Молдавија: Састали се Вучић и Османи уз посредовање Макрона и Шолца

Био је то десетоминутни састанак, на коме је још једном потврђено да Вучић није заинтересован за решење, рекла председница тзв. Косова

Александар Вучић; Вјоса Османи (Фото: Reuters/Vladislav Culiomza; AFP/Ludovic Mari

Председница Косова Вјоса Османи изјавила је да је у Кишињеву имала кратак састанак са председником Србије Александром Вучићем, који су предложили француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц. Вучић је раније током дана за Танјуг рекао да је желео да разговара са представницима Приштине, али да Османи то није хтела.

Вјоса Османи је рекла да су састанку присуствовали председник Француске Емануел Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц и високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

На крају састанка са Макроном и Шолцом, они су предложили неформални дијалог с Вучићем, објаснила је председница Косова.

„Био је то десетоминутни састанак, на коме је још једном потврђено да Вучић није заинтересован за решење”, навела је Османи током Самита Европске политичке заједнице одржаног у Молдавији.

„Седели смо и разговарали. Пре њих сам тражила од Вучића да склони војску са границе, да уклони криминалне банде са Косова. Да спроведе дугу листу споразума које није спровео“, пренела је она.

Емануел Макрон и Александар Вучић (лево), Олаф Шолц и Вјоса Османи (десно). Извор: Твитер

„Питала сам га има ли договора или нема, по њему, јер он излази пред друге странке, можда поштује договоре, али он излази јавно и каже да их неће спроводити“, казала је Османи.

Она је рекла да Вучић „нема одговор“ и, како је казала, „као и обично одмах су уследиле оптужбе и многе друге ствари“.

Председница Косова је то оценила као „менталитет прошлости“.

Османи је рекла и да је јасан захтев Немачке и Француске, да кад год се организују избори, на њима треба да буде учешћа, те да се, како је навела, „ Србима не забрањују учешће и да се не врши притисак на њих да не учествују на изборима“.

Према њеним речима, ни на овај захтев Вучић није имао одговор.

Makron: Pariz i Berlin pozvali na nove izbore na severu Kosova uz učešće Srba

Макрон је рекао новинарима да су Француска и Немачка предложиле одржавање нових локалних избора на северу Косова. Како преноси Ројтерс, француски председник је рекао да су се Вучић и Османи сагласили да ће у наредним недељама бити „јасних одлука“ у вези са ситуацијом на северу Косова.

Вучић: Османи није хтела састанак

Председник Србије Александар Вучић рекао је раније данас да је желео да током Самита Европске политичке заједнице у Кишињеву разговара са представницима Приштине, али да председница привремених приштинских институција Вљоса Османи то није желела.

„Ви сте највероватније чули да је премијер Луксембурга Гзавије Бетел желео да оствари контакт и повеже нас и овде са Приштином. Али Вљоса Османи није желела да се састане са нама и да разговара. Рекла је – организујте састанак на високом нивоу у Бриселу и Курти ће доћи и састаће се с Вучићем. И то је било то“, рекао је раније Вучић одговарајући на питање новинара.

Vučić uoči razgovora sa Šolcom i Makronom: Najvažnije da se sačuva mir

Он се такође састао са Шолцом и Макроном, наводећи да је имао тежак разговор са њима о поновној ескалацији насиља на Косову и о актуелној регионалној и глобалној ситуацији и европској будућности Србије.

Истакао је неопходност улагања додатних заједничких напора у деескалацију ситуације и наставак разговора.

„Истакао сам кључну улогу Србије у очувању мира и настојањима да се сва отворена питања решавају путем дијалога, а не путем провокација и неодговорних једностраних потеза“, написао је Вучић на Инстаграму.

Додао је да је поновио позиције Србије „у погледу најважнијих глобалних геополитичких дешавања и нагласио да Србија остаје доследан и поуздан партнер у очувању регионалног мира и стабилности, вођена превасходно националним и државним интересима“.

Опрема: Стање ствари

(N1, 1. 6. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар