Станислав Стремидловски: Да ли ће васељенски патријарх добити „општеправославни мандат“ за преговоре с Ватиканом?

(Информативна агенција Рекс, 9. 1. 2014)

stanislav-stremidlovskiКако јавља Radio Vaticana, васељенски патријарх Вартоломеј је објавио да је за март ове године сазвано саветовање поглавара свих православних цркава. Сходно његовом саопштењу, циљ ове конференције је „размена мишљења о раду припремног комитета Свеправославног сабора, који се планира за 2015. годину“. Биће говора и о изазовима које пред православље ставља глобализовани секуларни свет. На то се додаје и да ће се – према речима цариградског патријарха – разматрати и стање на Блиском Истоку, као и проблеми који су изникли међу Јерусалимском, Антиохијском и Румунском патријаршијом.

Тако, бар, изгледа званични дневни ред. Међутим, постоје и друга питања која ће неизбежно да се појаве током тог састанка православних јерарха. У мају ове године ће римски папа Франциско доћи у посету Израелу, Јордану и Палестини. Позив на Блиски Исток је папи још у пролеће прошле године упутио цариградски патријарх Вартоломеј. Од тада се у штампи непрестано појављују „цурења“ и „инсинуације“ о томе како на православно-католичке односе гледа шеф цариградске катедре. У томе је најважнија реч била „екуменизам“. Тако је, крајем новембра прошле године, у Истанбулу боравио председник Папског савета за подршку хришћанског јединства, кардинал Курт Кох. Он је Вартоломеју пренео Францискову личну посланицу.

У одговору на то, у својој проповеди, цариградски патријарх је – како пише Asia News – изјавио да се мора подржати „дијалог љубави“ двеју сестринских цркава. Међутим: „То нас приморава да са тугом приметимо да још увек није постигнута пуноћа нашег општења.“ Патријарх није пропустио да укаже и на један од разлога за изостанак те пуноће: наиме, у историји хришћанске цркве, „периферије“ су себе често сматрале за носиоце истине, што је у суштини дијалог редуковало на монолог. По њему, чак и данас, има оних који измишљају „процедуралне препреке“ како би успорили „дијалог љубави“ двеју цркава. Вартоломеј је казао да је због тога баш и од толике важности та одлука католичке и православне јерархије да се у мају 2014. године сретну у Јерусалиму.

rex-stanislav-v

Како истиче Catholic News Agency, међу православним јерарсима је цариградски патријарх баш тај који одлучније од свих иступа у корист „даљег екуменског дијалога“. Према прогнозама те агенције, Вартоломеј може за време саветовања у Истанбулу „много учинити да погурне православне цркве у правцу екуменизма“. То, наравно, ако му у томе не засмета „периферија“. Под тим појмом се, наравно, скрива провидна инсинуација да је то Руска православна црква, чији односи са цариградском катедром имају компликован карактер.

Московска патријаршија се држи опрезно према Вартоломејевим покушајима да иступа у лику Васељенског патријарха, који онда говори у име целокупног православља. Осим тога, РПЦ данас и сама – нарочито о Блиском Истоку – води активни дијалог са Ватиканом. Зато шеф одсека спољних односа Московске патријаршије, митрополит Иларион, није узалуд назвао узајамна делања са Светом столицом око решавања сиријског конфликта једним од најважнијих резултата 2013. године. Због тога, Руској православној цркви и није потребан било какав допунски посредник – изасланици Ватикана посећују Москву, изасланици Москве посећују Ватикан. У наступима опуномоћених црквених јерарха се чак помиње и за православне уши не баш најпријатнија реч као што је „екуменизам“ – али то само под условима које износи РПЦ.

Међутим, ако Цариград нема снаге да омета Московску патријаршију у контактима са католицима, он ипак може да је саплиће на њеном „православном фронту“. Ту се, на првом месту, ради о Украјини, где се данас Украјинска православна црква Московске патријаршије – и то бар неки од њених епископа – дистанцира од РПЦ. Није искључено да Цариград поново може да поведе игру на основу жеља групе украјинских православаца да доживе своју независну јединствену помесну Цркву. Под околностима политичких контроверзи у Украјини, било би довољно чак и да Цариград једноставно изјави да подржава та стремљења, па да тако изазове проблеме Московској патријаршији.

На другом месту, како запажа Vatican insider, у Русији сада долази до појаве избијања скандала такозваног „плавог лобија“ у РПЦ (с так называемым „голубым лобби“ в РПЦ)[1] које питање је покренуо протођакон Андреј Курајев. За сада, то има само локални карактер. Али – ако та „разголићавања“ преузме светска штампа, Московска патријаршија ризикује да се нађе у истоветно неугодном положају као што се нашла и римокатоличка црква пре неколико година. По мишљењу Vatican insider-а, та ствар може да доведе до „непредвидљивих последица“. А тада би, на саветовању православних епископа у Истанбулу, позиција и ауторитет РПЦ могли бити суштински поткопани.

Са руског посрбио: Василије Клефтакис


[1] Прим. ВК: Хомосексуално друштванце.Categories: Посрбљено

1 reply

  1. Кукавна нам мајка кад преко Радио Ватикана сазнајемо шта има да нам каже васељенски патријарх!

Оставите коментар