Вучић је упоредио извоз ЕУ и Србије у Русију, наводећи да извоз ЕУ износи 12,5 милијарди долара, а Србије од 150 до 170 милиона и закључио: „Ето толико ми угрожавамо ЕУ.” На подсећање новинара да је министар Душан Вујовић рекао да очекује извоз у вредности од 300 милиона долара, Вучић је, са осмехом, одговорио: „Држим га за реч”. Вучић је навео да ми у ЕУ извозимо не мање од 62 одсто и додао: „Да ли то значи да би ја требало да угрозим производњу јабука и бресака које се извозе у Русију? Нећу да се савијам како ветар дува и штитићемо овакву политику докле год је то могуће.”

Прогласићемо нове слободне зоне

Где је наша производња хране, премијер је илустровао податком да ми увозимо прехрамбене производе у натполовичном проценту. Он је навео и да су наше највеће кланице затворене и додао да је разговарао са најбољим европским произвођачем меса из Немачке да дође овде. Вучић је најавио да ће одређени градови правним путем бити проглашени за слободне зоне, како би се привукли инвеститори, истакавши да сада имамо 11 слободних зона. Он је додао: „Хајде да видимо шта треба да урадимо да коначно имамо ’Будимку’ завршену, тамо нема имовинскоправних проблема. У ’Србијанки’ их још има, згажени су ’Џервин’ и ’Делишес’, хајде да видимо како да то поправимо. Наш највећи проблем је производња, а не тржиште.”

—————————————————————–

Интегрални текст европског упозорења Вучићу

 • Европска унија тражи од руског вођства да озбиљно подржи процес политичког решавања сукоба у Украјини. Русија је више пута рекла да се залаже за такав процес (Женевска изјава, ОЕБС путоказ, Берлински споразум) али је пропустила да то докаже делима на терену.
 • Према томе, и као одговор на незакониту анексију Крима, што је јасно кршење међународног права, и на настављање намерне дестабилизације суседне суверене државе, ЕУ и други међународни партнери применили су циљане мере против одређених сектора руске привреде. Те мере су део двосмерног приступа, заједно са дипломатским иницијативама којим је циљ да се дође до решења кроз преговоре. Те мере имају јасну правну основу и направљене су тако да се могу умањивати и укидати.
 • Главни циљ ЕУ је да уложи труд како би се извршила деескалација сукоба, окончало насиље и промовисало мирно и дипломатско решење. Ми тражимо вашу подршку и конструктиван ангажман у подстицању свих страна да се обавежу да иду овим путем.
 • Руска Федерација применила је 6. августа узвратне мере – углавном у области пољопривреде – након рестриктивних мера ЕУ.
 • Руске мере примерене су сврси одмазде за коју нема основе у међународном праву. Осим тога, оне скрећу пажњу са нашег заједничког циља, деескалације сукоба у Украјини.
 • Европска комисија тренутно процењује њихов садржај и домет и, природно, задржава право да предузме одговарајуће активности.
 • Иако ЕУ задржава право да подузме неке мере, чврсто тврдимо да нећемо предузимати никакве мере одмазде „тук на утук” .
 • ЕУ подвлачи да њен главни циљ остаје стабилизација прилика у Украјини, а свака нова акција руске стране посматраће се искључиво са аспекта позиције и деловања Москве у односу на ситуацију у Украјини.
 • Што се тиче трговинских мера које је Русија предузела као одговор на наше рестриктивне мере, оне углавном погађају ЕУ. По нашој процени, готово три четвртине трговинске размене коју дотичу руске рестриктивне мере одвија се у ЕУ. Резултат је да ће утицај на домаћа тржишта ЕУ бити несразмерно велики у односу на друге земље које су погођене мерама.
 • Имајући у виду потребу да се обезбеди јединство међународне заједнице и да се одржи владавина права у трговинским пословима, ми тражимо од Србије да се суздржи од подршке или охрабривања извоза производа који су пали под руску трговинску забрану.
 • Ми наравно разумемо одржавање традиционалног нивоа трговинске размене између Русије и Србије. Међутим, позивамо Србију да се уздржи од коришћења било каквих владиних мера које би подржале нове трговинске везе, попут извозних субвенција, кредита и гаранција или битног повећавања српског извоза у Русију тако што би тај извоз заменио производе ЕУ који су незаконито забрањени у Русији.
 • ЕУ би употребу таквих инструмената под таквим условима сматрала непријатељском и нефер и склоном да минира акције које ЕУ и друге земље предузимају како би стабилизовале ситуацију у Украјини. Такође, то би утицало на наш циљ да интензивирамо нашу размену и инвестиционе везе.
 • Европска унија остаје посвећена помагању стабилизације у Украјини заједно са другим кључним међународним  актерима који јој се у томе придруже, укључујући и Србију. ЕУ подвлачи своју подршку мирном решењу кризе у Украјини, и прихватању стварног и одрживог прекида ватре свих страна са циљем да се поврати територијални интегритет Украјине.

(Политика, 22. 8. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар