Прелиминарни подаци – за припајање Крима Русији гласало 93%

У 20.00 по локалном времену на Криму је завршено гласање на референдуму о статусу полуострва. Житељи Крима су бирали између припајања Русији и проширене аутономије у саставу Украјине. На референдум је изашло око 80% становника Крима, који имају право гласа. 

19:25 – Прелиминарни подаци – за припајање Крима Русији гласало 93%. У 20.00 по локалном времену на Криму је завршено гласање на референдуму о статусу полуострва. Житељи Крима су бирали између припајања Русији и проширене аутономије у саставу Украјине. На референдум је изашло око 80% становника Крима, који имају право гласа. Према прелиминарним подацима, за припајање Крима Русији је гласало 93%. Око 93 одсто гласача на кримском референдуму заокружило је “да” за улазак Аутономне Републике у састав Руске Федерације и само 7 бирача се је изјаснило да желе да остану у саставу Украјине.

“Резултати референдума према прелиминарним резултатима на Криму и у Севастопољу: 93 одсто гласало за спајање Крима са Русијом као конститутивне јединице Руске Федерације и 7 одсто је гласало за обнову Устава Републике Крим и статуса Крима као део Украјине из 1992” саопштио је Кримски Републички завод за политичко и друштвена истраживања.

18:55 Јарош прети да ће уништити гасовод – Лидер екстремистичког украјинског покрета „Десни сектор“ Дмитриј Јарош је изјавио да ће његова организација у случају евентуалног конфликта са Русијом лишити РФ могућности да зарађује новац од продаје нафте и гаса тако што ће уништити одговарајућу инфраструктуру.

Власти Крима су раније саопштавале да је било инцидената око гасовода. Група лица, који су се представили као сарадници Пограничне службе Украјине, су покушали да оштете гасовод на Криму, али су снаге самоодбране Крима спречиле диверзију.

17:55 Барозо и Ромпеј: Референдум неће бити признат – Кримски референдум је нелегалан и нелегитиман и његов исход неће бити признат, рекли су председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и председник Европског савета Херман ван Ромпеј у заједничком саопштењу

17:30 Меркелова предложила Путину да се прошири улога ОЕБСА – Немачка канцеларка Ангела Меркел предложила је у телефонском разговору са председником Путином да се прошири улога ОЕБС-а (Организација за безбедност и сарадњу у Европи) у мисији у Украјини, рекао је званични представник немачке амбасаде.

“Упркос разликама у мишљењима у вези референдума на ​​Криму и питања територијалног интегритета и суверенитета Украјине, канцелар и председник су разговарали о напетој ситуацији у погледу безбедности у овој земљи”, изјавио је Зајберт.

Према Зајберту, Меркелова је “предложила проширење мисије ОЕБС-а у најкраћем могућем року и слање више посматрача у епицентар кризе, посебно у источне регионе.”

“Председник Путин је реаговао на ову иницијативу позитивно”, додао је Зајберт.

17:15 Одзив за референдум на Криму у 17:00 часова по локалном времену (15:00 ГМТ) је 70 одсто.

17:05 Европски посматрачи подржавају референдум на Криму – Референдум на Криму је апсолутно законски, сматра посланик Европског парламента из Мађарске, члан партије Јобик, Бела Ковач, који је стигао у републику као међународни посматрач.

„Ово је апсолутно законски референдум. Демократија и постоји када народ има право да одреди своју будућност“, изјавио је Бела Ковач.

„Ми, наравно, признајемо право људи да искажу своје мишљење“, изјавио је грчи посланик у Европском парламенту, комуниста Хараламбос Ангуракис.

Своју подршку референдуму су дали и фински посматрач Јохан Бекман, као и заменик председника парламента Србије Ненад Поповић и многи други.

16:55 Песков: Русија не мења свој политички став – Никакве корекције политике од стране Министарства спољних послова нису урађене због претњи Русији санкцијама, рекао је портпарол председника Владимира Путина, Дмитриј Песков. Он је додао да нема ни исправки у распореду председника Путина, као и то да нема страних државних посета које су отказане због ситуације у Украјини. Оштра реторика долази од стране САД и ЕУ политичара.

“Изјаве нису разлог да се било какве корекције врше”, рекао је Песков, додајући да се Москва “сигурно” носи са тим земљама.

