Позив на протестну шетњу за одбрану Светих новомученика Јасеновачких

Протестна шетња ће бити одржана у среду 13. септембра, на Дан светих новомученика Јасеновачких. Почетак је најављен за 11:55 часова испред зграде Владе Србије у Немањиној 11

Aутор: Сестра Марија, монахиња манастира Јасеновац

Протестни скуп организује Друштво српских домаћина са националним организацијама: удружењима Крајишника – које представља пуковник у пензији Мирко Радаковић, преживела деца логораши Јасеновца Смиља Тишма и логора Јадовно Гојко Рончевић, уједно и директор Института Дијана Будисављевић, Удружење грађана Јадовно 1941. из Бањалуке и истоимено удружење из Београда, која представљају Душан Басташић и Момчило Мирић; Родољубиви сабор и Покрет српске саборности – проф. др Алек Рачић; Удружење Ко Нам Трује Децу – пуковник Зоран Јовановић; Удружење Стара Бежанија – председник Волга Илић које се стара о одржавању гробнице око 8.000 убијених у логорима Земун 1 и Земун 2 у време НДХ 1941-1944. – данас преименованог као Старо Сајмиште.

На скупу се очекује више од 100 учесника са транспарентима посвећеним подршци усвајању Резолуције о Геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ 1941-1945. – коју је 2021. поднела најстарија народна посланица и преживела девојчица усташког логора Јасеновац Смиља Тишма, и Захтев Влади Србије да се смене директор Дејан Ристић и председник УО Музеја геноцида епископ Јован Ћулибрк, који тенденциозно умањују број српских жртава у логору Јасеновац и уопште у НДХ као и против ревизионизма историјских чињеница о Геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у току Другог светског рата.

Позив СПЦ и Влади Србије: Разрешите епископа славонског Јована свих дужности везаних за Јасеновац и геноцид над Србима у НДХ

На протесту ће се користити возило са озвучењем и два приватна возила за превоз преживеле деце логораша из усташких логора Јасеновац и Јадовно а који не могу да пешаче до Патријаршије.

Испред Владе Србије учесницима скупа обратиће се два репрезентативна говорника а водитељ скупа ће бити проф. др Миладин М. Шеварлић.

Испред зграде Патријаршије СПЦ, окупљенима ће се обратити председник УГ Јадовно 1941. из Бањалуке др Душан Басташић.

Говорници ће указати на поновно „убиство“ српских жртава у време НДХ, ревизију и фалсификовање историје као и највећим антисрпским фалсификаторима историјских чињеница о страдању Српског народа у НДХ – које је аргументовано у последња два броја недељника Печат на десетак страна својих ауторских текстова документовао академик Василије Крестић.

Василије Крестић: Београдски ревизионисти историје спремни да прихвате да је у Јасеновцу пострадало највише 90–120 хиљада

Василије Крестић: Недостојна трговина жртвама геноцида

Протестна колона учесника кретаће се од зграде Владе Србије у Немањиној 11, кроз улицу Кнеза Милоша до Народне скупштине где ће учесници предати захтев народним посланицима за усвајање „Смиљине“ Резолуције и где ће се обратити један од учесника протеста.

Колона ће наставити Тргом Н. Пашића, преко Теразија и Кнез Михаилове улице до зграде Патријаршије.

Организациони одбор

(Јадовно 1941, 12. 9. 2023)Categories: Моба

Tags: , , ,

4 replies

 1. Никад нисам хтео да имам корист од тога што сам протеран у току Олује из Книна. Ови желе корист од тога што су били жртве и користе убијене људе за своју корист.

  2
  25
 2. @Горанко Илић

  Која је то могућа корист за организаторе овог протеста?

  Они не траже ништа за себе него да се уклоне они који умањивањим и унижавањем српских жртава завршавају усташки пројекат геноцида.

  29
  2
 3. Дајте људи молим вас. Немојте од ове теме правити циркус. Огадићете људима причу о Јасеновцу. Доћиће они исти лудаци што већ 15 година спасавају Ваљевску Грачаницу, и скупштина слободних грађана…

  1
  23
 4. Бејах на простестној шетњи пред владом и до пута ка скупштини. Културан и пристојан протест, релативно мало људи што је очекивано с обзиром на врућине, прича говорника на месту.

  Једина мана докле сам пратио протест јесте идење у две, касније три коловозне траке улицом Кнеза Милоша само да би се развио транспарент, чим је беспотребно блокиран (иако не на дуго) саобраћај у једном смеру, што је и непотребно и контрапродуктивно.

  8
  1

Оставите коментар