Фондацијa Алек Кавчић: Одбачена тужба издавачке куће „Клет“ против Фондације

ИК Клет поднела тужбу против Фондације тражећи одштету од 3.660.000 динара због „обмањујућег оглашавања“. Привредни суд у Београду тужбу одбацио као неосновану, Клет има право жалбе

Александар Кавчић (Фото: Н1)

Привредни суд у Београду одбацио је тужбу издавачке куће Клет против Фондације коју је основао професор Александар Кавчић, а која ученицима основних школа у Србији нуди бесплатне уџбенике у дигиталном облику, саопштено је из Фондације Алек Кавчић.

Клет: Низ неистина у саопштењу фондације Алек Кавчић

Издавачка кућа Клет поднела је тужбу против Фондације Алек Кавчић тражећи одштету од 3.660.000 динара, због „обмањујућег оглашавања“. Привредни суд у Београду је ову тужбу одбацио као неосновану. ИК Клет има право жалбе на овакву одлуку суда, додаје се у саопштењу.

Тужба Клета односила се на садржаје које Фондација Алек Кавчић објављује на својим интернет сајтовима и на друштвеним мрежама, појашњавају у Фондацији.

„Посетиоци сајтова Фондације могу да преузму бесплатне уџбенике за основну школу у дигиталном облику, што је и био разлог тужбе Клета. Привредни суд у Београду је пресудио да су тврдње тужиоца неосноване, да се посетиоци сајта ни на који начин не обмањују и да су им заиста доступни бесплатни уџбеници, како је на сајту и наведено“, наводи се у саопштењу Фондације.

Алек Кавчић: Уџбенички картел не постоји нигде у Европи

Како подсећају, ово је само једна у низу тужби Клета усмерених против активности професора Александра Кавчића, коју је суд одбацио. У фебруару ове године Трећи основни суд у Београду ослободио је професора Кавчића за кривично дело по тужби Клета због „повреде пословног угледа и кредитне способности“, а поводом његове изјаве да је та издавачка кућа „коруптивно деловала на наставни кадар“.

Фондација Алек Кавчић омогућава преузимање бесплатних уџбеника у дигиталном облику. Фондација обезбеђује уџбенике и у штампаном облику по минималној цени штампе од 2,2 динара по страни.

„Сви уџбеници Фондације имају решења Министарства просвете за употребу у настави и свакодневно их користи више хиљада ђака широм Србије“, каже се у саопштењу Фондације Алек Кавчић.

Опрема: Стање ствари

(Blic, 8. 9. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар