Анамнеза савремене пропаганде – украјински пример

(Операција Гладио)

uacrisis-org_logo_315ZDF, друга национална телевизија у Немачкој, признала је[1] да користи материјале агенције по имену „Украјински кризни медијски центар“ (Ukrainian Crisis Media Center, UCMC), пропагандне групе која има за циљ напад на наводну „руску пропаганду“ [2] и подршку садашњем режиму у Кијеву.[3]

UCMC је недавно успостављена агенција коју, између осталих, финансирају Џорџ Сорос / Ђерђ Шорош[4] [5], украјинска прелазна влада и украјински огранак једне од водећих светских фирми за пропаганду, Weber Shandwick. Основана је 2. марта 2014[6], а већ до половине марта се преко 900 страних новинара – попут ZDF – претплатило на њене услуге. UCMC је посебан ентитет у односу на „Euromaidan PR“  тзв. „Службеног секретаријата за односе са јавношћу Штаба народног отпора у Кијеву“ и има посебну интернет-страницу на енглеском (English-language website), канал на YouTube  и налоге на Твитеру  и Фејсбуку.

PR Week овако описује агенцију:

Основна порука UCMC је да је прелазна влада у Украјини легитимна, изабрана у скупштини гласовима и странке свргнутог премијера (sic) Јануковича – што руски председник Владимир Путин не признаје – и да је земља жртва војне агресије руског суседа.[7]

Мрежа нуди медијске пакете попут дневних прес-конференција заговорника украјинске прелазне владе, одабране саговорнике, преводиоце, избор видео-материјала и изјаве уметника и академика у прилог прелазној влади (нпр. историчара и стручњака за Украјину).

Немачки недељник Der Freitag[8], објашњава да је циљ UCMC успостављање следећих општих места у западним медијима:

  • Украјина је жртва „руске агресије“
  • Прелазна влада Украјине је легитимна
  • Теза да десничари представљају претњу је руска пропаганда
  • Оптужбе да су снајперисти на Мајдану, који су пуцали и на полицију и на демонстранте, радили за садашњу коалициону власт су такође руска пропаганда.

Овај опис циљева UCMC потврђује сама агенција, активношћу на Твитеру :

gl-2

„Путин признаје само оштри језик санкција, не преговоре“ – Дејвид Крејмер, Фридом хаус

„Г. Смит: Блиско сарађујемо са новом владом у Кјиву“

„Не преувеличавајте улогу деснице у Украјини, веома је слаба, попут оне у Европи или САД“ – Дејвид Крејмер, Фридом хаус

Организациона структура

За критику прелазне владе нема места ни на дневним конференцијама за штампу, ни у било којим материјалима које нуди UCMC. За ово се брине координациона група од десет посебно постављених људи[9] који одлучују чији глас има да се чује, и које поруке треба да се шире. Један члан те групе је Наталија Попович (Nataliya Popovych), председник ПРП [2], украјинског огранка Вебер Шендвика и један од оснивача UCMC.

Искрено признаје да је „поносна што је зову бандеровцем“[6], следбеником контроверзне личности Степана Бандере чији су украјински националисти сарађивали са нацистичком Немачком против СССР.

Координациона група се састоји од власника или директора локалних пропагандних фирми. Међу њима је и Валериј Чаљи (Valeriy Chaly), притом тренутно и заменик министра иностраних послова Украјине.[10]

gl-1

Како наводи PR Week, UCMC такође запошљава „мониторе“[10], тј. групу посматрача која великом брзином реагује на „лажне вести“ у иностранству.

Пример сарадње ZDF са UCMC

Истраживање листа Der Freitag открило је размере блиске сарадње ZDF са Украјинским кризним медија-центром. Најбољи пример је низ догађаја који се десио 13. марта 2014.

Око 10 пре подне[11], Грегор Гизи (Gregor Gysi), посланик социјалистичке и левичарске странке Die Linke (Левица), одржао је говор у немачком Бундестагу у којем је критиковао сарадњу немачких власти са ултрадесничарским радикалима из странке „Свобода“.

Говор Грегора Гизија у Бундестагу 13. марта 2014. За српски превод кликните ОВДЕ

Убрзо потом, UCMC је одржао конференцију за штампу, на којој је лидер Свободе, Олег Тјанибог (Oleh Tyahnybok), реаговао на Гизијеве наводе.[12] Снимак са ове конференције онда је исте вечери представио Андреас Вајсе (Andreas Weise) у вечерњем програму вести ZDF (heute journal), следећим речима:[13]

  • Тјанибокова изјава коју је цитирао Гизи стара је 10 година.
  • Изјава је цитирана нетачно.
  • Све негативне изјаве о Свободи долазе из редова бивших комуниста.

Међутим, ранија верзија емисије heute journal (која се емитује сваких пар сати) после Гизијевог говора је већ употребила те исте тезе, када је новинар ZDF Ларс Зефелт (Lars Seefeldt) прокоментарисао критику Левице овако:

  • Тјанибокова изјава коју је цитирао Гизи стара је 10 година.
  • Тјанибокова изјава је цитирана нетачно.
  • Сара Вагенкнехт (Sahra Wagenknecht, која се сложила са Гизијевом критиком) је „радикални левичар“.

Отворена питања иза затворених врата

Остаје питање да ли је ZDF био мегафон Свободе, или обрнуто. Било како било, овај пример јасно показује како критика садашње власти у Кијеву може да се појави у једном од великих немачких медија, али се релативизује, одбацује и описује као руска пропаганда – у складу са циљевима UCMC.

Могуће је да већина материјала који ZDF користи о украјинској кризи долази преко ове пропагандне групе. Тренутно није могуће установити у којој мери се други немачки емитери, попут ARD и Феникса (Phoenix), приватне мреже или друге европске и међународне мреже, ослањају на UCMC или преносе њихове информације.

Случај ZDF-овог третмана Гизијевог говора пример је са чим се већ неколико недеља суочава све забринутија немачка јавност: једнострано, емотивно извештавање које не преза од фалсификата.

Са енглеског посрбио: Небојша Малић


[1] ZDF-Skandal: Berichte im Auftrag Kiews? (Der Freitag, 4 Apr 2014)

[2] The Holmes Report: Ukrainian PR executives create crisis media center to combat Russian propaganda (Kyiv Post, Mar 9 2014)

[3] Coffee, Patrick, Ukrainian Comms Pros Launch ‘Crisis Media Center’ as Russian Offensive Proceeds (PRNewser, 7 Mar 2014)

[4] Jasper, William F., George Soros’ Giant Globalist Footprint in Ukraine’s Turmoil (The New American, Mar 14 2014)

[5] Odor, Eric, Smoking Gun: State Department and George Soros Bankrolled Individuals who Sparked Ukraine ‘Uprising’ (Liberty News, 27 Mar 2014)

[6] Bonner, Brian, Crisis Media Center springs into action (Kyiv Post, 14 Mar 2014)

[7] Farey-Jones, Daniel, Comms volunteers form Ukraine Crisis Media Centre to counter Russia (prweek.com, 6 Mar 2014)

[8] ZDF-Skandal: Berichte im Auftrag Kiews? (Der Freitag, 4 Apr 2014)

[9] A full list of the management can be found here: Bonner, Brian, Crisis Media Center springs into action (Kyiv Post, 14 Mar 2014)

[10] Farey-Jones, Daniel, Analysis: PR gets trodden underfoot as sands shift in Ukraine (prweek.com, 7 Mar 2014)

[11] http://dip21.bundestag.de/dip21/btp/18/18020.pdf

[12] Oleh Tyahnybok. Ukraine Crisis Media Center. March 13, 2014 (Youtube, Mar 13 2014)

[13] ZDF heute journal, 13 Mar 2014Categories: Посрбљено

Оставите коментар