Блиц: Бунтовне новинарке ТВ „Раша тудеј“ поручиле да је доста „заташкавања Путинових акција“

Лиз Вал, која је раније подржала колегиницу Аби Мартин у осуди руске војне интервенције у Украјини, јавно је дала отказ. При крају емисије говорила је о етичким и моралним изазовима с којима се носила радећи за Раша тудеј. Мартинова је раније критиковала своју станицу, пошто су је послали да извештава са Крима, што је она одбила на занимљив начин.

liz-val

Лиз Вал је најновија од новинарки Раша тудеј које су устале против ове куће.

Споменула је да је њена породица у Америку стигла бежећи пред совјетским снагама 1956. године током мађарске револуције. Уз то, рекла је да је кћер америчког ветерана и партнерка доктора у америчкој војној бази.

– То је лични разлог зашто више не могу да радим на овој мрежи коју финансира руска влада и која заташкава Путинове акције –  рекла је храбро водитељка.

– Поносна сам што сам Американка која верује у ширење истине. То је разлог зашто након ових вести подносим оставку – закључила је водитељка.

Вал је касније у разговору с Андерсоном Купером на CNN рекла како РТ не постоји због истине већ због промоције Путинове агенде и блаћења Америке.

Руска ТВ шаље бунтовну америчку новинарку на Крим, она одбија

Новинарка Еби Мартин, са руске телевизије “Раша тудеј” која програм емитује на енглеском језику, а финансира је Кремљ, проговорила је раније у програму уживо против руске окупације Крима.

Мартин је у току живог преноса изјавила “из срца” да је оно што је Русија учинила погрешно.

– Нећу седети овде и извињавати се или бранити војну агресију – рекла је Мартин неколико секунди пре реклама и оптужила Русију као главног кривца за “страшна дешавања на Криму”.

Она је нагласила да ће наставити да говори истину по сваку цену ако је то оно што је неопходно да се спречи нови Хладни рат.

– Само зато што радим за ову телевизију не значи да немам уредничку независност и свој став – рекла је Мартин, чији је потез међу западњачким медијима наишао на похвале за храброст каква се ретко среће.

Телевизија “Раша тудеј” на мети је критика због пристрасног извештавања о ситуацији у Украјини и своје “бесрамне пропутиновске пропаганде”. Поводом овог инцидента издали су саопштење у ком наводе поштују ставове својих новинара и да Мартин неће бити санкционисана, али су додали и следеће:

“Госпођа Мартин је у свом коментару истакла да не зна довољно о ситуацији на Криму. Због тога ћемо је послати тамо и пружити јој прилику да се на лицу места увери шта се заиста догађа”.

Мартин је, међутим, ово оповргла и на Твитеру објавила да, упркос ономе што стоји у саопштењу њене куће неће ићи на Крим.

(Блиц, 6. 3. 2014)



Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Далеко сам од помисли да у Русији цвета демократија (нити мислим да је Путин безгрешни цар), али макар у Русији нису смислили онај термин “уграђених новинара у војску”. И на ЦНН-у да се неко жали да је неки други медиј неслободан!!! Е свашта.

    Инфо: Embedded journalism refers to news reporters being attached to military units involved in armed conflicts. While the term could be applied to many historical interactions between journalists and military personnel, it first came to be used in the media coverage of the 2003 invasion of Iraq.

  2. Ово такође може бити лепо одиграна пропагандна игра; речене новинарке чак могу бити уверене како се боре за истину.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading