Василије Крестић: Србији треба Резолуција о геноциду над српским народом у НДХ

Резолуција би у историјском смислу потврдила чињенице да се геноцид великих размера у НДХ догодио и да нико не може да сумња у то и да није било на стотине хиљада жртава

Aкадемик Василије Крестић (Извор: РТС)

Поводом иницијативе крајишких удружења која су овог викенда званично почела прикупљање потписа у Београду за подршку Резолуцији о геноциду у НДХ, академик историчар Василије Крестић оценио је да предлог резолуције “иде оним путем којим српски народ треба да иде”.

Василије Крестић је у изјави за Радио Београд рекао да је Србији “потребна таква резолуција” и сматра да би се том резолуцијом “рекло све што је неопходно”, као и да би био срећан када би она била прихваћена.

Крестић сматра да би она у историјском смислу потврдила чињенице да се геноцид великих размера у НДХ догодио и да нико не може да сумња у то да није било злочина и да није било на стотине хиљада жртава.

“Друго, она би пружила сатисфакцију страдајућем народу. Она би служила као давање поште недужним жртвама, а то је већ само по себи и више него довољно. Није она написана зато да би сејала мржњу, да би сејала зло, него да би се душе и живих и мртвих смириле”, казао је Крестић.

Упитан зашто злочин у НДХ никада није добио одговарајућу кодификацију, он је подсетио да је и раније било неколико иницијатива за доношење резолуције, да је у једној такозваној “Смиљиној” и сам учествовао као стручни консултант, али да ниједна скупштина до сада није усвојила документ којим се дефинише и осуђује злочин у НДХ.

Апел Скупштини Србије за усвајање Резолуције о геноциду НДХ

“То управо говори о томе да бежимо од чињеница. Нама се запушавају уста када говоримо о чињеницама о геноциду. Хришћански је праштати, али не сме се заборавити и само на праштању градити политика. Мора се градити политика на основу сазнања о томе шта нам се десило и шта нам се може десити ако не поштујемо чињенице”, закључио је Крестић.

Прикупљање потписа подршке Резолуцији званично је почело скупом испред Цркве Светог Марка у Београду.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 7. 4. 2024)



Categories: Гостинска соба

Tags: , , ,

5 replies

  1. Нећу “ резолуцију „, ИШТЕМ ЗАВЕШТАЊЕ ! ИСТИНУ и ПРАВИЦУ просим ЗАВЕШТАЊСКУ ! И мало овоземаљске освете… Ради духовне заједнице, наддуховног восхићења, предака и потомака Светосавских ! Ич од некакве резолуције, пуноту ЗАВЕШТАЊА искам, еда мартиријум Србски не буде само мучеништво свето, већ и СВЕДОЧЕЊЕ подвижничко…

    8
    1
  2. Мом сину је потребно место у САНУ. Не може да живи без додатних 200К.

    6
    2
  3. Погрешно – Србији треба Резолуција о геноциду удруженог запада над србским народом.

    То што се власти и највећи део народа праве луди (иако смо добрим делом заиста луди) услед тешке душевне болести заљубљености у свог џелата са запада, не значи да се продужени геноцид није десио и да се и даље не дешава.

    -ХРВАТСКА – прсктично очишћена од Срба, у последњих 10ак година близу 30 000 Срба прешло у католичку веру и похрватило се.

    БОСНА – Велика земља где су на 51% територије Срби истребљени тј протерано око 450 000 Срба.

    КОСОВО – Срби истребљени остали само бедни остаци по резерватима који се зову енглаве, ма да Ораховац више личи на логор.

    СРБИЈА (ужа) која је под доминацијом сатснског јудео-запада од 5 окт 2000, чему смо сами допринели, јер смо за време Тита заволели пун стомак и добар стандард па смо за то понудили душу западњацима у пучу 2000 год. Па смо сада постали бедна колонија са народом који је, креирано споља, дезоријентисан у сваком смислу.

    Зар то није ГЕНОЦИД?

    Дакле из остатка Србије сваке године 40 000 младог и репродуктивног становништва одлази где им деца неће ни говорити србски, унуци и неће ни бити Срби а ако будемо имали среће неће нам долазити као Ник Дучић да нам буду окупатори.

    Задњи је моменат да се тргнем, интернет је још увек слободан и младе генерације све више схватају ову истину. Не дозовем се памети и вратимо светосавском и косовском завету, пљунемо и са најдубљим презиром замрзимо све западне вредности – нема нам спаса, проћићемо горе него Абориџини и Индијанци.

    15
    2
  4. @ Бојан, Приштина, Србија

    Нова Србија је територија Републике Србије ван Покрајине Косова и Метохије.
    Година 1991-2022. у Новој Србији за три деценије је нестало 1.331.268 Срба или 19,89 одсто Срба или сваки пети Србин.

  5. @Дана Тан

    Знам брате и срце ме воли. Само од 2012 год 503 000 Срба се мање родило него што је умрло. А по евиденција а ЕУ (само)на територији ЕУ стално борави 508 000 људи са србски пасошом.

    Душа ме боли кад видим да се Србкиње не удају ни са 35, да се рођа по једно дете, да многе гаје и подижу посета и керове место деце. Да и оне које имају децу, немају кад од посла да их одгајају, да нам се сваки трећи брак разведе у првих 5 година.

    Све су то плодови духовне окупације запада и одрђавања од србске традиције и вредности.

    Погрешну смо историју учили и погрешну историју нам деца уче у школи. Уче о западу као о просвећеном, прогресивном, културном – а они су уствари само језиве убице, разбојници и пљачкаши технолошки напредни.

    Нигде нисмо учили да су белгијанци у својим колонијама побили преко 10 милиона људи. Нисмо учили о Опијумском рату против Кине и компрадорима. Нисмо учили о Краљевини Србији у 18. веку под Хабсбургивцима који су претеча ЕУ у којој је Србима било толико добро да су готово сви побегли из ње – већином у Турску тј. Србске земље под турском. Ево то нам се нажалост и данас понавља.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading