Бе92: Тим стручњака за лепо обзнанио да је макета Београда на води изузетно ружна

be-92-logoМосква, Брисел, Њујорк, Београд, 27. 07. 2014. (Извор Тајнуг) – Тим светски признатих стручњака за естетику међу којима се налази и нобеловац Мајкл Сколимовски, као и група Слоуартинг из Њујорка око које се окупљају светски најпознатији стручњаци за теорију уметности, историју уметности, рестаурацију и архитектуру, а међу којима је и харвардски професор естетике др Пилола Лагицка, позната по доприносима за уређење Маракане за овогодишњи Мундијал, изрекли су једногласну оцену да је макета Београда на води изразито ружна. Ови научници замолили су Владу Србије да направи нову макету јер ова вређа људски осећај за лепо и производи агресију.

“Иако је општепознато да ова макета никад неће заживети у стварности и да се ради о пропагандном политичком потезу, то не значи да не треба поправити саму макету јер је читава пажња једне нације преко медија уперена у њу, а то може да доведе до несагледивих последица”, рекао је пи-ар ове групе стручњака Виктор Јакобсон и додао да по њиховим прецизним проучавањима ова макета има оцену 8,2 на Хјумовој скали, што значи да спада у нижи ред кича (у кич по овој скали спадају сви радови са оценом испод 21) који буди код људи најнижа осећања и порив за сваљивањем кривице који може да буде веома опасан, док код истанчанијих познавалаца уметности може да изазове и физиолошке реакције као што су повраћање, дијареја или појачан рад тестостерона. У неком компликованијим случајевима ова количина кича доводи и до смртних случајева.

Ова група, а посебно удружење Слоуартинг, замолили су Владу Србије писменим путем да ову макету што пре сруше и направе нову и понудили своје услуге да јој у томе помогну.

На ово саопштење први је реаговао Министар спољних послова Ивица Дачић да неће тамо неки назови стручњаци да нам говоре шта је лепо а шта не и додао да реч Калемегдан долази од турских речи кале и мегдан.

(Бе92, 27. 7. 2014)Categories: Вести као да су праве

2 replies

  1. Tачић је муња небеска!Наравно да је макета ружна, не да је ружна него је одвратна али код нас није изазивала никакву реакцију јер смо ми свјесни да од Београда на води неће бити ништа осим још једне Лажи нашега врлога АВ!А ако буде оваква каква је остаће да је сами рушимо када дође дан за то.Тог дана се надам да ће Тачић бити у затвору или на неком другом мјесту!

  2. Нисам стручњак за уметност или естетику, али ја не видим да је уопште ружна. Напротив. Могуће је да је то само моје виђење, али брате, свакако је лепша од ругла око железничке станице око пар километара у пречнику.

Оставите коментар