Александар Вучић: Србија чини све што је у њеној моћи у преговорима с Приштином

Преносимо интервју Александра Вучића дат немачком листу Тагесшпигл (Der Tagesspiegel):

Нови српски премијер Александар Вучић започео је свој политички каријеру као велики националиста. У међувремену изменио је своје погледе и на тај период своје политичке активности сада гледа као на грешку. Данас ће овај 44-годишњак разговарати са Канцеларком Меркел. 

av-ts

Господине председниче владе, Србија не подржава санкције ЕУ против Русије због анексије Крима. Да ли то значи да сте ви сагласни са руском политиком?

Ми подржавамо територијални интегритет и суверенитет Украјине као чланице Уједињених нација; што пуно значи и што је у потпуној сагласности са оним вредностима које заступа ЕУ, као и са копенхагенским одлукама и свим другим међународним нормама. Овде се ради само о једном питању, да ли треба увести санкције. Ми нисмо увели санкције, јер зато имамо и економске и политичке разлоге.

„Србија чини све што је у њеној моћи да поправи односе са Косовом“

Србија се 2008. Године морала суочити са отцепљењем Косова. До данас ви нисте признали Косово као независну државу – до украјинске кризе могли сте да рачунате на потпору Русије. Уз посредовање ЕУ сада сте на путу да ваше односе с Косовом нормализујете. Докле сте стигли?

Србија чини све што је у њеној моћи у преговорима с Приштином. Након споразума у априлу прошле године много тога смо имплементирали. И постигли смо брзо један пуноважан договор у вези правосуђа, што је и најважнији договор откад је постигнут поменути споразум у Бриселу. Албанска страна ту оклева, мало због избора мало због њихових унутрашњих питања. Али, потпуно сам уверен да ћемо кренути напред, што ће бити од користи за обе стране.

Нова улога Србије на Балкану

Нормализовање односа са Косовом био је један од важних услова да бисте приступили преговорима за приступање ЕУ. Кад мислите да ћете у постати чланица ЕУ?

Ми смо амбициозни и желимо да наш посао окончамо до 2019. А надаље ништа не зависи од нас, него од Немачке, Аустрије и других чланица ЕУ, које одлучују да ли ће Србија бити примљена или не.

Такође, однос са Босном и Херцеговином и другим државама у региону нису најбољи. Шта чините да те односе поправите?

Моја прва посета (као премијера) била је Сарајеву, да бих подржао територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине, иако Србија има специјалне везе са Републиком Српском. Имамо добре односе и са Македонијом и верујем да Србија постаје „стуб стабилности на Балкану“, другачије него што је то био раније случај

Страшна цена ранијих погрешки

Објавили сте веома запажен текст у коме сте написали да Србија није разумела значење пада Берлинског зида; те да су људи у Србији тада живели у некој врсти митске реторике. Између 1998 и 2000. године и сами сте били министар информисања. Шта је довело до таквог заокрета у размишљању?

Трудимо се да променимо начин размишљања. И није ми тешко да признам: Да, урадио сам пуно погрешних ствари. Боље је признати грешку и потрудити се да је не поновите, јер смо ми за такве грешке платили једну страшну цену. А данас морамо врло много да радимо, да бисмо решавали наше проблеме.

И Босна и Херцеговина, Македонија и Косово желе да уђу у ЕУ. Да ли би било боље да све балканске земље уђу у ЕУ у једном пакету?

Нама је циљ да се покажемо као Србија. Ако бисте нас све ставили у исти пакет, то би онда значило да бисмо за то морали да платимо цену, ако неко други не би урадио домаћи задатак. Тако бисмо опет чекали неких 15 година за улазак у ЕУ. То би била страшна порука српском народу.

Adelheid Wölfl

www.tagesspiegel.de

Превод: Корени / Д. Гостељски

(Корени, 11. 6. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар