Портал “ИН4С”: Ђукановић у Србији – “братска” посета у сенци дискриминације Срба у Црној Гори

Премијер Владе Црне Горе Мило Ђукановић боравиће данас и сјутра у првој званичној посјети Србији, првој након десет година. Ђукановић долази у посјету на позив премијера Србије Ивице Дачића, а предвиђени су и разговори са предсједником државе Томиславом Николићем, првим замјеником премијера Србије Александром Вучићем и предсједником Народне скупштине Србије, Небојшом Стефановићем.

Премијер је изјавио да ће његова посјета бити обиљежена ,,помијешаним осјећањима“, јер у Београд није долазио од сахране Зорана Ђинђића, али и ,,братским“ односом према српском народу и актуелном врху власти Србије.

milo-dacic-karikatura

Карикатура: ИН4С

У саопштењу Владе Црне Горе наводи се да ће Ђукановић са највишим државним званичницима Србије разговарати о јачању сарадње у области туризма и енергетике, а посебна тема биће саобраћајна повезаност.

Дакле, ни ријечи о проблемима Срба у Црној Гори. То од Ђукановића, који је са лидером СДП-а Ранком Кривокапићем носилац анти-српске политике у Црној Гори, и не чуди.

Подсјећамо да је Ђукановић 1999. године за вријеме НАТО агресије на СРЈ отворено стао на страну агресора/окупатора, да би 2008. „братској“ Србији задао најтежи ударац – признавање тзв. Косова (окупиране српске покрајине).

Након проглашења црногорске независности на нерегуларном референдуму („Бијела књига“ са 1360 докумената о изборној крађи на референдуму 2006 године) кренуо је обрачун са српском традицијом у Црној Гори – језиком, вјером, и националним симболима.

Протјеривање свештенства Српске православне цркве и стални насртаји на имовину СПЦ настављени су све до октобра ове године, када је у Подгорици обиљежено 1700 година Миланског едикта и освећење Храма Христовог васкрсења.

Када је у питању српски језик и ћирилично писмо, ситуација је гора него у Хрватској, у којој усташка идеологија узима маха. Упркос споразуму о језику лидера опозиције са некадашњим премијером Игором Лукшићем, српска дјеца немају право да уче на српском језику нити по српском наставном плану и програму, док су из обавезне школске лектире избачени српски писци.

За разлику од Хрватске гдје скидају и ломе ћириличне табле, и траже референдум по том питању, у Црној Гори ћириличне табле нису ни постављене.

Такође, треба истаћи да Црногорци у Србије уче црногорски језик иако у Србији живи 0,54% Црногораца, док Срби у Црној Гори чине трећину становника.

Срби у Црној Гори, као и остале националне заједнице (осим Црногораца) неће моћи, као до сада, да своја национална обиљежја користе слободно и без икаквих законских ограничења (свадбе, спортски догађаји…) јер ће им то забранити нови закон о употреби и јавном истицању симбола. Према предлогу закона казне за истицање застава износиће од 2.000 до 20.000 евра.

Срби у Црној Гори нису пропорционално заступљени ни у државним установама – мање од 7% је запослено.

Ову су само неки од проблема са којима се суочавају Срби у Црној Гори.

Питање, на које ћемо ускоро знати одговор, је да ли ће државни врх Србије скренути Ђукановићу пажњу на неке од ових проблема.

Према мишљењу аналитичара од тога неће бити ништа, јер су Николић и Вучић још од предизборне кампање у Србији Ђукановићеви дужници.

Демонстрација понизности: Ђукановића од аеродрома пратило 20 аутомобила

Након 10. година, у прву званичну посјету Србији, јуче поподне, допутовао је премијер Црне Горе Мило Ђукановић.

Ђукановић је на аеродром „Никола Тесла“ стигао авионом у 16.40 синоћ, а са аеродрома је у пратњи 20 аутомобила, отишао у центар Београда, преносе београдски медији.

Према незваничним информацијама из Подгорице, црногорски премијер је имао радну вечеру с председником Владе Србије Ивицом Дачићем.

Како јавља Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима, Ивица Дачић, данас у 10 сати дочакаће Ђукановића испред Палате ,,Србија“ након чега ће се двојица премијера састати ,,у четири ока“.

milo-dukanovic-ivica-dacic

Ђукановић и Дачић (фото: Курир)

Након сусрета двојице премијера предвиђено је да са Ђукановићем разговара и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. Потом ће бити одржан пленарни састанак делегација Србије и Црне Горе.

Двојица премијера ће потписати Споразум о сарадњи између Владе Црне Горе и Владе Србије у контексту приступања Европској унији, а затим ће се Дачић и Ђукановић обратити медијима.

Ђукановић ће се састати и са председником Народне скупштине Небојшом Стефановићем.

Предсједник Србије Томислав Николић, који је, према најавама, такође сјутра требало да разговара са Ђукановићем, отпутовао је у међувремену уЈоханесбург на комеморативни скуп поводом смрти Нелсона Манделе.

Са премијером Ђукановићем у посету Србији долазе и министри економије и одрживог развоја и туризма – Владимир Каварић и Бранимир Гвозденовић.

Током званичне посјете Ђукановића Србији може се очекивати конкретизација неких решења од интереса за грађане обије земље, договорених приликом септембарске посјете Дачића Подгорици.

Дачић је рекао и да после његове посјете Црној Гори актуелни боравак црногорског премијера у Београду треба да покаже да су односи у узлазној линији. Према Дачићевим речима, заједнички интереси двије државе су у области европских интеграција и економској сарадњи, јер је Црна Гора наш велики спољнотрговински партнер.

Ђукановић је последњи пут био у Београду прије 10 година, на сахрани премијера Зорана Ђинђића.

(ИН4С)Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Након проглашења црногорске независности неко је приметио да ће Црна Гора, ако овако настави, морати да постане усташкија држава и од саме Хрватске. Није то требало дуго памтити…

Оставите коментар