Савет Руске Федерације одобрио војну интервенцију у Украјини

Горњи дом руског парламента Савет федерације одобрио је данас једногласно на ванредној седници захтев председника Русије Владимира Путина да пошаље војску у Украјину. g-krim 1. март 2014.

23.32 [газета.ру] (ИТАР-ТАСС) Медведев изјавио Јацењуку да Русија задржава себи право да штити интересе својих грађана.

23.30 [газета.ру] (ИТАР-ТАСС) Стални представник САД при ОУН изјавио да је неопходно послати посматраче ОУН у Украјину.

23.24[газета.ру] «Украинская правда» јавља да је Украјинска православна црква Московске Патријаршије замолила патријарха Кирила да не дозволи крвопролиће у Украјини.

23.08 ИТАР-ТАСС: Путин и генерални секретар ОУН Бан Ки Мун размотрили стање у Украјини.

22:45«РИА Новости»: У саопштењу генералног секретара НАТО-а, Андерса фог Расмусена се каже да ће Савет НАТО-а сутра, 2.03.2014. одржати ванредну седницу, после чега се одржати седница Савета Украјина-НАТО.

22.26 [Итар-Тасс]  Председник РФ Владимир Путин је шефу Беле Куће, Бараку Обами, изјавио да у случају ширења насиља у Украјини (в случае распространения насилия на Украине ) Русија себи задржава право да заштити своје интересе.

21.14  [Итар-Тасс] Према изјави новинарима сталног представника Русије у ОУН, Виталија Чуркина, седница СБ УН о ситуацији у Украјини  не може да започне (не может начаться) због покушаја низа земаља да у последњем тренутку измене форму састанка.

20.45 [газета.ру] «Интерфакс»: Председник Врховне Раде Украјине и в.д. председника Украјине, Александр Турчинов издао наредбу да се оружане снаге Украјине ставе у потпуну бојеву спремност.

19.55 [газета.ру] «Интерфакс»: Главни представник ЕУ за спољне послове, Кетрин Ештон, позвала је Русију да не шаље трупе у Украјину.

19.15 ИТАР-ТАСС:  Севастопољска управа службе безбедности прешла под команду (перешло в подчинение) Координационог савета за безбедност живота града.

18.55 [газета.ру] Агенција УНИАН јавља да су бродови Украјинске Војне поморске флоте напустили Севастопољ.

18:29. [коммерсант.ру]  У Kриму jе формирано пододељење милиције засновано на [кримском] пододељењу «Беркута».

18:27.  [коммерсант.ру]  CNN јавља:  Шеф Пентагона Чак Хејгел и министар одбране Русије, Сергеј Шојгу су телефонски размотрили ситуацију у Украјини.

18:51 [коммерсант.ру] «РИА Новости», позивајући се на сарадницу аеродромске диспечерске службе, јавља да је ваздушни простор над Симферопољем отворен.

01.03.2014 [rg.ru] Руслан Пухов, директор Центра анализe стратегиja и технологиja коментарише питање слања руских трупа:

– Сигурно да циљ тог корака Русије није званично-правно одвајање Крима од Украјине. То ће бити сувише компликовано са мађународне тачке гледишта. Како се може закључити, поред потпуно природне жеље да се заштите сопствени држављани, као и сопствени војни објекти, циљ је да се постигне максимално широка аутономија Крима.

Такође, како изгледа, могуће је постићи и временски неограничен статус за руску Црноморску флоту и укидање свих ограничења за њена дејства, њен састав и њено обнављање.

Западне државе ће највероватније спремно прихватити било какав споразум о Криму који не нарушава формални интегритет Украјине. Очигледно да ни САД, ни ЕУ, немају никакву жељу да иду на озбиљну конфронтацију са Москвом у кримском (а и још шире – у украјинском) питању, и они из све снаге шаљу сигнале о спремности да узму у обзир интересе Русије у Украјини –  “тесне везе РФ са Украјином“ – итд.

Али,  за сада руске војне снаге на Криму де факто гарантују немогућност насилног сценарија Кијева на Криму, као и обезбеђење спровођења референдума о статусу Крима.

18.22 [ИТАР-ТАСС] Како јавља украјинска агенција УНН, Јулија Тимошенко путује у Москву 3 марта (отправляется 3 марта в Москву ) на преговоре у регулисању кримске кризе.

18:08 www.forbes.ru: Авионски путници за Симферопољ за летове планиранe за 2 март добијају путем SMS обавештења  да су летови отказани, како јавља дописник Форбса, чији је лет на Крим био планиран за сутра. Ваздушни простор над Симфероpoљем остаје затворен за цивилне авионе, мада је званично најављени рок забране истекао у суботу у 17:30.

18:05 www.forbes.ru: Бивши амбасадор САД у Русији, Мајкл Мекфол се пита на Твитеру: “Руске компаније и банке на западу ће страдати због стрмоглаве Путинове одлуке. Да ли ће оне да се јаве?“

17.59 [газета.ру] ИТАР-ТАСС: Градоначелник Харкова казао да су радикали тна митингу бацали експлозивне предмете у возила јавног саобраћаја.

17.42 [газета.ру] РИА «Новости» јавља: Све више грађана Украјине моли прибежиште у Русији: 143.000 људи за две недеље.

17:22. [коммерсант.ру] Секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков је поводом слања трупа на Крим казао: “То је тачка гледишта Савета Федерације. Одлуку доноси председник. За сада, те одлуке нема“.

17:12. [коммерсант.ру] Министри спољних послова ЕУ ће 3 марта имати ванредни састанак о ситуацији у Украјини.

17:09. [коммерсант.ру]  Агенција УНИАН наводи речи в.д. министра одбране Украјине Игора Тењуха да је његовоминистартсво спремно да са руским министарством одбране размотри ситуацију на Криму.

16:52. [коммерсант.ру]  Заменик министра спољних послова РФ Григориј Карасин: “Одобење које је наш председник добио не значи буквално да ће се то право брзо искористити .“

16:51. [коммерсант.ру]  СБ ОУН планира да се састане у  23.00 по московском времену [20:00 по средњеевропском] ради разматрања ситуације у Украјини

16:48. [коммерсант.ру]  Бела Кућа разматра питање одговорности за евентуалну употребу војних сила РФ у Украјини.

16:36. [коммерсант.ру]    Заменик председника Савета Федерације Русије, Евгениј Бушмин: “Следеће питање је питање финансијске помоћи Лриму, финансијске помоћу Украјини. Ја мислим да ћемо после нормализације ситуације, како је то написано у председниковој поруци,  морати да разговарамо о финансијској помоћи нашој браћи“.

16.24 [газета.ру] РИА «НОВОСТИ»: РУСКИ САВЕТ ФЕДЕРАЦИЈЕ ОДОБРИО УПОТРЕБУ ОРУЖАНИХ СНАГА РУСИЈЕ У УКРАЈИНИ, У АУТОНОМНОЈ РЕПУБЛИЦИ КРИМ.

16.23 [газета.ру] «Интерфакс» јавља да се Савет националне безбедности Украјине окупља  за хитну седницу у суботу, 1. марта, ради разматрања стања на Криму.
g-k-1

16.22 [газета.ру] «Интерфакс» јавља да је амерички носач авиона “Џорџ Буш“ упловио у Средоземно море.

16.13 [газета.ру] РИА «Новости» јавља да је потпредседник руског Савета федерације Воробјов казао да су  ратници Мајдана обучавани у Литванији и Пољској.

16:13. [коммерсант.ру] У сукобима у Харкову има 97 жртава [детаљи нису познати].

16:09 ОДЕСА, ИТАР-ТАСС.: У Одеси су учесници митинга на коме по оцени организатора, без обзира на кишу, присуствује 20.000 људи  са заставама Русије, Одесе и Победе, на тргу Куликово поље у центру града, захтевали да се Украјина  преобразује у федерацију и да руски језик буде други државни језик. Подигнути су шатори у којима се сакупљају потписи за спровођење референдума о спољној политици земље и давању руском језику статуса државног језика. Скупља се новац за помоћ породицама погинулих чувара реда, који животе изгубили  током кијевских нереда.

Демонстранти скандирају пароле: “Русија!“, “Беркут!“, “Доле кијевски пучисти!“, а на подијуму су говорили и изасланици Николајева и других источних градова. Они изражавају “подршку народу Крима и његовом новом руководству“. Прихваћена је резолуција са захтевом властима да се донесе закон о статусу руског језика као другог државног језика, да се од Украјине оформи федерална држава, да се проведе избор губернатора и обласног совјета, као и референдум о правцу спољне политике земље, као и да се донесе закон о кривичној одговорности за оне који уништавају и кваре споменике. Један од организатора, Антон Давидченко, лидер покрета “Јединство омладине“ је са подијума изјавио: “Показали смо да је Одеса миран град, али – окупили смо се да изнесемо конкретне захтеве локалним властима. Ако не буду испуњени, окупићемо се 9 марта и поступићемо другачије него сада…   Руководство области  и посланици не треба да се понашају као кукавице и треба да изнесу јасне ставове  о стању у земљи “.  Учесници су такође изнели захтеве да се у власништво града врате [незаконито приватизоване] плаже, скверови и зграде, као и да се целини узев  у граду заведе ред.

16:07. [коммерсант.ру]  В.д. министра спољних послова Украјине, Андреј Дешчица каже да је Русија одбила да учествује у консултацијама држава-гараната Будапештанског меморандума

15:56. [коммерсант.ру]  Комисије Савета Федерације  Русије одобрили поруку Владимира Путина о употреби Оружаних Снага Руске Федерације на територији Украјине

14:36.  [коммерсант.ру] У Харкову, Доњецку и Луганску одржавају се проруски митинзи.

13.49 [газета.ру] Агенција УНИАН:  В.Д. председника Украјине Александр Турчинов је издао указ о нелегалности избора новог премијера Крима Аксјонова.

13.47 [газета.ру] Агенција  УНИАН цитира речи помоћника начелника Државне Граничне Службе [Украјине], Сергеја Астахова:  Ракетни бродови и једна крстарица Црноморске Флоте РФ се примичу бродовима пограничне службе Украјине у Балаклавском заливу: “Тој групи [украјинских] бродова севастопољског одреда морске страже,  који су недавно изашли из Блаклавског залива, приближавају се 3 ракетна брода и ракетна крстарице “Москва“ Руске Федерације. Кратко време пре тога, украјински бродови су после борбене узбуне испловили на море.

13.47 [газета.ру]  «Навигатор-Киев»: У Луганску митинг неколико хиљада људи против – како они сматрају –   незаконите смене власти у Кијеву. Манифестанти захтевају од посланика луганског обласног совјета да изразе на сутрашњем састанку свој јасан став. Окупљени носе заставе Русије и Украјине као и плакате: “Украјина, Русија, Белорусије – то је заједно Света Рус“ [«Украина, Россия, Беларусь — вместе святая Русь»], и “ Не фашизму у Луганску“. Учесници митинга су подигли заставу Русије на јарбол поред обласне управе Луганска, уз украјинску заставу.

13.45 [газета.ру]  Агенција УНИАН: Државна погранична служба Украјине предузима изузетне мере за спречавање заузимања територије базе и патролних бродова. Сви бродови на сигнал бојне узбуне, излазе на море.

13.22 [газета.ру] У Харкову је са зграде обласне управе скинута украјинска застава и постављена застава Русије. Стални сукоби у редовима демонстраната и већ има рањених.

13.21 [газета.ру] Агенција УНИАН: Државна погранична служба Украјине изјављује да око 300 људи у борбеној опреми покушава да заузме Севастопљску групу поморске страже. Како кажу, једна колона у униформама Спецназа и пуној бојној опреми, на око 10 аутомобила, покушава да изврши ту операцију. Њен заповедник је изјавио да има наредбу Министра одбране Русије да заузме тај пункт. g-k-2 12.54 [газета.ру] РИА «Новости», позивајући се на председника Горњег Дома Думе РФ, Валентину Матвејенко јавља да се Савету Федерације РФ постоји сагласност за улаз ограниченог контингента руске војске на Крим, у циљу обезбеђивања безбедности.

12:51  МОСКВА, 1 марта. /ИТАР-ТАСС:  Служба за штампу  Кремља саопштила да је Председник Русије Владимир Путин Савету Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације пренео своје обраћање о употреби Оружаних Снага РФ на територији Украјине до нормализације друштвено-политичког стања у тој земљи. Председник је такође потписао одлуку о именовању државног секретара Министарства спољних послова Григорија Карасина за свог званичног представника приликом разматрања његовог обраћања Савету Федерације о употреби оружаних снага на територији Украјине

12:50  /ИТАР-ТАСС/.  ХАРКОВ: Ситуација у центру Харкова, где је у току митинг за заштиту града је мирна. На тргу Слободе има ок 10.000  људи, а стално их долази више. Неколико хиљада демонстраната је стало у ред да би се уписали у “народне одреде“ [“народное ополчение”]. Издају им “георгијевске ленте“, као и ознаке за рукаве “Беркута“. Многи их одмах каче на одећу. Много је застава Русије, а говори се често прекидају паролама “Русија – Харков!“. Градоначелник Генадиј Кернес често прекида говорнике, покушавајући “да коригује њихове пароле“, али  маса на њега реагује гласним протестима и звиждуком. Зграда обласне управе на тргу је, као и раније, блокирана. То су [украјински националистички] радикали који се крију иза штитова, у рукама су им бејзбол палице и металне шипке. Унутра не пуштају никог, па ни новинаре. Испред њих стоје милиционери.

12.47 [газета.ру] Кримска информациона агенција јавља: У Симферопољу, на Тргу Лењина, код зграде Министарског савета АРК се окупљају Кримљани, прецизирајући да су многи од њих дошли да изразе подршку кримској влади, која је – како сматрају, стала у заштиту кримске аутономије: “На тргу нема партијских симбола, неки људи су дошли са руским заставама и грбовима. Окупљају се и по целе породице Кримљана, укључујући и децу. Људи се фотографишу са војницима који чувају зграду владе. Људи се држе мирно, уз повремено  скандирање: “Русија!“

12.37 [газета.ру] Кримска информациона агенција: Око  50 људи у камуфлажним униформама, који не личе на руске војнике, заузели су зграду Дома синдиката: “Нису наоружани. Пробили су улазна врата и бочна стакла. Себе представљају као “Кримски Фронт“. Врата су сада изнутра блокирана…. Пред новинаре је изашао један њихов представник и саопштио да ће у прес-центру Дома синдиката убрзо бити одржана конференција за штампу “Кримског фронта“ и одбио даљу комуникацију са новинарима.

12:23.  [коммерсант.ру]  Председник Доњег Дома Руске Државне Думе, Сергеј Наришким: Савет Државне Думе Руске Федерације прихватио текст обраћања Владимиру Путину са молбом да предузме мере за стабилизацију стања на Криму и искористи све могућности ради заштите становништва од самовоље и насиља.

12:09. [коммерсант.ру]  Постигнут споразум Црноморске Флоте РФ са властима Крима о заједничком чувању објеката Црноморске Флоте РФ.

12:07.[коммерсант.ру]  Народни посланик у украјинском парламенту,  заменик председника Партије Региона, Сергеј Тигипко, одлетео у Москву ради консултација са руским властима.

11:22. [коммерсант.ру] Председник Врховног Совјета [парламента] Крима Владимир Константинов: “Ситуација се мање-више нормализовала. Барикаде су одасвуд уклоњене, влада је одржала прву седницу, све структуре одржавања реда су привремено стављене под  команду премијера, а  ради потпуне координације и укључивање тих служби у рад на друштвеној безбедности, ангажоване су снаге `Беркута`“.

11:21 [Итар-Тасс] Премијер Крима позваоo становнике Крима  да се уздрже панике, а политичаре да не подгревају међунационална расположења.

10:58 [Итар-Тасс] Генерални конзулат РФ у Симферопољу почиње са издавањем руских пасоша (выдачу российских паспортов) броцима “Беркута”.

10.55 [газета.ру] : «Навигатор – Крым»: На разним локацијама у центру Симферопоља се запажа кретање војних «КАМазова». На њима нема регистарских таблица ни других знакова обележавања.

10.38  [газета.ру] «Украинская правда»:Државе ЕУ препоручују својим грађанима да не путују на Крим.

10:34 [Итар-Тасс]  Арсениј јацењук обећао да ће учинити све како би Украјина остала јединствене држава.

10:21. [коммерсант. ру.] Премијер Крима Сергеј Аксјонов:  Референдум о статусу аутономије ће на Криму бити одржан 30. марта.

10:16. Званична изјава Министарства спољних послова РФ (Официальное заявление МИД РФ): Крајња узнемиреност Русије најновијим развојем догађаја на Криму. У ноћи 1 марта непознати наоружани људи послати из Кијева, покушали су да заузму зграду Министарства унутрашњих послова Аутономне Републике Крим [Према ИТАР-ТАСС-у: зграде парламента]. Последица те подмукле провокације је да је дошло и дожртава. Захваљујући одлучним дејствима одреда самоодбране, успело је спречавање покушаја запоседања зграде МУП-а. Ово је потврда стремљења познатих политичких кругова из Кијева да дестабилизују ситуацију на полуострву. g-k-3 Позивамо на уздржаност оне из Кијева који издају такве наредбе. Самтрамо да је крајње неодговорно вршити даљи притисак на и иначе зетагнуту ситуацију на Криму.

10:10. Централне улице Симферопоља око зграде парламента Крима су затворене. Пролаз улицом Карла Маркса је отворен само за новинаре који  извештавају из Симферопоља. Како се очекује, овде ће у 11:00 бити одржан митинг грађана.

10:00. Украјински медији су јавили да ће парламент Крима данас одржати ванредну седницу о стању у региону.

09:30. Премијер Украјине Арсениј Јацењук је захтевао од руских власти да “повуку своје трупе и врате их на места дислокације“. Јацењук: “Сада на Криму постоји неадекватно присуство руских војника. То није ништа друго до кршење базних одредби споразума о привременом боравку Црноморске Флоте Руске Федерације на територији Украјине“. 08:00. [КОММЕРСАНТ.РУ] Премијер Крима, Сергеј Аксјонов је казао да је н

а полуострву дошло до нереда, уз употребу ватреног оружја. На његову молбу за помоћ око регулисања тог конфликта, из администрације председника Руске Федерације му је одговорено: “Русија ће посветити пажњу овом обраћању“ Аксјонов: “Ја, као председник Савета министара Аутономне Републике Крим, извршавам пуномоћја која сам добио од Vрховног Совјета АР Крим, и доносим одлуку о привременом подчињавању непосредно мени јединица служби [на Криму]  за одржавање реда: МУП-а, Службе Безбедности Украјине, Војних снага , Министарства за ванредне ситуације, флоте, пореске службе, пограничне службе. Сви команданти морају испуњавати једино моје наредбе и одлуке – оне који се с тим не слажу, молим да напусте службу“.Categories: Вести над вестима

Оставите коментар