“Хајде да сачекамо конкретне одлуке, јер у овом тренутку, то су само извјештајими, неке опште декларације. Када видимо конкретне одлуке, ми ћемо проценити ризике и могуће последице и за нас и наше партнере”, рекао је Песков.

16:20    Лавров позвао Керија да утиче на проевропске екстремисте у Кијеву –  Руски министар спољних послова Сергеј Лавров позвао је државног секретара САД Џона Керија да искористи амерички утицај на Кијев да спречи незаконите радње према руској популацији, саопштило је Министарство спољних послова у саопштењу.

“Провокације од стране ултранационалистичких и радикалних снага у југоисточном региону су постале чешће, довеле су до жртава међу цивилним становништвом и дестабилизују ситуацију”, рекао је Лавров.

Кери је уверавао Лаврова да Вашингтон већ спроводи неопходне кораке и рачуна да ће ускоро донети позитивне резултате.

16:15    До 15:00 на Криму гласало око 64% бирача –  Око 64% бирача на Криму су већ имали своју реч на референдуму од 15:00 часова по локалном времену (13 ГМТ), према речима шефа комисије за гласање, Михаила Малишева. Највећи одзив бирача до сада је био у граду Керч, источни Крим.

16:05    Долазак бирача невиђен, прекршаја нема – становници Крима бирају будућност –  Долазак бирача је невиђен, никаквих прекршаја, приморавања и притиска на бираче нема. Безбедност је осигурана на високом нивоу. Људи долазе на изборне јединице као на празник.

То је мишљење чланова мисије посматрача руског сената на референдуму на Криму, изнето у интервјуу Гласу Русије.

Становници Крима бирају будућност – да се поново уједине с Русијом или прошире пуномоћја региона у саставу Украјине. Без обзира на лоше време, чак и људи поодмаклих година су дошли да гласају. Референдум одговара међународним стандардима, Међународном праву и статуту УН, – изјавио је у интервјуу Гласу Русије први заменик председника комитета за међународне послове Владимир Џабаров.

15:45    Сајбер напад на сајт кримског референдума –  Масиван сајбер напад је организован на сајт кримског референдума о статусу полуострва „Референдум 2014“.

На наш сајт је почео нови талас сајбер напада последње генерације. Наши стручњаци за безбедност су успели да открију место организације пвих напада. То је Универзитет Илионис у Урбана-Шампејну. Управо са тог места се остварује најмоћније скенирање сервера пре напада“, саопштено је на сајту.

15:35    Српски посматрач на Криму: до сада нисмо приметили ниједну неправилност –  Ток гласања на Криму за «Гласу Русије» је коментарисао Зоран Радојичић, политичар и друштвени делатник (“Двери”), посматрач из Србије, позван од стране владе Крима.

Г-н Радојичић и његов колега су посетили Симферопољ и оближња села, Алушту, сада се они налазе у Јалти:

“До сада нисмо приметили ниједну неправилност. Све законске процедуре се строго поштују. На свим бирачким местима које смо обишли влада свечана атмосфера. Људи се са уважавањем односе једни према другима. Нисмо приметили ниједан инцидент, нити наговештај неког инцидента. Нема никаквих притисака, нико никоме не сугерише како би требало гласати. Сва гласачка места су обезбеђена, све је припрељено онако како то закон предвиђа. Оно што исто морам приметити као посматрач је то да су питања јасно постављена, нису збуњујућа и омогучавају људима да се изјасне по својој слободној вољи.”

14:25 На Криму мирно, никаквих ексцеса нема – До сада није било ексцеса на бирачким местима, рекао је Михаил Малишев, шеф референдумске комисије.

Разговарао сам припадницима полиције, рекао је он, наглашавајући да није било никаквих притужби нити било каквих сукоба.

14:20    Припадницима украјинске војске на Криму није дозвољено да гласају – Украјинским војним лицима стационираним на Криму  није дозвољено да гласају на референдуму, упркос њиховој великој жељи, рекао је Михаил Малишев, шеф референдумске комисије.  “Они имају велику жељу да дођу да гласају, али команданти војних јединица им не дозвољавају да напусте “територију базе”, рекао је он. Према Малишеву, Комисија је примила 12 позива са оваквим жалбама.

13:45    Врховни савет Кримске Аутономне Републике сутра у 10:00 проглашава резултате референдума – Врховни савет Кримске Аутономне Републике очекује да ће прогласити резултате референдума, у понедељак ујутро на посебној седници заказану за 10 часова, што значи да ће коначна обрада гласачких листића бити завршена до тог времена. Кримски премијер Сергеј Аксјонов је потврдио детаљан план за развој републике разрађен уз помоћ руских стручњака. “Верујем да ћу представити програм у целости у року од буквално један или два дана,” рекао је Аксјонов. Изборна комисија је потврдила да је одзив бирача већ премашио парламентарне изборе 2012 “, за два до три пута.”

13:35    До подне на Криму изашло 44% бирача – До 50 одсто бирача у највећем граду Кримa, Севастопољу је изашло на бирачка места до подне да гласају на референдуму. Током гласања на целом Криму, број грађана који гласао до подне достигао је 44 одсто или 670.600 људи.

Ситуација у Севастопољу је опуштена и свечана. Највидљивији знаци обезбеђења остаје забрана за возила да уђу центар града. Севастопољ је украшен руским тробојкама и заставама Руске ратне морнарице. Свечани концерт заказан је за недељу увече, где ће како се очекује, прелиминарни резултати референдума бити објављени.

13:05    Шеф посматрачке мисије: активно гласање на Криму, нема неправилности – Процес гласања на референдуму на Криму о припајању Русији се одвија активно. Људи су стигли на бирачка места много пре њиховог отварања, нема кршења бирачких прописа, саопштио је шеф посматрачке мисије Савета федерације РФ Валериј Рјазанскиј. Према речима Рјазанског без обзира на кишу, људи иду на гласање у добром расположењу и према првим проценама до поднева је гласало око 32% гласача.

12:05    Лавров: референдум на Криму је у складу са међународним правом – Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је изјавио да референдум на Криму у потпуности одговара међународном праву и Повељи УН.

Лавров је то изјавио у суботу у телефонском разговору са државним секретаром САД Џоном Керијем, саопштено jе на званичном саjту у МСП Русије.

Телефонски разговор је обављен на иницијативу америчке стране после сусрета Лаврова и Керија у Лондону, на који се гледало као на последњи покушај да се спречи политичка криза у вези са референдумом о независности Крима.

12:00    Излазност велика, све тече глатко – Међународни посматрач на Криму, шпански посланик из Каталоније, Енрик Равело је изненађен изузетно високом одзиву на референдуму. “Посетио сам три бирачка места, гласање иде углавном глатко. Многи људи су дошли, излазност је без преседана.”

“Нема принуде или притиска на бираче”, додао је он. “Референдум протиче мирно, слободно и отворено.”

11:50    Бирачи активни у Севастопољу – Људи активно гласају у Севастопољу, где је већина становника вероватно гласала до подне, рекао је шеф изборне комисије града Валериј Медведев.

Укупно је 192 бирачка места у Севастопољу са 306.000 грађана са правом гласа. Педесет страних посматрача прати референдум.

11:45    По анкетама 70% грађана Крима за припајање Русији – Анкета, коју је спровела међународна истраживачка организација ГфК, указује на то да ће 70 одсто гласати за припајање републике Русији, а 11 одсто ће рећи да Крим остане део Украјине.

11:40    Крим: Становништво стоји у редовима за гласање -На Криму је отворено 1.205 бирачких места, упркос тешким временским условима, рекао је шеф комисије Кримског парламента за референдум, Михаил Малишев.  Људи стоје у редовима на многим бирачким местима, они желе да гласају, интересовање је велико, рекао је Малишев.

11:30    Гласање ће трајати 12 сати, током којег ће Кримљани одлучити да ли ће се придружити Русији или остати део Украјине.

11:00    На Криму почео референдум о припајању Русији – У 08.00 по локалном времену (06:00 GMT) на Криму је почело гласање на референдуму о статусу полуострва.

Око милион и по грађана ће бирати између припајања Русији или проширеној аутономији у саставу Украјине.

Према анкетама социолошких истраживања, око 70% житеља Крима намерава да гласа за припајање Крима Русији.

Украјинске власти не признају легитимност референдума и позивају становнике Крима да га бојкотују.

(Восток)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар