Влада у Португалији пала због литијума, премијер под истрагом за корупцију

Најмање пет особа приведено, укључујући шефа кабинета премијера Антонија Косте, Витора Ескарија и консултанта Диога Лакерда Маћада који је премијеров пријатељ. Међу приведенима и градоначелник Синеса

Антонио Коста (Фото: AP Photo/Ana Brigida)

Португалски премијер Антонио Коста поднео је данас оставку након што је објављено да се против њега води истрага за корупцију у вези са рударским и енергетским концесијама и после данашњег претреса његове службене резиденције и два министарства.

Коста је рекао да је председник Португалије прихватио његову оставку.

Истрагу против Косте, који је премијер од новембра 2015. године, прво су објавили медији, а потом је потврдило и државно тужилаштво.

Коста је истакао у обраћању новинарима да жели да каже португалском народу да није крив и да верује у правосудни систем и његову независност. Рекао је да је поднео оставку због тога што, како је навео, достојанство улоге премијера не сме бити довођено у везу са сумњом о било којем кривичном делу.

Претрес у неколико зграда владе

У неколико зграда португалске владе извршен је данас претрес у оквиру истраге наводних незаконитости приликом склапања послова у вези са литијумом и такозваним чистим водоником, рекли су званичници, док су локални медији јавили да су приведене две особе блиске премијеру.

Лист „Публико“ је објавио да је најмање пет особа приведено, укључујући шефа кабинета премијера Антонија Косте, Витора Ескарија и пословног консултанта Диога Лакерда Маћада који је премијеров пријатељ,

Градоначелник града Синеса је међу приведенима, као и два предузетника, наводи „Публико“, истичући да постоје инвестициони планови за изградњу хидрогенских постројења у Синесу.

Премијерова канцеларија је потврдила да су извршени претреси владиних просторија, али је одбила да даље коментарише, пренео је Ројтерс.

Према писању локалних медија, истражитељи су данас извршили претрес у неколико владиних зграда, укључујући службену резиденцију премијера, Министарство животне средине и Министарство за инфраструктуру.

Португалска полиција рекла је за Ројтерс да су њени службеници помагали истражитељима приликом претреса.

Државни тужиоци саопштили су у јануару да се води истрага о пословним пројектима литијума и водоника, али тада нису навели имена осумњичених.

Са 60.000 тона откривених резерви, Португалија је већ највећи европски произвођач литијума.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 7. 11. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар